Close

Zo ga je met ADHD lekker op vakantie!

Eindelijk, de keuze is gemaakt! Dit jaar gaan we in de meivakantie heerlijk een weekje vertoeven in het Prachtige Frankrijk. Vol voorpret, lichte zenuwen en hoge verwachtingen kijk ik altijd weer naar een vakantie uit. Ook dit keer. De tijd lijkt wel voorbij te kruipen tot het zover is. Ineens, komt de vakantie dan toch heel dichtbij. Nog maar een paar weekjes en we mogen vertrekken. Yes!

De vakantiestress in het kwadraat

En daar is ‘ie dan. Het ongemakkelijke, kriebelende onderbuikgevoel. Oh wat heb ik zin in de vakantie, maar wat moet er nog veel geregeld worden! Heb ik genoeg zomerkleren? Is er nog zonnebrandcrème? Shit! Heb ik wel stoelen gereserveerd voor in het vliegtuig? Er komen ineens heel veel vragen op je af en de onrust neemt toe. Als je net zoals ik ADHD hebt, kan het lastig zijn daarmee om te gaan. Hoe kom je wat meer tot rust voor je op vakantie gaat, terwijl je ADD/ADHD hebt? 

Allereerst is een vakantie hoe dan ook spannend, ADD/ADHD of niet. Zorg vooral dat je de prioriteiten ruim van tevoren op een rijtje zet. Voorbeelden hiervan zijn onder anderen het online reserveren van stoelen (dit kan twee weken tot 48 uur van tevoren), online inchecken (dit kan meestal vanaf 24 uur van tevoren), eventuele milieustickers regelen als je met de auto gaat en het maken van een lijstje met wat allemaal meegenomen moet worden.

Het lijstje en de Schengenverklaring

Ikzelf maak continu lijstjes, om geen dingen te vergeten. Ik schrijf altijd op welke kleding ik mee wil nemen, wat ik per dag ga dragen (anders gaan er voor 8 dagen 23 setjes kleren mee…) en welke medicijnen, EHBO-spulletjes, douchespullen, make-up et cetera mee moeten. Als ik alles op een rijtje heb gezet, ga ik na wat er nog gekocht moet worden. Dit doe ik dan ook zo vroeg mogelijk van tevoren, zodat ik de onrust niet vlak voor vertrek ervaar. 

Ieder jaar gaat het beter, maar waar ik steeds geen rekening mee houd, is de Schengenverklaring. Als je medicijnen gebruikt voor ADD/ADHD, is het heel belangrijk dat je de Schengenverklaring op tijd binnen hebt indien nodig. Je moet namelijk kunnen aantonen welke medicijnen je gebruikt, waarvoor en hoe vaak. Dit moet echt al weken van te voren geregeld worden.

Als al het bovenstaande geregeld is, is de rust vaak al voor 80% wedergekeerd. Wij ADD’ers/ADHD’ers kunnen de onrust namelijk nooit volledig loslaten. Wat ook wil helpen, is grotendeels de vakantiedagen inplannen. Natuurlijk niet alles, want het is ook heerlijk om van alles op je af te laten komen tijdens de vakantie. Maar het regelen van een auto, tickets voor evenementen kopen en plannen welke dagen je wat onderneemt, kunnen wel voor meer ontspanning zorgen. 

Tip van Flip: Lekker naar een vakantiepark

Dit jaar zitten wij niet in een hotel. Ik merk dat met 2 drukke kinderen (1 ADHD) het meer stress oplevert dan echt rust. Een weekendje is prima te doen. Een hele week met zijn vieren op 1 kamer, en in restaurants rustig zitten is niet gezellig voor niemand van ons. Met ADHD ben je al sneller overprikkelt, maar dat betekent niet dat je nergens heen kunt. 

De oplossing voor ons is dus echt een vakantie huisje. Wij hebben dit vorig jaar ook gedaan, en het ontdekken van al die leuke restaurantjes weegt niet op tegen de vrijheid en rust op een vakantiepark. En natuurlijk kun je nog steeds ontdek je plekje doen, maar als je echt aan vakantie toe bent en gewoon even op een ligbedje met een boek wilt liggen, dan is een vakantiepark ideaal.

Ik weet het, toen ik geen kinderen had was dit niet mijn ideale vakantie, al die loslopende kinderen. Maar ik snap hem! De kinderen kunnen vrij hun gang gaan zonder dat ze echt weg kunnen. Er zijn veelal lekkere zwembaden aanwezig. Wat dacht je van WiFi voor de puber? Die zet je op zo een zelfde ligstoel, een beetje zonnebrandcrème en een pet om wat schaduw aan het beeld te geven. 

Wij gaan naar Frankrijk omdat het net te doen is met rijden. Een roadtrip is vermoeiend, als je 2 ADHDers in de auto hebt zitten, dan is dat voor de andere twee gewoon niet relaxed. We hadden ook kunnen vliegen, maar met de auto ben je niet gelimiteerd aan die 20kg. Bovendien kun je dan af en toe stoppen, nog het een en ander zien.

Frankrijk is zo een prachtig land, helemaal in het voorjaar met de zonnebloemen en lavendel overal. Het eten is er vaak heerlijk, en ze zijn er in restaurants sowieso wat minder moeilijk met kinderen als in Nederland bijvoorbeeld.

Op vakantie met pubers

Voor de puber is een vakantiepark ideaal! Ze krijgen toch wat vrijheid, vaak is er wel ruimte voor een eigen kamer. Helemaal als je een puber met ADHD hebt, dan kunnen die hormonen alle kanten op gaan. Dan wil je niet de hele dag “rustig” hoeven te roepen als ze 100 rondjes draaien. Ik heb geleerd het op de vakantie allemaal los te laten.

Willen ze op bed blijven liggen, prima. Een rondje op het park lopen en niet mee gaan een nieuwe plek ontdekken, ook prima. Op de vakantieparken van Interhome.be kun je gewoon zelf lekker koken. Dat betekent geen gezeur om het eten. Hoe relaxed wil je het hebben? En kijk het is Frankrijk, dus met verse croissants en knapperig stokbrood kun je bijna niet fout gaan. Al eet je de hele week brood. Het is vakantie. 

Je zult zien dat het op een vakantiepark voor kinderen een stuk makkelijker is om vrienden te maken dan in een hotel. Je zit wat vaker buiten, en ze zien elkaar dan toch voorbij lopen. Wij hebben hier erg leuke ervaringen mee. Ook betekende dit voor ons in de praktijk dat de kinderen een super tijd hadden met nieuwe vrienden en vriendinnen, en wij met wat andere ouders gezellig een wijntje konden drinken. Zonder nog te moeten rijden.

Als je net zoals ik vooral van tevoren veel onrust ervaart, probeer dan bovenstaande tips toe te passen. Ik maak mezelf met mijn ADD/ADHD-brein vaak veel te veel zorgen, wat achteraf zonde van de energie is geweest. Uiteindelijk komt alles goed. Toch wat vergeten mee te nemen? Dan is datgene vast te koop in de plaatselijke supermarkt. Iets vergeten te regelen? Dat probleem lost zich ook vanzelf wel op. Het allerbelangrijkste is genieten zodra je op bestemming bent. En dat is precies wat ik nu ga doen met een welverdiend wijntje. Salut! 

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang