Is altijd online willen zijn echt zo slecht | De online puber

Is altijd online willen zijn echt zo slecht | De online puber

Ik ben de eerste die het bekent: Ik klaag tegen mijn dochter dat ze te veel online zit. Maar zelf ben ik ook altijd en eeuwig online. Mijn werk en sociale leven gaat via de telefoon. Zelfs mijn man heb ik online leren kennen, en de hond is ook via een appje in huis. 

Is zoveel online echt zo slecht?

Het eerste bij het verhuizen was het aansluiten van internet thuis. Zonder internet kunnen wij ons werk niet doen, en weigert ook de puber te verkassen. Ik hoor vaak dat internet zo slecht is voor het sociale leven. Je moet meer opkijken. Ik denk dat ik toch van een andere generatie ben?

Ik hou contact met mijn vriendinnen uit het buitenland (samen gestudeerd en gewoond in Spanje, nu is iedereen verplaatst naar zijn eigen plekje op aarde). Mijn werk (ja heel belangrijk) speelt zich geheel af online. Mijn man heb ik wat ik al zei online leren kennen. Maar ook de puber heeft zo een hele groep vriendinnen gemaakt die ze anders waarschijnlijk niet zou kennen.

Natuurlijk is het belangrijk om te sporten, om buiten te zijn. Je moet mensen aan kijken tijdens een gesprek, en zeker niet 24u pd met zo een ding in je handen staan. Er zijn natuurlijk grenzen. Maar als mensen zeggen dat de telefoon het sociale leven verpest dan ben ik er in dit geval niet mee eens. Kijk zit je gezellig in de kroeg en mensen kijken alleen op hun telefoon, dan zijn ze idd ongezellig en aso. Maar aan de andere kant wat is er erg aan het delen van hun leuke tijd met de rest van hun vrienden? Zolang er een balans is, dan is er wat mij betreft niets aan de hand.

De loner thuis, degene met straatangst, de moeder met 3 babies thuis, iedereen kan dan toch even meekijken. Je betrekt ze zo juist bij het sociale leven en haalt mensen uit hun isolement. Kijk pesters, stalkers en weirdo’s zijn ook online, en door veel online te zijn ben je ook daarvoor gevoeliger. Maar als je goede mensen om je heen hebt, kun je daar ook weer sterker uit komen. Sowieso moet je kinderen wel voorbereiden en goede voorlichting geven over alle creeps online, en hoe mensen eerder idioot doen online doordat ze achter een scherm zich veiliger voelen.

De invloed van social media

Pubers willen er graag bij horen. We kijken al 100 jaar films over hoe je een loser bent als je niet bij het juiste groepje zit. Dit is nu echt niet anders online. Ze willen graag zijn zoals het populairste meisje van de klas. In dit geval Kylie Jenner met miljoenen volgers, en evenzoveel miljoenen op haar bankrekening. Maar maakt dat haar perse een slecht voorbeeld? Ik denk dat we in plaats van afgeven op zo een meisje, misschien beter de positieve lessen er uit kunnen halen?

Een Kylie Jenner mag dan mooi zijn en veel te strakke pakjes dragen, maar ze heeft een keiharde manager die geen tijd heeft voor onzin. Huiswerk werd gewoon gedaan, en rondhangen bij de Media Markt deed ze dan weer niet. Het kind mag het dan gewend zijn, ze verdient de miljoenen niet met lummelen. En daar valt best een les uit te halen voor de gemiddelde puber die denkt dat geld aan bomen groeit.

De online puber

Je ziet ze weleens lopen, of misschien kom je er zelfs af en toe eentje tegen in huis. Muf ruikende wezens die met gebogen hoofd en een verlicht gezicht, zonder op te kijken drinken pakken uit je koelkast, om daarna als een zombie weer terug te lopen naar een slaapkamer.

De online puber ; 1 ) de online puber, zelfstandig naamw. (m). Uitspraak: { bro, mattie, instachick, G }. Jong volwassene dat vergroeid is met zijn/haar mobiele apparaat.

Opgroeien met internet

Waar pubers vroeger in de klas propjes papier naar elkaar gooiden, of raadselachtige boodschappen in bankjes op hangplekken kerfden, spelen deze taferelen zich vandaag de dag vooral online af. Het past in de tijdsgeest. Internet is onlosmakelijk verbonden met de maatschappij en daar lopen ook jong volwassenen in rond. Buiten social media is elke denkbare informatie binnen een muisklik voorhanden. Behalve tips hoe je een slaapkamer schoonmaakt of een vaatwasser effectief uit kan ruimen. Vreemd..

Nu kan ik hier heel moeilijk over doen. Maar natuurlijk komen de pubers ook nog wel eens samen. Gaan ze samen in een speeltuintje ,of vreemd genoeg is hier de inloop van de Media Markt erg populair (?), lekker rondhangen. Alles word live vastgelegd. Beweging krijgen ze ook, dit dmv de welbekende TikToks. Best indrukwekkend de hele styling en choreografie die daar soms bij komt kijken.

Communicatie

Pubers communiceren veel. Heel veel.
Ze hebben allemaal wat te vertellen en wisselen bruikbare informatie uit. Zoals het omzeilen van een WIFI slot, het omzeilen van je ouders en de snelste weg naar de dichtstbijzijnde Mcdonalds. Vaak moet je als ouders hun codetaal ontcijferen.

Ik : Leuke broek heb je aan vandaag, wil je zo de hond uitlaten ?
Hij : thx, jwz, wtf wrm k ?

‘Thanks, je weet zelf. What the fuck, waarom ik ?’
Ik wilde bijna de CIA bellen omdat ik na twee uur nog niet had ontcijfert wat er stond.

Gezien en gezien worden

Pubers willen er graag bij horen en alles delen wat ze in hun leven meemaken, vaak doorspekt met zoveel drama dat William Shakespeare er een puntje aan zou kunnen zuigen. ‘OMG, kijk deze fucking mooie kers op dit gebakje dat ik net heb gekocht ! Hij glanst helemaal !’

Of : ‘Me moeder geeft me straf omdat ik drie uur te laat thuis kwam, WTF ?! Ik kan er toch ook niks aan doen dat de beste KFC in Groningen zit ?!’

Dit alles gaat gepaard met de prachtigste foto’s op Instagram en Whatsapp. Ze zijn een kleurrijke generatie die graag laten zien wat er in hun leven speelt, en wie neemt het ze kwalijk, wij toch niet lijkt me ? Op welk apparaat lees jij deze blog nu ? De online puber, de jeugd van nu.

Tip! Maak een schema voor de telefoon

1 reactie

  1. Patricia lubbertje

    Hahaha, zo herkenbaar

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *