In dit artikel wil ik aandacht besteden aan het gebruiken van mindfulness bij autisme. Wil je weten hoe je mindfulness bij autisme kunt gebruiken?
Een stukje theorie over mindfulness.
Mindfulness is ontstaan vanuit het boeddhisme. De Amerikaanse microbioloog Jon Kabat-Zinn starrte in 1978 met het geven van behandelingen die het stressniveau van zijn cliënten omlaag zou moeten brengen. De patiënten hadden te horen gekregen dat ze ‘moesten leren leven’ met deze pijnen. De oefeningen zorgden er echter voor dat lichamelijke en psychische klachten verminderden. En daarbij werd de houding van de patiënten tegenover de wereld op een positieve manier verbeterd. Door dagelijks te mediteren kunnen klachten worden voorkomen.
Mensen met ASS hoeven niet perse last te hebben van hun stoornis. Wanneer ze dit wel hebben, heeft dat vaak te maken met één of meer van onderstaande zaken:
- Somberheid: mensen met autisme kunnen somberheid ervaren door problemen op één of meerdere levensgebieden.
- Angsten
- Piekeren en moeite hebben met het stoppen van gedachten
- Aandachtsproblemen
- Sensorische overgevoeligheid
- Moeite met het herkennen van gevoelens en aanvoelen van grenzen
En dan nu het echte werk. Hoe doe je mindfulness? Er zijn verschillende oefeningen die je kunt doen. De oefeningen die ik fijn vind om te doen, zijn: de loopmeditatie, de bodyscan en de ademhalingsmeditatie. Vandaag deel ik de ademhalingsmeditatie met jou.
Ademhalingsmeditatie
Doel: bij deze meditatie richt je je aandacht op je ademhaling. Dit helpt om je weer rustig te voelen en om afstand te nemen in een moeilijke situatie.
Hoe doe je de oefening? Deze oefening is zittend, maar ook liggend goed te doen. Wanneer je zit, denk erom om rechtop te gaan zitten. Dat is gemakkelijker ademhalen. Leg je hand op je buik en als je dat wilt, sluit dan je ogen. Voel met je lichaam hoe je zit of ligt. Waar raakt je lichaam de stoel of het bed? Richt je aandacht op je ademhaling en voel hoe je de lucht inademt. En voel hoe de lucht weer uit je longen stroomt. Je voelt je buik op en neer gaan. Volg met je aandacht wat er in je buik gebeurt als je ademhaalt. Blijf je ademhaling volgen. Voel wat er gebeurt als je in- en uitademt. Je kunt je ogen rustig openen als je daar klaar voor bent.
Deze oefening kun je zo lang maken als je zelf wilt. Dat kan vijf minuten zijn, maar ook twintig.
Het idee voor dit artikel komt door mijn boek ‘Mindfulness bij volwassenen met autisme’ door Annelies Spek.
Heb jij de oefening geprobeerd?
Ademhalingsmeditatie werkt echt super goed. Ik probeer het toe te passen als ik erg gestrest ben.
Die oefening heb je goed uitgelegd. Zelf heb ik geen autisme maar denk wel dat je hiermee wel mensen kan helpen
Wat een handige oefening! Denk dat veel mensen hier baat bij hebben.
Mijn dochtertje is hier nog een beetje te jong voor, maar het zou wel wat zijn voor haar. En dan met name voor aandachtsproblemen.
Wat een fijne oefening. Ik ga hem ook zeker eens proberen. Goed voor iedeeeen die even wat rust kan gebruiken
Waar dit mindfulness al niet goed voor is! Het werkt echt bij heel veel dingen zeg,
Ik heb zelf geen autisme, maar denk dat je met deze oefening genoeg mensen helpt die hier baat bij hebben x
Zelf heb ik geen autisme, dus of het voor mij zou helpen weet ik niet. Maar ik kan me wel goed voorstellen dat een hoop mensen erg blij zullen zijn met je artikel.
Fijn dat je de oefening helemaal hebt beschreven. Ik denk dat iedereen baat kan hebben bij deze oefening.