Wat wel en niet eten bij een ontstekingsremmend dieet

Waarom een ontstekingsremmend dieet? Ontstekingen zijn niet altijd slecht. Het is een natuurlijke verdediging van je lichaam tegen bepaalde virussen, bacteriën en andere zaken.
Als we ziek worden is de eerste reactie van ons lichaam om meer witte bloedcellen aan te maken om het virus er weer uit te werken.

Chronische ontsteking

In sommige gevallen blijft de ontsteking veel langer dan nodig in je lichaam. Dit kan zorgen voor chronische ziektes, en werkt het dus averechts. Met bepaalde voeding vermijden kun je soms al een stuk opknappen. Uiteraard is het verstandig dit eerst met een arts te overleggen bij heftige klachten.

Stress, slecht slapen en de omgeving waar je woont hebben een groot effect op hoe ontstekingen doorgaan in het lichaam. Voeding is hierin heel erg belangrijk. Helemaal als je bijvoorbeeld veel stress hebt, wordt voeding nog belangrijker.

Voeding waar de ontstekingen zich mee voeden zijn de slechte vetten, gefrituurd eten en eten uit een pakje.
Melk is ook zo een product die kan zorgen voor acne, een opgeblazen buik, buikloop etc. Een teken dat het de ontsteking voeding geeft in jouw lichaam op een slechte manier. Ook rood vlees kan deze reactie geven. Probeer dan eerder kip, vette vis of bonen.

Toegevoegde suiker is nog zoiets waar de meeste lichamen niet geweldig op gaan denk aan een lekkende darm, overgewicht, uitslag op de huid, slechte adem, snel moe, kort lontje. Natuurlijk suikers werken anders in je lichaam en kunnen juist weer veel goed doen. Groene thee en matcha thee doen wonderen tegen ontstekingen.

Wat kun je wel en niet eten bij een ontstekingsremmend dieet?

Let op bij het ontstekingsremmend dieet

Het is zo belangrijk dat je oplet wat je eet en hoe je lichaam daarop reageert. Bewust eten is de helft van het ontstekingsremmend dieet. Hoe reageert je lichaam op bepaalde voeding, het is echt goed om daar meer bij stil te staan. Dit is ook zeker de kracht waardoor de 1 een dieet wel of niet volhoud, en de ander van het ene dieet wel afvalt en jij niet. Die Tony’s is nu heerlijk, maar als je een halve dag met diarree op de WC zit, was het dan wel echt de moeite waard? Heb je nog energie na die zak patat? Kun je in plaats van een hele zak een halve zak en een snack nemen zodat je A geen kramp krijgt, B toch “lekker” mee kunt eten.

Tegen de vele honger die ik heb als ik niet de hele dag door kan schransen op voedsel die mijn lichaam helemaal niet lekker vind maak ik om de paar dagen wat sapjes die je kunt bewaren. Zo heb ik wat hartige sapjes als een gazpacho en zoete met lekker fruit. Zo pak ik dan toch sneller een vers sapje als het er al staat, dan dat ik dan naar de chips grijp. Ik dronk in het begin wel 6 sapjes op een dag omdat ik zo een trek had, maar dat werd steeds minder. Nu drink ik er 2 of 3 op een dag. Heb ik meteen genoeg groente en fruit binnen. De fruitsappen zijn ook 60% groente nog steeds. Je kunt smoothies eventueel aanlengen met water in plaats van melk of iets, en de slowjuicer werkt ook fijn.

Mijn tip is wel dat je experimenteert met smaken die je lekker vind. Dit maakt alle verschil!
Denk aan verse groente, fruit, kaneel, noten, zaden, 70% cacao, amandel, haver of kokosmelk, saffraan, turmeric..
Omdat bijvoorbeeld gekookte tomaten beter werken op je hormonen dan rauw, kook ik ze bijvoorbeeld. Doe daar een kip bij, knoflook, paprika en je hebt een heerlijke bouillon. De kip doe ik in de oven die is heerlijk mals dan. De bouillon gaat met alle groente, wat olijfolie, een ui en wat zout en peper in de blender. Deze basis is heerlijk koud als smoothie, warm als soepje tussendoor of als basis voor een saus. Ideaal als gezonde tussendoortjes die ook echt smakelijk zijn.

Mensen die dan zeggen van de sapjes kun je ook dik worden, ja dat kan. Het ligt er een beetje aan wat voor sapjes je maakt. En een groente sapje is echt nog steeds beter voor je lichaam dan een zak chips.

Lees ook:

Wat kun je wel en niet eten bij een ontstekingsremmend dieet?

self care vlog banner youtube

Vriendelijke disclaimer:

De content op dit blog is puur informatief. Het is geen vervanging voor professioneel of medisch advies. Wij geven tips en suggesties, dat betekent niet dat je het klakkeloos moet opvolgen. Wij nemen daar geen verantwoording voor.  Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een nieuwe producten. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug. Je bent zelf verantwoordelijk voor waar jij je geld uitgeeft, je kunt dit niet verhalen op deze site/ pink press. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen.♥
Scroll naar boven