Close
Mijn column over mijn verslaving aan dieet en eten

Mijn verstikkende relatie met eten

We willen allemaal gezond zijn en ons goed voelen in ons lichaam. Helaas hebben velen van ons zich laten verleiden tot de ongezonde relatie met eten. Voor mij duurde deze relatie 25 jaar, een cyclus van valse hoop en teleurstelling. 

Telkens wanneer ik dacht dat een dieet mijn leven zou verbeteren, bracht het me alleen maar verdriet, woede en nog meer eten. Mijn lichaam en geest raakten in de war, en ik verloor de verbinding met mijn vrienden, familie en interesses.

Diëten als manipulatieve partners

De relatie met eten is als manipulatieve partners die je vertellen dat je lui, lelijk en zonder zelfbeheersing bent. Ze verbergen hun onvriendelijkheid achter het masker van zorgzaamheid voor jouw welzijn. Ze dwingen je om je leven te leiden zoals zij dat willen, door elk aspect van je eetgedrag te controleren. Ze laten je geloven dat ze om je geven, maar in werkelijkheid beroven ze je van vrijheid en geluk. Het is niet voor niets dat we net zo vaak teruggrijpen naar slechte voeding als naar foute exen. Eten is een verslaving, net als op dieet gaan.

De tol van een ongezonde relatie met eten 

Na verloop van tijd begon ik te beseffen dat mijn ongezonde relatie met eten me deed terugtrekken uit andere aspecten van mijn leven. Ik verwaarloosde mijn tijd met vrienden en familie omdat ik geobsedeerd was met mijn relatie met eten  

Mijn interesses werden naar de achtergrond gedrongen omdat diëten mijn dagelijkse leven domineerden. Ik realiseerde me dat ik mijn leven niet langer wilde laten beheersen door een dieet dat me alleen maar leegte en teleurstelling bracht. Afvallen gebeurde in vlagen, maar altijd van korte duur. Mijn humeur werd er niet beter van.

Angst om los te laten

Het idee om mijn slechte relatie met eten los te laten, maakte me oprecht doodsbenauwd. Ik was bang om de controle te verliezen, om niet langer een patroon te hebben en om dikker te worden. 

Maar ik besefte dat deze angst gebaseerd was op misvattingen. Ik begreep dat gewicht op zichzelf geen goede maatstaf is voor gezondheid. Ik besefte dat ik mijn dieet niet nodig had om gezond te zijn. Het was tijd om mijn angsten los te laten en mijn eigen weg te vinden.

Schoonheid, acceptatie en zelfvertrouwen

De grootste angst die ik had bij het beëindigen van mijn relatie met eten was het verlies van de droom om slank te zijn. Voor iedereen die nooit heeft gediëet, lijkt het misschien een onzinnige angst om te verliezen, maar voor mij was er zoveel aan die droom verbonden. 

Ik droomde ervan om mooier te zijn, om meer geaccepteerd te worden, om meer zelfvertrouwen te hebben. Ik verlangde ernaar om zonder beperkingen kleding te kunnen kopen, om te kunnen eten zonder vervelende opmerkingen over wat ik “echt niet zou moeten eten”, en om mijn interesses na te jagen zonder het gevoel te hebben dat er veroordelende blikken op mij gericht waren. 

Ik verlangde ernaar om als mooi gezien te worden, en om niet altijd de bijfiguur te zijn terwijl mijn altijd aantrekkelijke, slanke vriendin de aandacht kreeg die ik zelf ook eens wilde ervaren. Ik wilde graag naar een dokter en horen wat ik echt mankeer in plaats van altijd eerst te horen dat ik moet afvallen.

Kort gezegd, ik droomde van een beter leven, en jarenlang beloofde mijn relatie met eten me dat dit betere leven binnen handbereik lag. Het was moeilijk voor me om die droom op te geven. Ik denk dat het voor iedereen moeilijk zou zijn. De meesten van ons willen op de een of andere manier een beter leven.

De harde waarheid van mijn relatie met eten

Uiteindelijk werd ik geconfronteerd met een harde realiteit: mijn droom was een leugen. De kans op een beter leven die mijn dieet me beloofde? Die bestond niet, en heeft nooit bestaan. Ik zou nooit dun worden. Niet op deze manier.

Wat ik op dat moment had, was alles wat ik had. Ik zeg niet dat wat ik had slecht was (hoewel het op dat moment zeker zo voelde), maar het was toch een harde les om te leren nadat ik zo lang had geloofd dat er iets beters binnen handbereik was.

column- mijn verstikkende relatie met eten

Een snelle breuk

Ik heb de les geleerd en ik heb het diëten aan de kant gezet. De breuk verliep eigenlijk vrij snel. Op een dag dacht ik nog na over wanneer mijn volgende dieet zou beginnen. De volgende dag besefte ik dat het niet zou gebeuren. 

Waar ik wel lang aan moest wennen, was het feit dat ik niet langer in de tussen-dieetfase zat, waarin ik zoveel zooi at als ik maar kon, omdat ik niet wist wanneer ik het weer zou kunnen eten. Het is moeilijk om te onthouden dat die zooi je niet langer worden ontzegd, en om je lichaam te laten vertellen waar het op dat moment behoefte aan heeft. 

Op veel manieren moet ik er nog steeds aan wennen. Maar ik maak vooruitgang en ik zal er uiteindelijk komen. Ik ben vastbesloten om mijn leven niet langer te laten beheersen door de restricties en de obsessie met diëten. Wat wel bizar is, door een gezondere relatie met eten aan te gaan verlies ik meer kilo’s dan ik ooit op dieet heb meegemaakt. Het feit dat het niet meer verboden is zorgt er denk ik voor dat het minder gewild is?

Het loslaten van oude gewoonten

Het leven na de breuk met mijn dieet is niet altijd gemakkelijk geweest. Ik ben mezelf tegengekomen en heb moeten leren omgaan met mijn lichaamsbeeld en zelfacceptatie. Maar ik kan met zekerheid zeggen dat ik me nu meer verbonden voel met wie ik werkelijk ben. 

Ik heb ontdekt dat mijn waarde niet wordt bepaald door het cijfer op de weegschaal, maar door mijn innerlijke kracht, mijn talenten en de liefde en steun van de mensen om me heen. Het fijne is nu zoveel tijd is vrijgekomen heb ik opeens wel de tijd gevonden om wat vaker te gaan wandelen, ik ga zelfs naar de sportschool!

Eten zonder beperkingen en de vervulling van dromen

Het omarmen van ware vrijheid betekent voor mij genieten van voeding zonder schuldgevoelens en beperkingen. Ik heb geleerd naar mijn lichaam te luisteren en te eten wat goed voor me voelt, zonder dat ik me constant zorgen hoef te maken over calorieën, macros of de zogenaamde “goede” en “slechte” voedingsmiddelen. Ik heb ontdekt dat er ruimte is voor alle soorten eten in een gezonde levensstijl, en dat balans en intuïtief eten essentieel zijn voor mijn welzijn.

Nu ik mijn energie niet langer verspil aan diëten, heb ik de vrijheid om mijn interesses na te jagen, mijn relaties te versterken en mijn leven ten volle te leven. Ik focus me op gezondheid, geluk en persoonlijke groei, ongeacht mijn gewicht of uiterlijk. Ik heb nieuwe dromen en doelen gesteld die verder gaan dan mijn fysieke verschijning, en ik werk elke dag aan het vervullen ervan.

Ik wil dit verhaal delen om anderen te inspireren en aan te moedigen om zichzelf te bevrijden van de verstikkende cyclus van diëten. Diëten beloven vaak een beter leven, maar uiteindelijk houden ze ons gevangen in een eindeloze strijd met ons lichaam en ons zelfbeeld. Het is tijd om diëten los te laten en te streven naar een gezonde relatie met voeding en onszelf.

Voel je vrij om dit verhaal te delen met anderen die mogelijk baat hebben bij deze boodschap.

lees ook: Eindelijk wat liefde voor mijn FUPA!

About Ailana

Externe bloggers van PinkPress

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang