Close

Een nieuw internetabonnement afsluiten voor thuis: waar moet je op letten?

Ben jij toe aan een nieuw internetabonnement voor thuis, bijvoorbeeld omdat je huidige abonnement verlopen is, je gaat verhuizen of er iets veranderd is in de samenstelling van je huishouden?

Gelukkig is het heel makkelijk tegenwoordig om online internetabonnementen te vergelijken en ook een nieuw abonnement voor internet aanvragen is zo geregeld. Maar waar moet je op letten als je op zoek gaat naar een nieuw internetabonnement voor jouw huishouden? We bespreken vier zaken om op te letten.

Wel of geen televisie

Als je een nieuw internetabonnement gaat afsluiten, is dat ook het moment waarop je je televisieabonnement opnieuw kunt overwegen. Wil je nog wel een televisieabonnement, of maak je er eigenlijk nauwelijks nog gebruik van omdat je vooral naar streamingsdiensten zoals Netflix en Videoland kijkt? Alternatieven voor een traditioneel televisieabonnement die voor een besparing kunnen zorgen zijn online tv via de app van de provider of een abonnement op de streamingsdienst NLZIET. In beide gevallen heb je een smart tv of een Google Chromecast om het beeld op je televisiescherm te toveren.

Online gamen

Is er iemand in huis die online gamet of van plan is dat te gaan doen? Dan moet je daar je internetabonnement op afstemmen. Zware online games vergen veel dataoverdracht. Daarom is een downloadsnelheid van 100 Mbps wel echt het minimum voor online gamen. Met 150 Mbps zit je zeker goed voor een soepele game-ervaring. Dat betekent wel dat je vanzelf uitkomt bij kabelinternet of internet via glasvezel, als dat laatste tenminste al mogelijk is op jouw adres.

 

Meerdere gebruikers van streaming tegelijkertijd

Niet alleen online gamen kan veel vergen van je internetverbinding. Ook meerdere mensen die tegelijkertijd op dezelfde verbinding gebruik maken van streamingsdiensten zorgen voor een hoge belasting. Ook dan kan een te beperkte downloadsnelheid de kijkervaring ten nadele beïnvloeden. Je kunt dan regelmatig te maken krijgen met beeld van lage kwaliteit of onderbrekingen om te laden. Zijn er meerdere personen in jouw huishouden die tegelijkertijd iets anders willen kunnen kijken? Neem 30 Mbps als een minimale basis voor één persoon en tel er 20 Mbps per persoon bij op om op een geschikte downloadsnelheid te komen voor jouw huishouden.

Maximaal haalbare snelheid bij DSL-internet

Ga je voor een goedkoop internetabonnement, dan kom je uit bij DSL-internet. Dit wordt door veel verschillende aanbieders aangeboden en gaat via de telefoonkabel. Dat brengt ook meteen beperkingen met zich mee waar je rekening mee moet houden. Ten eerste zijn echte topsnelheden in het algemeen niet mogelijk met DSL-internet. Met een downloadsnelheid van 80 Mbps heb je het wel zo’n beetje gehad. In de realiteit ligt die snelheid vaak nog een stuk lager. Dat komt omdat er onderweg van de wijkcentrale naar jouw woning snelheid verloren gaat. Let daarom bij het afsluiten van een abonnement voor DSL-internet altijd op de daadwerkelijk haalbare snelheid op jouw adres. Een abonnement afsluiten voor een hogere snelheid heeft dan geen zin. Doe een speed test om te kijken wat er mogelijk is op jouw adres.

Bij DSL-internet en kabelinternet is het verder ook zo dat de uploadsnelheid lager ligt dan de downloadsnelheid. Ontvangen gaat dus sneller dan verzenden. Moet jij juist ook veel data verzenden, omdat je bijvoorbeeld een bedrijf aan huis hebt? Kies dan voor glasvezelinternet, want alleen bij dat type internetverbinding ligt de uploadsnelheid even hoog als de downloadsnelheid.

About Betty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang