Close

Meal prepping: doe jij het al?

Volgens mij is de term meal prepping ooit ontstaan vanuit fitgirls, die door hun vele sporten en drukke schema’s geen tijd hebben om constant in de keuken te staan. Bovendien ben je natuurlijk ook vaak van huis, waar je geen keuken tot je beschikking hebt, en genoodzaakt bent zelf voor je gezonde eten te zorgen. Toch is het helemaal niet alleen voor fitgirls, het voor iedereen heel handig!

Meal prepping is niet meer dan het voorbereiden van je maaltijden, zodat je het makkelijk mee kunt nemen naar school, werk of andere bezigheden. Daarnaast kun je het natuurlijk ook gewoon thuis eten, maar vooral om mee te nemen is het heel handig. Maar ja, wat kun je dan precies meal preppen?

Eigenlijk alles

Alle maaltijden van dag, inclusief de snacks zijn van tevoren te maken. Soms moet je wel even puzzelen (zeker als je geen eten wilt verspillen) en het is handig als je genoeg ruimte in de vriezer hebt. We beginnen met ontbijtjes, daar zie ik namelijk veel (prachtige!) creaties van voorbij komen. Vooral de overnight oats zijn populair: dat is een variant van havermoutpap die je de avond van tevoren al klaar maakt. ’S Ochtends hoef je de pap dan alleen nog op te warmen en eventueel een beetje op te leuken. Eigenlijk is heel simpel: meng 5 á 6 eetlepels met havermout en laat het een nachtje in de koelkast staan. De volgende ochtend voeg je er wat lekkers doorheen als je daar zin in hebt, en stop je de pap 2 minuten de magnetron. In een mum van tijd heb je een gezond ontbijt, maar als je een magnetron op je werk hebt zou je het zelfs mee kunnen nemen.

Ook de lunch wordt vaak gemealprepped. Bekende voorbeelden daarvan zijn salades of goed gevulde wraps. Tegenwoordig zijn die ook in de supermarkt in de volkoren variant te verkrijgen en daardoor zijn ze een verantwoorde keuze. Je kunt ze vullen met wat je maar lekker vindt, maar vooral veel groenten houden het gezond en calorie-arm. Als je een magnetron tot je beschikking hebt kun je ook de maaltijd van een dag eerder meenemen.

Tip voor de drukke ouders: De Healthy Meal planning bundle. Met heerlijke recepten, weekmenu’s, en planners!

Mealprepping in de vriezer

Zolang je een vriezer hebt kun je in principe alles van tevoren bereiden. Er zijn maar weinig dingen die ik niet in de vriezer doe, en dat zijn ook vaak de ongezonde keuzes. Patat en andere frituursnacks eten wij op of worden weggegooid, verder gooi ik bijna alle resten in de vriezer. Bij mij in de vriezer liggen bijna altijd gerechten met pasta, zilvervliesrijst of bijvoorbeeld stamppotten.

De voordelen voor mealprepping zijn voor mij dat het heel makkelijk is (zo hoef ik namelijk niet elke dag te koken, maar eet ik wel gezond) en het is goedkoper (want koken voor 4 personen is in verhouding voordeliger dan voor 2 personen).

Yvette schreef een niet te missen blog meal preppen voor beginners!

Doe jij aan meal preppen? En waarom?

 

3 thoughts on “Meal prepping: doe jij het al?

  1. Mijn vriendin uit Engeland maakt prachtige bento-boxen. Ook wel iets als meal prepping, maar dan in ontzettend mooie vormen. Zoals rijst in de vorm van een Miffy (aka Nijntje) of hamburgers gemaakt van wortel en andere groentes. Ik vind het er waanzinnig mooie uitzien, maar het kost volgens mij best veel tijd. Of zou je die tijd gewoon vrij moeten maken?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cookieconsent met Real Cookie Banner