Close

Ouder worden is niet altijd even makkelijk!

Ouder worden hoort bij het leven, je ontkomt niet aan de tand des tijds, helaas horen lichamelijke gebreken daarbij. Je stapt net iets minder charmant over dat tuinhekje en ook de drempel van de voordeur lijkt met de jaren alleen maar hoger te worden. Misschien dat het koppie nog een marathon wilt lopen, maar zijn de ledematen het daar totaal niet mee eens en eisen rust, het gaat nu eenmaal niet meer zo gesmeerd als vroeger.

Maar hoe maak je het jezelf wat makkelijker, nu het allemaal niet zo makkelijk meer gaat ?

Veiligheid staat voorop

Als je wat ouder en brozer wordt moet je voorkomen dat je valt. Je lichaam heeft langer tijd om te herstellen en achter de geraniums zitten met een gebroken been staat vast niet op je bucketlist, wel dan ? Maar hoe zorg je voor wat extra veiligheid in jouw huisje? Hieronder een paar praktische tips.

Verwijder onnodige obstakels

Een leger tuinkabouters in je tuin, een zee van tapijten in de woonkamer of twintig ballen voor kleine Fifi in huis is een overdaad aan obstakels. Je struikelt makkelijk over deze dingen, met alle gruwelijke gevolgen van dien. Verwijder zo nodig de drempels uit je huis, zorg voor anti-slipmatten in de keuken en douche en geloof me, Fifi speelt over het algemeen maar met 1 bal tegelijk. Geef jezelf geen reden om te struikelen, het is geen gezonde hobby.

Gebruik een traplift

Als het lichaam gaat tegensputteren dan kan de trap naar boven dezelfde uitdaging betekenen als het beklimmen van Mount Everest. Een misstap is zo begaan en kan grote gevolgen hebben. Als je moeite krijgt met het beklimmen van de trap dan biedt een lift voor je trap uitkomst. Zo kom je op een comfortabele en veilige manier boven, want je wilt tenslotte toch een dagje ouder worden, niet dan ?

Gebruik ondersteuning

Op een bepaalde leeftijd spring je niet meer als een balletdanseres door het leven. Het is verstandig om gebruik te maken van steunbeugels op het toilet of in de douche. En misschien is een stok of een rollator ter ondersteuning ook geen slecht idee als je naar de winkel gaat of op de koffie bij tante Greetje op nummer zeven. Al deze hulpmiddelen maken het leven op leeftijd net even iets makkelijker, en blijf actief bewegen ! Je hebt later genoeg tijd om stil te liggen.

About Betty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang