Meteen naar de inhoud

Het ontwikkelen van een nieuwe hobby

obsessie

Hoe krijg je een nieuwe hobby? Het ontwikkelen van een nieuwe hobby klinkt makkelijker dan het is. Maar vooral bij autisme komt er zoveel meer bij kijken dan gewoon een hobby..

Je ziet iets op internet en je denkt: dat wil ik ook gaan doen! Een paar maanden terug heb ik dit gehad met handletteren. Maar ik zal je vertellen dat ik niet heel gemakkelijk ben in zoiets. Ik houd van perfect, vooral in de dingen die ik maak. Daarom moest ik rustig aan doen en goed gaan bekijken hoe ik iets in elkaar zet. Het eerste wat ik moest hebben was een fineliner en natuurlijk papier. Voorbeelden had ik van internet afgehaald. Dus wat dat betreft kon ik beginnen met de nieuwe hobby.

Wees niet te streng bij de nieuwe hobby

Op school was lager dan een acht nooit genoeg. Altijd hoge verwachtingen van mijzelf. Dat hoort er een beetje bij. Maar je maakt het jezelf dan niet makkelijker. En dat doe ik dan ook meestal niet. Nu heb ik voor mezelf gezegd dat ik de teksten schrijf zoals ze gaan en dat ik er daarna geen commentaar op mag geven. Iets lukt of mislukt, zo is het nu eenmaal. Streng zijn voor jezelf kan ook. Maar dat is niet altijd nodig. Ik doe deze hobby voor de leuk, dus ik wil het ook leuk houden. En dat lukt me nu aardig.

 

Erin bijten

Een autistisch trekje is om een eigen wereld te creëren. Dit heb ik voor mezelf kunnen realiseren door de verhalenserie De Jongen, maar zo werkt het ook met hobby’s. Mensen met autisme weten vaak van iets een hele hoop. Zo heb ik dat bijvoorbeeld met scouting. Je kan me er van alles over vragen. Zo bijt ik mij ook helemaal in het handletteren. Ik vind het zo leuk om te doen, dat ik steeds het schrift erbij pak. Of om quotes te zoeken op Pinterest. Heerlijke bezigheid.

 

Details

Een algemeen bekend beeld van autisme is dat zij goed zijn in opspeuren van de details. Dit kan handig zijn in hobby’s als de mijne. Ben ik niet dat ene streepje vergeten dat bij de A hoort? Af en toe een gek idee om te weten dat je daar automatisch naar kijkt. Maar ik kan me niet voorstellen hoe anderen dat doen. Ik zie wat ik zie en niks anders. Blijkbaar ziet iedereen weer een ander ding.

 

De vraag die in mij op kwam was: wanneer is iets een hobby? Ik heb daar een eigen invulling aangegeven: Een hobby is een activiteit die je leuk vind, waar je plezier aan beleeft en die je op regelmatige basis doet.

1 reactie op “Het ontwikkelen van een nieuwe hobby”

  1. Ik heb al een tijdje geen nieuwe hobby meer gekregen. Maar er gaat niets boven dat fijne gevoel van opwinding en verwachting als je een nieuwe hobby ontdekt vind ik! In het verleden heb ik gehaakt, gebreid, hardlopen (doe ik nog steeds) en buikdansen gedaan.

Reacties zijn gesloten.