Close

De ochtendspits in een gezin | bij jou ook zo een chaos?

‘MAMA !! WAAR ZIJN MIJN SOKKEN ?!
Je trommelvliezen trillen. Terwijl je de baby de fles geeft probeer je tegelijkertijd met je voorhoofd een pot pindakaas open te draaien. Goedemorgen, een nieuwe dag is aangebroken.

Elk gezin kent het, de ochtendspits. Een geroutineerde ( maar verrassend genoeg toch elke ochtend een chaotische ) vorm van wakker worden. De wekker is het startsein, de voordeur de finish en alles daar tussenin een marathon. Maar hoe zorg je ervoor dat de ochtendspits veranderd in een relaxed rondje op cruise control ?


Mise en place ( maar dan met sokken )

 

Een goede voorbereiding is het halve werk. In een druk gezin heeft ieder gezinslid zijn of haar eigen dingetjes. Vader zoekt die ene stropdas voor een belangrijks presentatie, puber zoekt zijn oordopjes, de tiener verwacht dat je uit het niets een bus haarlak tevoorschijn tovert en dan heb je de baby.. die baby poept en verwacht onmiddellijke schoonmaak, een flesje melk, een boermassage en koetsjie koetsjie aandacht. En jij als moeder moet dat allemaal maar even coördineren tijdens het wakker worden. Het is daarom handig om voorbereid te wezen op dit soort tijdrovende zaken.

Leestip! Zo doet een tweelingmoeder


Kleding klaarleggen.


Kies alvast de kleding uit dat de volgende dag gedragen moet worden, inclusief stropdassen, sokken,haarbandjes en oorbellen. En leg ze op een vaste plek in de slaapkamers, dat scheelt een hoop zoekwerk.

Kijk eventueel even in Magister welke schoolboeken er de volgende dag mee moeten, en leg de laptop vast op de oplader. In de kamer van de puber hangt een lijstje. Daar staat op wat er in de avond moet gebeuren, maar ook in de ochtend. Zo heb je geen discussie over op het laatste moment een buspas te moeten zoeken, of een trui die perse aan moet.

Ik heb een puber die liever elke dag uitslaapt en thuis blijft. Zij komt met fantastische smoesjes, en lukt het niet dan wordt ze boos. Heel boos. Mijn eerste instinct is boos terug doen, maar ik heb gemerkt dat hoe kalmer ik blijf, hoe sneller ze de deur uit is zonder gegil. Het is HEEL moeilijk en lukt niet altijd, maar als ze eenmaal door heeft dat ze jou er niet mee heeft dan zijn die ochtenden een stuk beter door te komen.

Een lamp om mee wakker te worden

Wat hier redelijk werkt om geen kussen naar je hoofd te krijgen van puber, is een goede lamp die je wekt in de ochtend. Zo 1 die langzaam feller wordt en er een muziekje bij speelt bijvoorbeeld. Maar anders zijn van die knusse lampjes bij hun bed ook heel leuk. Dan is het niet meteen zo een fel licht. Vooral in de winter is dat een ramp. Bij lampdirect heb je hele leuke!

Voor de kleine hebben we zo een soort lampje van Vtech. De mijn slaapwekker vriendje. Hier zit ook een lampje in, maar ook een alarm die afgaat. Geen keihard luchtalarm, maar een vriendelijke stem die zegt “wakker worden, het is 7.00”.

Lunch

Maak alvast de lunchboxen gereed voor de volgende dag.
Met een groot gezin scheelt dat zomaar tien minuten. Dan kan je mooi even een extra kop koffie pakken en het ochtendnieuws kijken.Maak een lijstje

Alles wat je opschrijft hoef je niet te onthouden.
Maak voordat je gaat slapen een lijstje met taken. Geloof me, je valt zo een stuk rustiger in slaap en ook wakker worden gaat een stuk makkelijker. Je hoeft tijdens de ochtendspits immers niet honderd vakjes tegelijk open te doen in je hoofd, want die staan mooi gesorteerd op papier.Tijd voor elkaar

De bespaarde tijd is uiteraard het beste te besteden aan elkaar.
Bespreek tijdens een licht ontbijtje de verwachtingen van de dag. Staan er wiskundetoetsen op het programma ? Gaan jullie na school even ‘chillen’ in de stad ? Is baby vandaag van plan om zijn poeprecord te verbreken ? Het is fijn om als gezin even stil te staan bij elkaars bezigheden. Door de drukte van alledag zijn we al snel geneigd om langs elkaar heen te leven, en dat is zo zonde.Ochtendhumeur


Heb je na al deze lastenverlichtende omstandigheden toch nog een ochtendhumeur ? Zet de koffie vast op de timer. Het kan allemaal nog slechter, count your blessings.
Want hoe druk ze ook zijn, je zou niet zonder ze kunnen toch ?

About Betty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang