Noodwaarschuwing: NL-Alert is stom!

Heb jij dat ook, dat het woensdag is en je denkt de hele dag dat het donderdag is? Nare realisatie dat het pas woensdag is, wanneer het tot je doordringt dat je er een dag naast zit. Andersom is meestal fijner: op donderdag denken dat het woensdag is. Dan voelt het alsof je een dag hebt gewonnen, wanneer je merkt dat je biologische klok je brein een poets bakt. Want je bent een dag dichterbij het weekend. Dit kan je op elke dag bekruipen, behalve eentje: de eerste maandag van de maand.

Die ontgaat je nooit langer dan tot de lunch. Dan loeien de sirenes van het luchtalarm en denkt heel het land eventjes: ‘Dit is het uitgewezen moment voor Poetin om ons kikkerlandje binnen te vallen!’ Deze maand was het daarvoor bij uitstek een mooie dag geweest, want NL-Alert – het digitale noodwaarschuwingssysteem dat invasief via je mobieltje herrie laat maken – deed eveneens een landelijke lunchalarm uitgaan. Welke een maand lang op vrijwel alle Nederlandse media werd aangekondigd, zodat je je niet de tering schrikt wanneer je onverhoopt het lunchuur zou vergeten én om die 14 telefoontjes die nog niet NL-Alert compatible waren, tijdig zodanig in te stellen dat ook deze eigenaren gewaarschuwd worden bij een ramp. Dat kan geen enkele Russische spion in Nederland zijn ontgaan! Maar het uitblijven van een squadron MiG-31’s in het Nederlandse luchtruim, doet onze gemoedstoestand en dramatische fantasieën snel bedaren.

Volgens mij is er geen Nederlander te vinden wiens hart de toevoer van adrenaline doet toenemen bij het horen van het luchtalarm. Tenminste, ik denk alleen maar: ‘Is het weer de eerste maandag van de maand?’ Gevolgd door: ‘Ik stel m’n lunch nog even een minuutje uit, want met die herrie kan ik niet ontspannen eten’, en dus dat het een uitgewezen moment is om ons land binnen te vallen. Maar door die NL-Alert gaat m’n adrenaline wel omhoog. Uit pure frustratie!

Niet zozeer omdat ik niet wil worden gewaarschuwd bij een ramp. In tegendeel! Da’s de enige reden dat ik een paar jaar terug heb gekeken naar de instellingen van mijn telefoon. Niet omdat ik bang ben dat een ramp zich zal voltrekken. Want ondanks dat de AIVD zegt dat de kans op een terroristische aanslag – welke in het westen niet eens maandelijks voorkomt en de afgelopen tijd maximaal 14 doden eist – in Nederland nog steeds wezenlijk is, is de kans dat ik daarbij in de buurt ben gering. En ik resideer onder de smog van Amsterdam, wat de kans op slachtofferschap van een terroristische aanslag toch wel iets hoger maakt dan die van een inwoner van bijvoorbeeld Lutjebroek. Nee, ik raak geïrriteerd van het herkennen van een NL-Alertbericht na het gerammel van m’n telefoon, omdat de noodwaarschuwingendienst afgelopen jaar misbruik heeft gemaakt van dit systeem en ik blijkbaar het geheugen heb van een olifant die een Rolo door de neus is geboord.

Ja, afgelopen jaar werd ik namelijk ‘verblijd’ met het bericht dat ik niet naar het centrum van Rotterdam moest komen, terwijl ik niet eens in de buurt van Rotterdam was. En niet veel later raakte mijn Android helemaal overstuur van 6 berichten om niet naar het centrum van Amsterdam te gaan. Allemaal vanwege crowdmanagement bij huldigingen voor voetbal nota bene! Ik haat voetbal! Dus ja, technisch gezien voltrok zich destijds een ramp. Maar excessief gerammel en aanhoudend gerinkel van m’n telefoon vind ik een nog grotere ramp. Het is ook niet voor niets dat ik geen Feestboek-apps op m’n telefoon heb én dat ik het geluid en de trilfunctie voor groepsberichten in WhatsApp heb uitgezet.

Dus nu ben ik op zoek naar de ‘flikker op’-knop voor NL-Alert. De kans dat ik dit waarschuwingssysteem écht nodig heb om mijn leven te redden is namelijk kleiner dan dat ik voor niets naar m’n telefoon grijp – een handeling die iedere westerling zal missen als kiespijn. Helaas heb ik nog niet het knopje gevonden die mij zal verlossen van de kwelling die NL-Alert heet. Kortom, weet jij hoe ik me daar kan afmelden? Laat het mij dan alsjeblieft weten!


Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een cadeau. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen.♥  

1 gedachte over “Noodwaarschuwing: NL-Alert is stom!”

  1. Ik vind je teksten top, vaak ook heel herkenbaar. Ook je verwoording en/of benoeming van/om iets duidelijk te maken naar ‘n ander. Jij schrijft vaak wat ‘n ander denkt en niet uitspreekt. Respect. Ik geniet iedere keer weer van je blog en waardeer je als persoonlijkheid. Blij dat ik jou heb leren kennen, grtz daar xx

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: