Opruimen, sommige mensen zijn er heel erg fanatiek in en sommigen ook helemaal niet. Je ziet het vaak al wanneer je iemand zijn of haar huis binnenkomt welk soort persoon er woont. Is het een sloddervos, dan zie je hier en daar papieren liggen en overal wat rommel. De echte opruimfreaks hebben vaak een hele nette en strakke woonkamer zonder ook maar iets van rommel. Natuurlijk zitten er veel laagjes tussenin, maar hoe begin je dat opruimen nu eigenlijk?
Het klink heel erg cliché maar het is nu eenmaal wel zo: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Alles in de kast met de deuren dicht. Hoe graag we ook geloven dat een bende staat voor genialiteit, de meeste van ons functioneren beter als het netjes in huis is. Voor kinderen, ADHDers en autisten is het zo mogelijk nog belangrijker. Een korte aandacht span, snel geïrriteerd en daarom is structuur enorm belangrijk. Het geeft rust als je weet waar alles ligt of staat. Dat scheelt je mogelijke meltdowns, hoofdpijn, onrust en ruzie als er weer iets kwijt is. Overigens wanneer alles zo georganiseerd is, dan is het ook makkelijker bij te houden.
1. Selecteren en wegdoen
Heel moeilijk is het soms om te moeten selecteren in de spullen die je houd en die je wegdoet. Nodig is het wel, want alles bewaren kan helaas niet. Vraag jezelf niet af of je het betreffende item nog gaat gebruiken, maar bedenk je of je het afgelopen twee jaar hebt gebruikt of hebt aangehad. Is het antwoord nee? Doe het dan weg. De kans is namelijk heel groot dat je het ook niet meer gaat gebruiken en dat het dus blijft slingeren.
2. Weggooien/geven of verkopen
Spullen die je weg doet kun je vervolgens ook weer onderverdelen. Maak een stapel van kapotte spullen en oude items die weg gaan in de container, een stapel die je nog kunt weggeven aan iemand anders die er nog veel plezier van kan hebben en een stapel met spullen die je nog goed kunt verkopen. Geloof ons…tegenwoordig krijg je echt van alles verkocht! Op die manier maak je er evengoed iemand blij mee en hou jij er ook nog wat aan over!
3. Opbergmeubels
Alles wat in huis blijft liggen kun je per kamer gaan sorteren. Zorg er dan ook zeker voor dat je op elke kamer een goed opbergmeubel hebt staan. Dat kan natuurlijk vanalles zijn, zoals vakkenkasten met of zonder mandjes, een kledingkast, maar ook een bureau met lades, een ladekast of zelfs een schoenenkast. Combineren mag natuurlijk, zolang je het wel maar subtiel doet.
4. Bijhouden
Wanneer je dan alles fijn hebt opgeruimd voelt je huis heerlijk overzichtelijk aan. Een opgeruimd huis is immers een opgeruimd hoofd. Weet dat je dat fijne gevoel kunt vasthouden door het bij te houden. Heb je spullen uitgehaald? Ruim ze dan ook meteen weer op. Komen er nieuwe spullen bij? Geef ze dan meteen het juiste plekje. Ook kan het geen kwaad om eenmaal per maand een moment vrij te maken voor een opruimrondje. Er komen namelijk altijd wel nieuwe dingen uit waarvan je weet dat je ze toch niet gebruikt en die weg kunnen.
Succes!
Meer opruimen?