Close

“Mama, ik wil een puppy/kitten!”

Elke ouder heeft dit wel gehoord, of krijgt het nog te horen.. Zo staan wij dus voor het grote dilemma, zullen we wel of geen pup/kitten nemen? En wat zijn de kosten? Ga je naar het asiel? Kunnen de kinderen het wel aan?

Allemaal vragen die je jezelf moet stellen. want een hond of kat nemen is niet zomaar. Heb je gedacht aan oppas bijvoorbeeld in de vakanties?

Uit het asiel?

Wij kregen een geweldig lieve pup uit Curaçao. Helaas klikte het totaal niet met de kinderen, en dat risico loop je met een hond uit het asiel. ze hebben vaak al van alles meegemaakt. Onze lieve Bella was gered uit het afmaak hok. In ons drukke gezin was zij niet zo op haar plek, en was al net iets te dominant over mij om haar anders te leren. Na een paar dagen besloten wij dat het voor de hond zowel als ons gezin geen goede plek was samen. En ja dat is lullig, want je geeft zo een beest niet zo weg, doe je ook niet met kinderen. Maar deze hond is zoveel beter terecht gekomen!

Wij moeten dus gaan kijken voor een hondje die heel klein blijft, want dat kan ik aan. Of een kat omdat wij allebei altijd katten hebben gehad. Of we weer uit het asiel nemen, dat weet ik niet, ik vind dat best spannend na onze eerste ervaring. Maar mijn beide katten waren straatkatten, dus ook dat kan gewoon goed gaan. Maar vooral met kleine kinderen moet je daar gewoon extra op letten of dat wel kan.

Waar moet je nog meer aan denken?

Denk vooral ook aan je huis. Is het bijvoorbeeld groot genoeg voor die schattige dalmatiër pup, die straks best groot wordt en veel ruimte nodig heeft. Hoe leuk ook de kinderen voorstellen alles te doen, het grootste gedeelte zal toch echt op jou neer komen. En als jij (en partner) buitenshuis werken, wie zorgt er dan voor de hond bijvoorbeeld? Niet alle soorten honden kunnen een hele dag alleen binnen in huis blijven.

Sommige honden hebben bijvoorbeeld speciaal droogvoer nodig voor hun ras, anderen mogen bijvoorbeeld ook natvoer. Dan kun je bij katten nog denken aan een krabpaal – tenzij je de banken daar graag voor over hebt -, een kattenbak, of een kattenluikje bijvoorbeeld. Ga je op vakantie waar laat je het huisdier? Of wie kan er voor hem zorgen?

Een hond vind het fijn om veel naar buiten te gaan, heb je daar wel genoeg tijd voor? Weet je hoe je een hond zindelijk kunt trainen? Of dat je bij het uitlaten speciale poep zakjes (yup daar mag jij de poep mee opruimen)en eventueel wat kleine snacks voor ze mee moet nemen? Kun je naar puppy cursus? Wat doe je als hij gaat vechten met een andere hond?

Een hoop vragen die je eigenlijk moet stellen, voor je serieus overweegt om huisdieren te nemen!

De voordelen

Moet ik die echt noemen? Nou ja, voor de azijnpissers die denken dat dit een haat blog is, hier een paar voordelen:

 • Ze zijn blij als je er bent
 • Ze houden van aandacht
 • Je komt weer meer buiten
 • Je maakt meer van het gelukshormoon dopamine aan door het knuffelen
 • Aaien werkt rustgevend, en het hebben van huisdieren verlaagd zelfs je stress.
 • Kinderen leren met dieren om te gaan
 • Voor kinderen met een bepaalde ass of adhd stoornis kan het heel rustgevend zijn om een hond te hebben, er zijn zelfs hulphonden voor deze categorie.
 • Ze luisteren naar al je verhalen, en ook een kind durft vaak aan de hond zijn diepste geheimen te vertellen. Dit helpt vaak iets relativeren. Ook zijn kinderen met huisdieren minder angstig.
 • Ze kunnen je enorm aan het lachen maken met al hun streken, hun lieve koppie is vaak hartverwarmend
 • Ze staan vaak al bij de voordeur op je te wachten
 • Het verzorgen van een huisdier kan een kind leren zelfstandig te zijn. Verzorgen, uitlaten, eten geven zorgen voor wat verantwoordelijkheid. Uiteraard onder begeleiding.
 • Je krijgt onvoorwaardelijke liefde
 • Kinderen leren beter naar jou en zichzelf te luisteren

En zo kan ik nog wel 100 voordelen opnoemen! Jamey schreef ook nog een leuk blog over hetzelfde thema!

Heb jij huisdieren?

foto’s van de honden zijn van shutterstock

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

3 thoughts on ““Mama, ik wil een puppy/kitten!”

 1. Leuk geschreven! Zelf zijn mijn vriend en ik (we hebben nog geen kinderen) opzoek naar een leuke hond en dat is best lastig!

 2. Toen we naar het platteland verhuisden namen we huisdieren. Tot die tijd zei ik altijd keihard: ‘Nee!’ als de kinderen er om vroegen.

  Nu vind ik het helemaal leuk, maar je moet er wel echt achter te staan.

  De foto in je post vind ik werkelijk snoeperig : )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang