Moderne lesmethodes schieten tekort

Help, mijn kind heeft een spreekbeurt

Zijn het alleen mijn kinderen die niets van de essentiële vaardigheden voor een goede start aan het middelbare onderwijs meekrijgen? Onlangs moest de oudste een spreekbeurt houden. Pfff, dat heb ik geweten! Toen ik klaar was met zijn spreekbeurt, heb ik een extra rustdag moeten inplannen.

Gelukkig wist ie wel waar ie het over wilde hebben, maar de begeleiding die hij nodig had om z’n spreekbeurt digibord-klaar te maken… Persoonlijk weet ik niet zo goed wat de meerwaarde is van kleine kinderen leren omgaan met het Microsoft Office pakket, behalve dan dat je met rust wordt gelaten wanneer je kind een spreekbeurt heeft.

Leerplicht? Maar m’n kind leert niets!

Maar ja, dan heb je dus uiteindelijk de spreekbeurt van je kind af en dan gaat ie oefenen wat ie moet zeggen bij iedere dia van z’n PowerPoint presentatie. Want zo jong als ie is, weet ie wel al dat de dia’s ter ondersteuning moeten zijn van wat je gaat vertellen én dat slides voorlezen dus not done is. Dus omdat ie een paar keer dezelfde foutjes maakt, raad ik ‘m aan om spiekbriefjes te maken.

Oh jee, een pen hanteren, om vervolgens op een velletje papier iets op te schrijven wat hijzelf kan teruglezen, lukt ‘m niet eens. Godverdomme, de moderne educatie heeft mijn kind gefaald. Als ouder mag je na een dag hard werken, thuis met je kind de tafeltjes gaan stampen; uitleggen hoe het decimale stelsel werkt; vertellen hoe je informatie i.p.v. plaatjes zoekt met Google Search; en een beginnerscursus Microsoft Office verzorgen. Enkel om te concluderen dat je je kind nog moet leren schrijven met een pen! Waarom kinderen leerplicht hebben, is mij een raadsel. Misschien vanwege de werkeloosheidscijfers?

Ben je wel populair genoeg voor een mooi cijfer?

Inmiddels heb je dus ook de spiekbriefjes geschreven. Kortom, er is niets meer van de spreekbeurt door je kind gedaan, behalve het onderwerp uitkiezen. Oftewel, je hebt geïnvesteerd en wilt nu ook een ‘uitstekend’ zien voor de spreekbeurt op het rapport. Per slot van rekening is de spreekbeurt niet door 9-jarige gemaakt, maar iemand met de nodige jaren presentatievaardigheden. Wat je totaal over het hoofd ziet is dat die andere kinderen hun eigen spreekbeurt ook niet zelf hebben gemaakt. Zo werkt dat tegenwoordig.

Maar waar je al helemaal geen rekening mee houdt, is dat niet een gediplomeerde leerkracht de spreekbeurt een punt geeft. Nee, zo deden we dat vroeger. Totaal achterhaalde bedoening! Nee, tegenwoordig moeten je klasgenoten hun mening over de spreekbeurt geven, welke doorslaggevend is voor de beoordeling. Kortom, iedereen krijgt een ‘goed’, behalve de populaire kindjes en de pispaaltjes. Zo, dan weet je nu ook dat het punt dat jouw kind heeft voor zijn/haar spreekbeurt iets vertelt over hoe populair je kind is.


Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een cadeau. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen.♥  

8 gedachten over “Moderne lesmethodes schieten tekort”

  1. Het erge is dat wij de eerste generatie zijn die verwijtend naar de eigen generatie zijn wanneer wij zeggen: ‘Ik weet niet wat er terecht moet komen van de jonge generatie!’

  2. Ik vrees dat ik voor optie 2 moet gaan! Op mijn leeftijd kun je niet meer beweren dat het alleen aan het onderwijs heeft gelegen 😉 Desalniettemin, bedankt voor de correctie!

  3. In je “About” hoort het laatste woord gespeld te worden als “ houdt”. Zelf ook wat gemist in je onderwijs of “gewoon” slordig?

  4. Ja, ik vind het ook enorm zorgwekkend! Vooral omdat ze wettelijk verplicht worden om dagelijks aanwezig te zijn bij zulk slecht onderwijs 🙁

  5. Helaas maar al te herkenbaar. Ik maak me regelmatig zorgen over het onderwijs dat mijn kinderen ‘genieten’.

  6. ja ik moet er ook aan wennen. Bij ons op school krijgen ze niet eens een rapport. Nu zitten ze pas in groep 2 en 4 maar ben benieuwd wat er gaat volgen straks. De wereld is veranderd.

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: