Ga naar de inhoud

Wat is het Mediterraans dieet, en hoe kun je het gebruiken?

mediterrane dieet

Lekker op vakantie geweest dit jaar? Dan heb je vast genoten van de heerlijke salades en olijven in Griekenland, de verse pasta in Italië of de gegrilde vis in Spanje? Allemaal deel van het Mediterraans dieet.

Hoe komen die vrouwen in Mediterrane landen zo slank?

Ze eten pasta, brood en gooien er liters olie overheen. Hoe komen ze toch zo slank?Dat is niet alleen doordat ze schijnbaar toch meer beweging hebben. Ze zijn meer buiten en krijgen door de zon meer vitamine D. Het is ook de combinatie van eten. Ze eten over het algemeen gewoon veel meer groente. Nog een geheim is natuurlijk dat er over het algemeen in de ochtend heel licht wordt ontbeten, in de middag de hoofdmaaltijd is met pasta en brood en van alles, en in de avond juist weer een stuk lichter.

Intermittent fasting

Hier is het normaal om in de avond de grootste maaltijd te eten. We eten ook steeds later, tegen een uur of 7 pas. Dit terwijl de gedachte achter het 5 uur eten niet eens zo slecht is. Want inmiddels weten we wel dat je dikker wordt van laat veel eten. Om 17.00 eten is net een soort van intermittent fasting als je dan pas de volgende dag weer eet. Voor sommige mensen duurt dat veel te lang, en juist voor hun zou het Mediterrane dieet ideaal zijn. In de middag lekker goed eten, en in de avond wat kleins.

Bij intermittent fasting is het de bedoeling dat je zo een 12 tot 16 uur niet eet. Dit helpt bij verbranding van vet ipv spieren. Als je er dan nog lekker bij sport, zit je zo op het gewicht die je prettig vind. Ik heb het een tijdje gevolgd, en had bijna geen last meer van mijn PDS of PCOS. Alsof ook echt mijn hormonen wat rustiger waren. Ideaal dus. Helaas kreeg ik een berg stress en een werkvakantie (die was niet helaas) en viel ik weer van mijn dieet af.

Het mediterrane dieet

In Griekenland was ik doodsbang voor het eten. Ik had er echt hele slechte ervaring mee, maar ik moet zeggen dat het mij zo is meegevallen. Nee, het was FANTASTISCH. Heerlijke groene salades met veel paprika, komkommer en tomaat. Een flinke plak feta erbij. Kipfilet met groente, gegrilde courgette burgers, gevulde tomaten, verse zalm op een heerlijke salade, tuna tartar met weer verse groentes. Ik heb in tijden niet zo enorm lekker gegeten als in Griekenland! En niemand noemt het biologisch, maar gewoon vers. Want dat was het.

IMG 9399 Wat is het Mediterraans dieet, en hoe kun je het gebruiken?
Verse Tzatziki bij Sapienza
IMG 9394 Wat is het Mediterraans dieet, en hoe kun je het gebruiken?
Een heerlijke Griekse salade kan ik elke dag wel eten! Deze is bij Sapienza
DSC 0292 Wat is het Mediterraans dieet, en hoe kun je het gebruiken?
Courgette burgers met feta en dille. Te lekker voor woorden! In het midden een flinke bol van verse Tzatziki. Bij Alektor.

Tip! Sapienza in Methoni is een restaurant met mega verse groente en echt heerlijk eten. Je mag de keuken in waar oma op je wacht, en kun je het daar zelf uitkiezen! Alektor is een Med diet restaurant ook in Methoni. Er zijn er maar een stuk of 20 van in Griekenland, en staan garant voor verse en lokale producten. Beide restaurants zijn ook belachelijk voordelig!

DSC 0298 Wat is het Mediterraans dieet, en hoe kun je het gebruiken?
Gegrilde aardappels met een stukje lamsbout zo mals dat je het met alleen een vork kon eten! Bij Alektor in MethoniIn Athene kan ik je zeker een lunch in het Crowne Plaza aanraden. Ik heb daar echt een mega lekkere salade met asperges, rucola en zalm gegeten. Ook het Electra Metropolis Hotel is fantastisch! En niet alleen om het eten, je hebt uitzicht op de Acropolis en het centrum van Athene. Prachtig! Bij het Holiday Inn Athene at ik de meest malse kip die ik in tijden had gegeten. 

DSC 0467 Wat is het Mediterraans dieet, en hoe kun je het gebruiken?
Salade bij het Crowne Plaza in Athene
IMG 9711 Wat is het Mediterraans dieet, en hoe kun je het gebruiken?
Risotto met asperges bij het Electra Metropolis hotel
IMG 9706 Wat is het Mediterraans dieet, en hoe kun je het gebruiken?
Tuna tartar met gebakken quinoa, en mega lekkere kruiden en kiemen. Bij Electra Metropolis.
IMG 9705 Wat is het Mediterraans dieet, en hoe kun je het gebruiken?
Een gedroogde zalm salade bij Electra Metropolis

Wat moet je dan eten bij een Meditteraans dieet?

Ochtend: yoghurt met cereals, fruit of honing. Neem lekker Griekse yoghurt of Skyr, die vullen wat meer, en geven echt het gevoel van een toetje. Een eitje met wat brood. Het ligt er natuurlijk ook aan hoe veel je wilt afvallen. Je kunt ook 1 van beide nemen. Een glas water, een sapje en koffie of thee. Heb je last van je hormonen dan kun je de koffie beter laten staan.

Middag: Eigenlijk zou je hier dan de grootste maaltijd moeten eten. Maar lukt het niet met werk bijvoorbeeld dan is een flinke salade, of koude/en of rauwe groente met lekker wat olijfolie, kruiden, olijven en misschien een stuk feta, vis of kipfilet voor de proteïne. Heb je meer vulling nodig dan is pasta of quinoa door de salade ook makkelijk om er in te verwerken. Een lekkere Ibicenca aardappelsalade is ook ideaal om mee te nemen!

Avond: Hier zou je dan wat lichter moeten eten. Om niet meteen de spelbreker te zijn in het gezin kun je ook gewoon een kleinere portie nemen van wat je kookt, of wat minder tussen de middag eten. Probeer wel op te letten nu met pasta en aardappelen.

Tussendoortjes: Eigenlijk vallen die een beetje weg. Heb je echt trek denk dan aan een bakje yoghurt, wat fruit of een handje olijven met wat brood.

het mediterraans dieet voor een goede gezondheid

Het belang van kruiden in de voeding

Waar heel veel mensen op falen is het gebrek aan smaak in hun voeding. Zoals je weet van de voeding in de landen als Spanje, Italië en Griekenland zijn kruiden veel aanwezig. Gedroogde maar ook verse. Kruiden maken al het verschil in een maaltijd qua smaak. Ze vullen elkaar aan en maken een gerecht gewoon af.

Zonder kruiden is het inderdaad flauw. Zelfs een salade met flink wat lekkere kruiden maken het minder flauw. De meeste kruiden zijn ook goed voor je, ze helpen bij de verbranding, verlagen bloeddruk, en doen wonderen voor je huid. Echt iets wat je niet mag missen dus. Ik zelf sla vaak flink in bij dekruidenbaron.nl, die hebben echt zo een enorme selectie!

Helaas past frituur niet goed in een mediterraans dieet

Ben je dol op de frituur, kun je niet zonder chips of chocola, en wordt je niet wakker zonder je caramel latte? Dan is dit dieet niets voor jou. Dan is geen enkel dieet eigenlijk voor jou. Ik hoor nu zo vaak “ja maar ik wil nog lekker eten”. Dit is super lekker, maar geen Magnum of Burger King lekker. Het is gezond lekker. Dat is even wennen, maar toch wel heel lekker.

En voor de mensen met PDS, ik had er bijna geen last van die week dat ik in Griekenland was en bovenstaande Mediterraans dieet heb gevolgd. Ik heb me totaal niet gehouden aan kleine porties, dus ben in die 6 dagen maar 2 kilo afgevallen. Maar ik had bijna geen buikpijn, en hoefde geen 1x te rennen naar de dichtstbijzijnde toilet. Nu was ik ook met iemand anders, en dan krijg ik vaak verstopping, maar dat zal het uitwijzen als ik er nu weer mee begin.

Lijkt dit Mediterraans dieet jou wat?

lees ook 6x Dieet trends om nu mee te beginnen!

9 reacties op “Wat is het Mediterraans dieet, en hoe kun je het gebruiken?”

  1. Ik eet ook meer groenten dan andere dingen. En bouw eigenlijk mijn maaltijd daar om heen. Je kan lekker blijven eten en gezond eten, vind ik! En af en toe jezelf trakteren op iets lekkers is ook niet erg.

  2. Is het echt zo dat eten na 17u niet goed is? Daar is onlangs weer heel wat tegenstrijdig onderzoek om geweest las ik… op de duur weet je niet meer wat je moet en wat juist niet…

  3. Karen - Dressing in Labels

    Hmm zou het voor mij maar helpen maar helaas. het Mediterraanse eten is nochtans super lekker!

  4. Heel erg fijn om dit te lezen. Het voelde even of ik terug was in Spanje. En ik krijg honger van al die foto’s. Wanneer je dit mediterrane dieet wilt invoeren, is wel een kwestie van groot willen nodig. Ik denk dat het een grote invloed heeft op je dagelijkse rituelen.

  5. Ik krijg er gewoon spontaan trek van! Ik vind het Griekse eten ook juist super lekker en dit zou eigenlijk wel iets voor mij kunnen zijn! Mooie foto’s en het ziet er allemaal super goed uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *