Als kind vond ik het vreselijk: okersoep. Mijn vader maakte het vaak voor me, omdat ik mager was en regelmatig duizelig. Ik had voeding nodig die goed vulde én voedzaam was. Voor hem was dat heel logisch: okersoep is gezond, verwarmend en rijk aan alles wat je nodig hebt. Alleen… ik zag die pan en dacht: nee hè, wéér?
De okersoep
Jaren later snap ik pas wat hij bedoelde. Okersoep is inmiddels één van mijn favoriete gerechten. Zacht, kruidig, voedzaam en troostend. Maar eerlijk? Het lukt me niet om zijn versie goed na te maken.
Hoe ik ook probeer, die Surinaamse touch van hem krijg ik niet te pakken. Dus ging ik zelf op zoek naar andere versies. Pinterest werd mijn beste vriend, ik verzamelde ideeën en maakte uiteindelijk mijn eigen variant. En die wil ik heel graag met je delen – samen met drie andere heerlijke recepten én de voordelen van deze vergeten groente.
Waarom okersoep zo goed voor je is
Oker (ook wel okra genoemd) is een soort geheim wapen uit de groentefamilie. Klein, slijmerig als je ’m snijdt, maar bomvol goeds:
IJzerrijk: ideaal bij bloedarmoede of een laag Hb
Veel vezels: ondersteunt je spijsvertering en zorgt voor een verzadigd gevoel
Laag in calorieën: voedzaam, niet zwaar
Vol antioxidanten: werkt ontstekingsremmend
Bevat plantaardig slijm: dat kalmeert de maag en darmen
Geen wonder dat mijn vader het standaard op het menu had staan.
Mijn eigen zomerse okersoep
Ingrediënten:
400-500 g kalfsvlees met bot 2 liter water Paar bouillonblokjes (naar smaak) 3-4 teentjes knoflook, fijngehakt Stuk verse gember (ca. 4 cm), in plakjes 2-3 rijpe tomaten (eventueel ontveld) Verse dille Verse rozemarijn Verse tijm Handje diepvries of verse okers (in plakjes) Eventueel: paar blaadjes verse basilicum Serveer met brood of gekookte aardappels
Bereiding:
Doe het vlees in een ruime pan met water en breng aan de kook. Voeg bouillon, knoflook, gember, tomaten, dille, rozemarijn en tijm toe. Laat dit minstens 2 uur zachtjes trekken tot het vlees zo zacht is dat je het uit elkaar kunt trekken. Voeg daarna de okers toe en kook nog zo’n 10-15 minuten mee. Basilicumblaadjes erbovenop en klaar!
Licht, kruidig en verrassend fris. En perfect als je ook op je bloeddruk moet letten.
Surinaamse okersoep
Ingrediënten:
250 g zoutvlees (ontzouten in water) 250 g kip (bijv. vleugels of dijfilet) 1 ui, fijngesnipperd 3 teentjes knoflook 1 tomaat, in stukjes 1 el tomatenpuree 1 hele madame-jeanette peper 250 g okra, in plakjes 1 handje tajerblad 1-2 pimentkorrels 1 kleine antruwa (bittere aubergine), in plakjes Bouillonblokje en water (ongeveer 1,5 liter)
Bereiding:
Kook het zoutvlees 10 minuten om te ontzouten. Giet af. Fruit de ui, knoflook, tomatenpuree en tomaat in een beetje olie. Voeg zoutvlees, kip en madame-jeanette toe, bak kort aan. Voeg water en pimentkorrels toe en breng aan de kook. Laat dit ca. 45 minuten zachtjes sudderen. Voeg op het eind okra, tajerblad en antruwa toe en laat nog 15 minuten koken.
Heerlijk met rijst. Dit is comfort food met een diepe smaak en een zachte kick van de peper.
Okersoep met linzen & komijn (vega-proof)
Ingrediënten:
1 ui 2 teentjes knoflook 150 g rode linzen 1 blik tomatenblokjes 750 ml groentebouillon 200 g okra 1 tl komijn 1 tl gerookt paprikapoeder Citroensap, peper, zout
Bereiding:
Fruit de ui, knoflook en specerijen. Voeg linzen, tomaten en bouillon toe. Laat 20 minuten koken, dan de okra erbij. Nog 10 minuten zachtjes doorkoken. Afmaken met citroensap voor frisheid.
Een voedzame lunch of lichte avondmaaltijd.
Romige okersoep met kokos & kerrie
Ingrediënten:
1 ui 1 el kerriepoeder Geraspte gember (1 el) 1 blik kokosmelk 750 ml groentebouillon 200 g okra 2 zoete aardappels, in blokjes Verse koriander (optioneel)
Bereiding:
Fruit ui, gember en kerrie in olie. Voeg kokosmelk en bouillon toe. Doe de zoete aardappel erbij en kook tot zacht. Voeg okra toe en kook nog 10 minuten. Serveer met koriander.
Zacht, romig en perfect voor een avond op de bank.
Ik ben heel benieuwd of je 1 van de recepten kent of gaat proberen. Alvast smakelijk eten! 💚
lees ook: Vitamine boost nodig? Probeer deze wortelsoep!
Ontdek meer van Pink Press ♡
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.


