Close
ogen gezond houden bril

5 tips om je ogen zo gezond mogelijk te houden!

Met onze ogen zien we al het moois om ons heen en we zouden ze natuurlijk voor geen goud willen missen. Het is daarom belangrijk om goed voor je ogen te zorgen. Weet je niet precies wat je moet doen om je ogen gezond te houden? In dit artikel lees je er meer over.

 

Tip 1: houd rekening met wat je eet

Gezonde ogen beginnen van binnenuit. Zorg daarom dat je de juiste voeding binnenkrijgt. Voedingsmiddelen die de bloedcirculatie bevorderen, dragen namelijk bij aan de gezondheid van je ogen, zicht en hart. Denk hierbij aan citrusvruchten. Ze bevatten veel vitamine C en zijn belangrijk voor de gezondheid van de bloedvaten in onze ogen. Eet ook voldoende groene bladgroenten en volkoren producten. Vitamine A is ook goed voor het gezichtsvermogen en zit onder andere in dierlijke producten.

 

Tip 2: draag een zonnebril

Het is natuurlijk heerlijk als het zonnetje weer schijnt, maar wist je dat UV-straling net zo schadelijk voor je ogen is als voor je huid? Op lange termijn kan het niet beschermen van je ogen leiden tot schade. Draag daarom altijd een zonnebril die voldoende bescherming biedt tegen UVA- en UVB-straling. Je moet je zonnebril eigenlijk zien als het smeren van zonnebrand en mag dus niet ontbreken op een zonnige zomerdag.

 

Tip 3: neem pauzes van je schermen

De hele dag naar onze schermen turen kan vermoeide en droge ogen veroorzaken. Door al die interessante dingen die we op onze schermen zien, knipperen we namelijk een stuk minder. Probeer daarom na iedere 20 minuten schermtijd minstens 20 seconden in de verte te kijken. 

ogen gezond houden

Tip 4: wees alert op oogproblemen

Als je last hebt van je ogen is het verstandig om hier meteen iets aan te doen. Heb je het gevoel dat je klachten aanhouden of erger worden? Aarzel dan niet om contact op te nemen met een arts. Ook als je bijvoorbeeld rode of jeukende ogen hebt en zelf niet goed weet hoe je dit kunt verhelpen. Datzelfde geldt voor donkere vlekken, zwellingen of gevoeligheid voor licht.

Tip 5: ga langs een opticien voor een oogmeting

Tijdens filmavonden is het natuurlijk wel handig als je de ondertiteling kunt lezen. Merk je dat dit steeds moeilijker wordt?  Dan is het verstandig om een oogmeting te doen. Gelukkig is een oogmeting afspraak zo gemaakt. Tijdens de oogmeting bekijkt de opticien nauwkeurig hoe goed je zicht is. Daarna worden de vervolgstappen besproken op basis van je resultaten.

 

Onze ogen zijn een waardevol bezit, dus wees lief voor ze. Met deze tips geef je je ogen extra aandacht en verklein je de kans op oogproblemen.  

 

About Betty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang