Close

“Maar melk komt toch gewoon uit de supermarkt?”

Helaas zijn er genoeg kinderen die al lang niet meer weten waar de melk vandaan komt. Ik ging met de kinderen een dagje naar de boerderij op uitnodiging van de Plus Markt. Koeien melken, eieren rapen, en nog veel meer leuks! 

Hoeveel eieren legt een kip per dag? Hoeveel liter melk komt er uit 1 koe?

img_5793
Verse melk

 

Eerlijk weet jij dit, zo uit het blote hoofd? Nou ik niet eigenlijk. Langzaam maar zeker kom ik er achter dat ik een stads meisje ben geworden. Als kind speelde ik ieder weekend op de boerderij en hielp mee, maar tegenwoordig vergeet ik nog wel eens dat niet alles uit de fabriek komt. Het blijkt zo te zijn dat ik niet de enige ben die hier last van heeft. Zelf wil ik voor komen dat mijn kind denkt dat er alleen drinkyoghurt uit een koe komt, of dat tomaten groeien onder de grond.

Kinderen en verse voeding

Op scholen word meer en meer aan voedseleducatie gedaan en je ziet een verschuiving in de supermarkten. Supermarktketen Plus heeft er voor gekozen om op de minder gezonde PLUS huismerk producten geen kindermarketing elementen toe te passen. Denk hierbij aan Disney karakters of studio 100 personages op de verpakking. Als moeder ben ik hier zelf blij mee,  de peuter driftbuien bij het koekjes schap staan mij nog helder bij. Hoe vaak ik wel niet heb moeten zeggen,” nee ik koop geen koekjes met Dikkie dik, Dora, of Superman er op” .  Regelmatig vonden ze het niet eens lekker, maar kende ze het karaktertje er op en daarom moest ik het kopen.

Om zelf later verantwoorde en gezondere keuzes te maken moet je wel bij de basis beginnen. Waar komt ons eten vandaan? Hoe groeit groenten?  Je kan je kinderen hier spelenderwijs kennis over geven. Ik ging met mijn kinderen , Emily, Max en Beau naar een boerderij. En wat was er veel te doen en te leren!

Wat een prachtige locatie
Wat een prachtige locatie
Zo groeit het dus
Zo groeit het dus

 

Een heuse kruiwagen race met halverwege het opruimen van koeienvlaaien. Het melken van een koe. Kijken hoe groenten en fruit groeit. Zelf wortel sap maken. Leren over zaaien en oogsten en uiteraard een groenten en fruit quiz.  Eigenlijk spreken de foto’s voor zich.

Wat een lol
Wat een lol

img_5808

Wat is nu wat?
Wat is nu wat?
Jong geleerd
Jong geleerd

20160907_144052

Thuis willen ze eigenlijk ook nog wel boer spelen. Gelukkig kan dat nu zonder de koeienvlaaien en (de bij ons mislukte) moestuin.  Met de PLUS BOERDERIJ BRICKS spaar actie spelenderwijs meer over je eten te weten komen. Met deze bouwstenen kunnen ze zelf een boerenbedrijf bouwen. Stukje voor stukje: kippen, koeien, kaas, verschillende groenten, fruit en natuurlijk de boer en boerin. In elk zakje zit naast het boerenbedrijf-onderdeel ook een kenniskaartje vol informatie en boerenslimme weetjes. Zo ontdekken ze spelenderwijs waar hun eten en drinken vandaan komt. De Plus boerderij bricks zijn wel klein (formaat lego friends) en mijn dochter van net 7 vond het nog wel pittig om in elkaar te zetten. Een leuke activiteit om samen te doen !

Wat ook leuk is om met je kinderen te doen is naar een pluk tuin gaan, dan kan je (tegen betaling) zelf groeten en fruit plukken. Op verschillende boerenbedrijven kan je dat doen (google maar eens op pluktuin of zelf groenten plukken) En op 24 september a.s. is het nationale appelplukdag!  Zie http://www.landelijkeappelplukdag.nl echt een aanrader! Zo kan je een makkelijke manier zien en leren waar ons eten vandaan komt. En leer je zelf ook nog eens wat. Het antwoord  op de bovenste vraag is trouwens 1  ei per dag, en een koe geeft gemiddeld 20 liter melk per dag.

Wortelsap maken
Goed idee, thuis ook zelf groentensapjes maken!

Hoe is het met jouw kennis, en die van de kinderen? Zou je ook niet liever alles rechtstreeks van de boerderij weer willen?

Meer over mij vind je op Instagram!

De foto van de koe is van Shutterstock!

About Betty

1 thought on ““Maar melk komt toch gewoon uit de supermarkt?”

  1. Wat goed dat supermarkten ook hun steentje gaan bijdrage aan dit soort dingen. Mooi initiatief. We moeten er samen voor gaan. En de appelplukdag staat in de agenda 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang