Close

Het stappenplan voor het inwerken van jouw nieuwe werknemer

Heb je recentelijk nieuw personeel aangenomen? Dan wil je dat ze direct wegwijs zijn binnen jouw bedrijf. Je kunt nieuwe medewerkers niet zomaar aan hun lot overlaten en achter een bureau zetten op zijn of haar eerste werkdag. Door het inzetten van een efficiënt inwerkprogramma bespaar je tijd, kosten en vooral fouten. Daarnaast is de nieuwe collega direct enthousiast en krijgt hij of zij een goede eerste indruk van het bedrijf. Maar hoe stel je nou een goed integratietraject samen en hoe maak je de nieuwe medewerkers wegwijs?

Een goed plan

Een goed plan is essentieel voordat je begint met het inwerken een nieuwe medewerker. Schrijf een plan met wat de doelstellingen zijn die verwacht worden, van zowel de werknemers als van het bedrijf. Zorg dat je inzichtelijk hebt hoelang de inwerkperiode van de werknemer eruit gaat zien en wat er van hem of haar wordt verwacht. Waar kan de werknemer terecht voor hulp of extra begeleiding?  

Rondleiding van de nieuwe medewerker

Belangrijk is om nieuwe medewerkers direct bij het bedrijf te betrekken. Vertel meer informatie over het bedrijf voordat de werknemer begint zodat hij of zij er niet blanco ingaat. Vertel meer informatie over het bedrijf en nodig ze uit bij personeelsborrels en teamuitjes zodat ze direct het team beter leren kennen. Geef een rondleiding door het bedrijfspand en de bedrijfssystemen. Tijdens deze rondleiding kan je direct de regels vertellen die binnen het bedrijf van toepassing zijn. Ook leuk: geef ze een goodiebag met leuke gepersonaliseerde items met je bedrijfslogo erop als welkomstcadeau. Kijk dan bij de relatiegeschenken van Maxilia voor leuke gifts die je in de goodiebag kunt stoppen.  

De juiste middelen

Zorg daarnaast dat alle spullen die de collega nodig heeft aanwezig zijn. Denk aan een bedrijfslaptop, een zakelijke e-mail en eventuele werkkleding. Werk je bij jouw bedrijf met inwerkdocumenten? Zorg dan dat de nieuwe werknemer toegang heeft tot al deze documenten. Je kunt er ook voor kiezen om deze te verzamelen op een USB-stick. Denk verder aan een pakket met wat folders over het bedrijf, een mok van het bedrijf, een laptoptas of wat handige schrijfwaren zoals potloden of pennen met logo van je onderneming om je nieuwe collega een warm welkom te heten.

Begeleiding

Een vaste begeleider tijdens het inwerktraject is belangrijk. Zo is het duidelijk waar de werknemer zijn of haar vragen kwijt kan. Zorg voor iemand met kennis en ervaring binnen de organisatie. Plan ook een vast moment om te evalueren hoe het gaat en hoe zaken ervoor staan. Zorg naast goede begeleiding ook voor een goede werkplek. Een verstelbaar bureau met een extra desktop, een laptop met de benodigde programma’s en een goede bureaustoel zijn essentieel. 

Trainingen en cursussen

Om je werknemers nog beter in te kunnen zetten voor je bedrijf kan je diverse cursussen en trainingen aanbieden. Zo kan je specifieke informatie delen van de afdeling waar de werknemer aan de slag gaat of kan je een training geven over het bedrijf. Tegenwoordig zijn er ook veel masterclasses die je gemakkelijk online kan volgen. Zorg dat je net zo goed zorgt voor je werknemer als voor een nieuwe klant. Informeer de andere collega’s over de komst van een nieuwe werknemer en wat zijn of haar functie wordt. Het is handig om een duidelijke afsluiting te plannen na de eerste werkdag. Bespreek tijdens deze afsluiting de onduidelijkheden en de knelpunten. Bespreek ook de wederzijdse verwachtingen voor de toekomst met elkaar. 

Meer weten over ondernemen?

 

About Betty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang