Close

Het originele mama couscous recept

Ik dacht nou eens hoe leuk zou het zijn als ik het originele mama couscous recept met jullie ga delen. Dus geen kant en klaar pakje. Het kost wel wat meer tijd maar dan heb je zeker iets heerlijks op tafel. 

Wat is couscous?.

Couscous is een zeer populair gerecht in Noord Afrika. Couscous wordt gemaakt van grof gemalen gries van durum tarwe. Van hiermee gemaakt deeg worden in een draaitrommel bolletjes gevormd die net zoals houdbare pasta’s worden gedroogd. Ze zijn in verschillende maten verkrijgbaar.  Zowel de deegbolletjes als de gerechten die er mee worden gemaakt, worden couscous genoemd.

couscous-727492_1920

 

Benodigdheden (4 pers):

  • 1/2 kilo Couscous ( dit koop je bij een Marokkaanse/Turkse winkel)
  • 1 kilo rundvlees ( kip kan ook)
  • 1 grote ui
  • Groente naar keuze als courgette, pompoen, koolrabi of wortel
  • Kikkererwten
  • Bosje koriander ( dit bind je vast met een touwtje)
  • Saffraan
  • Roomboter
  • 1/2 kop olie
  • 3 tomaten

Werkwijze:

Was het vlees goed. Vlees in de pan alle ingrediënten erbij. Heen en weer roeren. 1/2 l water erbij totdat het vlees gaar aan het worden is. Je hebt nu de keuze welke groenten je erbij wilt doen. Ik benoem hier mijn favorieten. Wortels erbij eventueel koolrabi. 5 a 10 minuten laten koken. Courgette en pompoen erbij. Dit laten koken. Harde groenten altijd als eerst. Kikkererwten als laatst. Kikkererwten horen echt bij couscous. Qua hoeveelheid is echt ieder voor zich. Houd je van veel groenten dan leef je uit zou ik zeggen.

 

Couscous moet je nu gaan stomen. Couscous in een schaal beetje water, met je hand goed roeren zodat het water goed wordt opgenomen door de Couscous. Klein beetje olie erbij en dan weer goed roeren zorg ervoor dat het niet plakt. Je hebt speciale couscous pannen ( te koop bij Marokkaanse winkels) maar je kan het ook in een normale stoompan bereiden. 10 minuten laten stomen. Dan haal je de couscous eruit, weer beetje water erbij, roeren. Zodra je ziet dat het water goed is opgenomen ga je weer stomen. 15 minuten laten stomen. Dan haal je de couscous er weer uit, weer water erbij, zout. Goed roeren. 15 minuten laten stomen. Uiteindelijk dus 3x laten stomen. Wanneer je klaar bent met stomen haal je de couscous er uit. Beetje boter erbij goed roeren.

Op een groot ( Marokkaans) bord serveer je de couscous, dan vlees erop, harde groenten en dan de zachte groenten. Je kan ervoor kiezen zoals wij altijd met z’n allen doen uit een groot bord eten of ieder zijn eigen bord.

Laat je weten hoe je het vond?

ps: voor de drukke dames onder ons, het is minder lekker, maar je kunt ook couscous bij de supermarkt halen, die zijn sneller te maken door ze in gekookt water of bouillon te weken. Dat duurt hooguit 5 minuten. De rest kun je dan weer volgens recept doen.

couscous recept

 

 

About Linda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang