Close

Oppas of kinderdagverblijf?

Stuur je je kinderen naar de kinderdagopvang of neem je een oppas aan huis?

De tweelingzusjes Jasmijn en Lyla van 25 jaar oud richtten 7 jaar terug de aller-eerste online oppas-serivce op. Inmiddels regelen ze in 14 steden oppassers en zijn ze de grootste oppasdienst in Nederland. Hieronder leggen ze uit hoe de selectie van oppassers gaat en wat de voor- en nadelen van een oppas zijn ten opzichte van een kinderdagverblijf.

De zusjes startten de centrale tijdens hun studie: “We merkten dat er behoefte is om een geselecteerde oppas te vinden mét aanbeveling van andere ouders die kan oppassen op de juiste datum en tijd. Maar dat blijft lastig. Daarom hebben we Oppas Madelief bedacht.”  

Screenen van de oppas

Oppassers worden onderworpen aan een strenge selectie, waarbij ook een grondige social media check wordt uitgevoerd: “We komen op het internet soms heel rare dingen tegen over een oppas die op papier en tijdens een gesprek heel goed overkomt. We maken daarom dankbaar gebruik van de nieuwe mogelijkheden die Facebook bijvoorbeeld biedt” aldus Jasmijn.

Oppassers die via de website willen oppassen worden in 3 stappen gecheckt:  Eerst op profiel, opleiding en ervaring, vervolgens door de social media check en vervolgens door een persoonlijk gesprek. Kandidaten worden uitgenodigd voor een intake-gesprek waarbij ze worden getoetst op ervaring en overkomen. Hier krijgen ze ook een oppastraining.  Jasmijn vertelt “tijdens deze training leggen we de oppassers een aantal veelvoorkomende oppassituaties voor. We kijken hoe ze reageren en leggen ze ook uit wat de beste manier van handelen is in die gevallen”.  Een voorbeeld van een van de testvragen is als volgt: Je past op Hugo van 10 en hij is het junior songfestival aan het kijken. Het is voorbij zijn bedtijd maar hij wil de tv niet uitzetten. Hoe reageer je? “Je krijgt goed inzicht in de ervaring en het inschattingsvermogen van de oppas via deze situatieschetsen “ aldus Jasmijn.

Kennismaken

Ouders kunnen voorafgaand aan het oppassen gratis even kennismaken met de oppas en de site maakt gebruik van reviews om de ouders elkaar te helpen advies te geven welke oppassers het beste zijn. “kennismaken is vaak een kopje thee drinken met de oppas en een gevoel krijgen of het klikt, dit is erg belangrijk! Wij adviseren om tijdens de kennismaking ook al de oppas aan je kinderen voor te stellen” aldus Jasmijn van Oppas Madelief.

Voor- en nadelen van een oppas t.o.v kinderdagopvang

Voordelen van oppas

  1. Een oppas is soms goedkoper dan kdv ( zeker als je meer dan één kind hebt )
  2. Oppassers hebben vaak een pedagogische achtergrond en training gehad
  3. Oppassers kunnen tegenwoordig makkelijk online geregeld worden
  4. Oppas studenten kunnen helpen met huiswerk/bijles tijdens het oppassen
  5. Oppas kan ook koken en een wasje draaien
  6. Oppas kan de kinderen ook naar sportlessen brengen.

Nadelen van oppas

  1. Er is geen kinderdagopvangtoeslag mogelijk bij “informele oppas” ( alleen mogelijk bij kdv en gastouders)
  2. Niet alle oppassers hebben een EHBO diploma en pedagogische opleiding.
  3. Je oppas kan ziek worden. Als je geen abonnement hebt bij een oppas-service heb je geen oppasgarantie zoals bij de kdv.
  4. Je kinderen spelen thuis en dus niet met andere kinderen.
  5. Sommige kdv hebben extra lessen die je kinderen kunnen volgen, de oppas niet
  6. Sommige kdv hebben een wachtlijst en als je opzegt kan je niet meer terug.

n.b let op bij welke site je je oppas boekt. Oppas Madelief screent de oppassers maar veel websites doen dit niet.

Oppassen op oudere kinderen (10-12 jaar)

In Nederland passen oppassers gemiddeld op bij kinderen tussen de 8 maanden en 12 jaar. Als de kinderen ouder worden dan 12 jaar is het vaak niet meer nodig. Vaak beginnen gezinnen met een oppas die ze kennen, een vriend of familielid. Maar als de kinderen wat ouder worden en je opa en oma ook niet steeds om hulp wilt vragen kan een oppas zeker een uitkomst zijn. Oudere kinderen zijn al zeer zelfstandig en de oppas hoeft niet fulltime meer op ze te letten daarom adviseert Jasmijn om ook te vragen of de oppas wil koken of een wasje wilt draaien. “zwaar schoonmaakwerk is natuurlijk niet de bedoeling, maar je kan gerust vragen of de oppas een beetje helpt in het huishouden”

Hulp met huiswerk

Kinderen in de leeftijd van 10-12 jaar hebben vaak ook huiswerk waar ze best wat hulp bij kunnen gebruiken. Het is dan handig om een leuke student als oppas te vragen die ook kan helpen met wiskundehuiswerk bijvoorbeeld. Jasmijn vertelt: “We hebben eigenlijk bijna alleen studenten die via ons oppassen, zij vinden het ook superleuk om hun kennis te gebruiken bij huiswerkhulp!” Samen buitenspelen of gamen is ook goed om te doen zodat er geen negatieve associaties ontstaat “als de oppas komt moet ik huiswerk doen”.

Lees ook: 5 Weetjes die niet wist over gastouder opvang

 

Over Oppas Madelief

Oppas Madelief is begonnen in Delft, daar hebben Lyla en Jasmijn ook gestudeerd aan de Technische Universiteit. Het concept sloeg aan en dus zijn de dames nu fulltime aan het ondernemen en gevestigd in Delft, Den Haag, Rotterdam, Leiden, Amsterdam, Groningen en binnenkort Utrecht. Op de website kunnen ouders reviews geven aan de oppassers zodat de ouder community elkaar helpt om oppassers aan te raden. Het uurtarief van de oppas is afhankelijk van de leeftijd van de oppas en of de kinderen wakker zijn of slapen. Is de oppas jonger dan 18 jaar dan is het 4 of 5 euro per uur,  ouder dan 18 dan kost de oppas 5 euro als de kinderen slapen en 8 euro als ze wakker zijn.

Elke maandagochtend is er een aandeelhoudersvergadering. “Dan gaan we steeds in een ander cafeetje zitten om Rotterdam  een beetje te ontdekken. Vaak is het gezellig en super samen ondernemen met je zus. Maar soms hebben we ook wel ruzie hoor, het is niet altijd makkelijk!”

Meer informatie kun je vinden op www.oppasmadelief.nl

Of mail Jasmijn Kok: info@oppasmadelief.nl

Of bel gerust! 06-38502234 (Jasmijn) of 06-12030247 (Lyla)

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, een paar diagnoses..gediplomeerd voedingsdeskundige. Ik hou van curvy mode, maar ik volg het AIP dieet en sport veel om af te vallen, en minder ziek te zijn. Ik ben dol op beauty en mode, maar interieur, ondernemen, ouderschap en ouderdom zijn ook interessante onderwerpen. Het zal de ADHD zijn dat ik niet op 1 onderwerp blijf hangen. Liefs xoxo

9 thoughts on “Oppas of kinderdagverblijf?

  1. Beide heeft zijn voor- en nadelen, Wij kozen altijd voor oppas. De oma’s pastten altijd op de kinderen

  2. Ben zelf altijd wel voor kinderdagverblijf geweest. Niet heel de week maar 1 a 2 keer per week. Ze socialiseren zo met andere kindjes. De rest zou ik idd via oppas doen.

  3. Moeilijke keuze inderdaad! Mijn zus koos voor een kinderopvang omwille van het fijn dat de kindjes daar meer kunnen omgaan met anderen!

  4. Wat een lastige keuzes zeg. Ik denk dat je vooral moet doen wat jou het prettigste gevoel geeft

  5. Ik vind het sociale aspect van een Kdv toch wel erg fijn en zou daarom liever minder snel voor een oppas kiezen.

  6. Superhandig artikel! Ga ik even delen met mijn vriendinnen die al mama zijn!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cookieconsent met Real Cookie Banner