Close
omgaan met een drukke peuter

Omgaan met een drukke peuter

Peuters zijn echte lieverds, maar soms… soms kunnen ze behoorlijk koppig zijn en gewoon ontzettend zeuren. Jammeren, huilen, doordrammen. Iedere peuter heeft er wel eens last van en iedere ouder herkent het. Peuters hebben een sterke eigen wil en houden vooral van het woordje “nee”. “Nee, ik wil dit niet”, “Nee, ik vind je niet lief”… hoe ga je hiermee om? Wij geven 5 tips!

Geef aandacht aan je peuter

Kinderen kunnen erg druk zijn. Dat hoort er nou eenmaal bij als kind zijnde! Soms wil je kind gewoon even je aandacht. Veel ouders hebben de neiging om hun kinderen pas aandacht te geven wanneer ze druk zijn, maar geef je kinderen ook aandacht wanneer zij juist rustig zijn. Zo leren ze wat er van hen verwacht wordt. Wanneer je ze een complimentje geeft als ze rustig zijn, dan voelen ze zich gewaardeerd en zullen dan vaker dit gedrag vertonen. Probeer het eens uit!

Leer je peuter om geduld te hebben

Kinderen die druk zijn hebben vaak moeite met geduld hebben. Ze raken gefrustreerd wanneer iets niet lukt. In plaats van boos te worden, help ze eens een handje bij het vinden van een oplossing. Kinderen leren dan om geduld te hebben en zullen minder snel zeuren wanneer het niet lukt.

Op tijd naar bed gaan

Zorg ervoor dat je kind voldoende slaap heeft. Kinderen die te weinig slapen hebben vaak moeite met concentreren, gedragen zich drukker en zijn vaker ziek. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen tussen 3-5 jaar ongeveer 10 tot 13 uur slaap per dag nodig hebben. Stuur je kind dus op tijd naar bed en je zult merken dat je kind minder druk is.

Laat je kind bewegen

Zorg ervoor dat je kind zijn energie kwijt kan. Laat je kind dus regelmatig bewegen. Of het nu lopen, fietsen of buiten spelen is. Onderzoekt toont aan dat kinderen die veel bewegen over het algemeen rustiger zijn en zich beter concentreren op bepaalde momenten. Laat je kind dus niet de hele dag voor de buis zitten.

Geef het goede voorbeeld

 

Als je wilt dat je kind minder druk is, geef dan zelf het goede voorbeeld. Blijf kalm en praat met een rustige stem. Dit heeft een positieve werking op je kind. Zorg er daarnaast voor dat jij en je partner dezelfde regels hebben. Het is namelijk erg verwarrend voor een kind wanneer het van papa wel mag en van mama niet (of andersom natuurlijk!). Wees dus consequent. Hierdoor weet je kind waar hij aan toe is.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Babysits.nl. Heb je een “drukke” peuter en kan jij wel een handje gebruiken? Dan kun je je altijd wenden tot een oppas. Op Babysits.nl zoek en vind je snel een oppas en/of gastouder in jouw buurt.About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

7 thoughts on “Omgaan met een drukke peuter

  1. Goede tips! Hier een beginnende peuterpuber en eentje die er net vanaf is. Laat het los laat het gaan is mijn lijfspreuk!

  2. Goede tips! Klinkt allemaal zo logisch, maar soms sta je er even niet bij stil en kan dat net het verschil maken. En eigenlijk ook al toepasbaar op mijn dreumes haha!

  3. Flink bewegen is inderdaad ook altijd goed. Dat geldt voor volwassenen maar ook voor kinderen. Het is gezond en je wordt er geduldiger van.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang