Close
handige tips bij het vliegen

Met het vliegtuig deze zomer: 12 tips!

Moet je nou wel of niet met het vliegtuig deze zomer? Al die nieuwsberichten, enge foto’s van duizenden koffers die op een hoop liggen, overspannen medewerkers en rijen van 3 dagen liggen nog vers in het geheugen van vorig jaar..

Met een beetje voorbereiding was het voor mij prima te doen. Helaas kan het wel nog steeds gebeuren dat er vluchten geannuleerd worden dus houd de berichten goed in de gaten en als je in de rij staat check af en toe het meldingen bord. Dus als je met het vliegtuig deze zomer reist dan zou ik dit lijstje zeker even opslaan.

Tips als je met het vliegtuig reist dit jaar!

1: De wachtrijen zijn momenteel enorm, van 1 tot ongeveer 3 uur. Kom dus voorbereid, niet te vroeg maar denk ook zeker niet dat het wel goedkomt want dat kan vies tegenvallen.

Kom niet te vroeg. Dit kan leiden tot langere rijen. Als we om 5u lekker met zijn allen in de rij gaan staan voor een vlucht om 12u, staan we veel te lang voor niets in de rij.

De richtlijn wanneer je met het vliegtuig reist is om twee uur voor vluchten binnen het Schengengebied en drie uur voor vluchten buiten Europa aanwezig te zijn. Op de website van het vliegveld kan de adviestijd voor de vlucht worden gecontroleerd, hoewel deze soms kan afwijken vanwege verschillende check-in tijden voor luchtvaartmaatschappijen.

2: Wees een beetje geduldig met je medereiziger. We willen allemaal snel die rij door, staan er allemaal te lang, en te laat is gewoon te laat. Is niet de schuld van je medereiziger dus ga niet lopen duwen en eisen dat je voor mag omdat je anders je vlucht mist. Kom ook niet eerder dan 4 uur van te voren want dan sta je letterlijk in de weg van de mensen die wel netjes op tijd komen en daardoor hun vlucht missen.

3: Check de dag voor je met het vliegtuig reist, voor je vertrekt en onderweg naar vliegveld de updates van Schiphol (of welk vliegveld je heen gaat) en eventueel de vliegtuigmaatschappij. Die zijn online gewoon te vinden, bellen heeft nul zin want tegen de tijd dat je aan de beurt bent ben je al op land van bestemming.

Schiphol biedt reizigers de mogelijkheid om een tijdslot te reserveren voor de security-controle voor vluchten binnen Europa. Na het reserveren ontvang je een QR-code via e-mail en kun je bij de security de reguliere rij overslaan. Het tijdslot is geldig voor 15 minuten.

4: Ben je met kinderen alleen dan zag ik wel dat mensen amicaal genoeg kunnen zijn om die een beetje naar voren te schuiven maar hier kun je niet op rekenen. Zorg dus ook voor hun voor wat entertainment, iets te drinken en leg het ze van te voren goed uit. Reis je met 2 volwassenen of tieners bijvoorbeeld, dan kan er altijd even 1 uit de rij met een kleine om naar het toilet te gaan of iets.

5: Denk aan je koptelefoon om het getetter om je heen weg te filteren (ook de Loop earplugs zijn fijn als je gewoon de mensen zachter wilt zetten maar geen muziek wilt). Het is ook fijn als je eenmaal met het vliegtuig gaat om geen last van de oren te hebben.

6: Uiteraard is het fijn als je telefoon helemaal is opgeladen en neem een powerbank mee. Ik merkte doordat ik lekker reels aan het kijken was dat de batterij er snel doorheen ging, maar mijn boarding pass staat op mijn telefoon dus stressss. Volgens mij mag een powerbank trouwens niet meer in je koffer bij sommige maatschappijen, dus zoek dat wel even op.

Met het vliegtuig deze zomer: 12 tips!

7: Ga echt even naar de wc voor je de rijen instapt want dat kan niet tussendoor. Voor de lekkende dames onder ons is Tena wel een extra zekerheid.

8: Neem iets van een flesje water mee voor als je dorst krijgt of als je moet hoesten. Er hoesten zoveel mensen in de rij (en in het vliegtuig) en die moeten allemaal wel een droge keel hebben toch? Toch?

9: Trek makkelijke schoenen en iets van laagjes kleding aan wanneer je met het vliegtuig reist. Zo kun je wat aan of uit doen als de airco heel hoog is, en als je buiten in de rij staat het bloedheet is. Denk aan de kleding die je aandoet. De meeste riemen en schoenen tot over de enkels moeten af en uit. Zelfs je All Stars zijn te hoog (ter referentie).

10: Mocht je alleen met handbagage kunnen reizen dan zou ik dat zeker doen! De wachttijden om je koffer te droppen zijn ook best wel lang, en dan moet je daarna nog de andere rij in. De balie gaat vaak ook maar 3 uur van te voren open en met een beetje pech mis je dan je vlucht.

Nou was ik een x bijvoorbeeld met Malta Airlines en hebben zij ruim een half uur op de passagiers gewacht die nog in de rij stonden, maar ook het vliegtuig moet zich aan een tijdslot houden anders mogen ze helemaal niet meer weg. Dus helaas hadden die het vliegtuig gemist.

Schiphol adviseert reizigers om goed na te denken over de grootte van hun handbagage, omdat kleinere tassen gemakkelijker door de security gaan. 

Verder moeten alle vloeistoffen in een zakje en verpakkingen groter dan 100 ml mogen niet door de douane.

11: Check je reisdocumenten ruim voor vertrek! Is je paspoort of ID nog wel geldig? 

12: Denk aan het toestemmingsformulier voor reizen met een minderjarig kind en de geldigheid van hun paspoort. Het toestemmingsformulier is nodig om naar het buitenland te reizen met een minderjarig kind en kan worden gedownload van de website van de marechaussee. 

Dus als je met het vliegtuig reist deze zomer wens ik je alvats een hele goede reis en ik hoop dat je wat hebt aan deze tips!

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

2 thoughts on “Met het vliegtuig deze zomer: 12 tips!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang