Overprikkeling tijdens de feestdagen

Overprikkeling tijdens de feestdagen

De spanning tijdens de Sint en Kerst periode is hoog. Overprikkeling tijdens de feestdagen is dan ook heel normaal. Vooral bij kinderen met autisme, ADHD of die hooggevoelig zijn.

De feestdagen zijn een prachtige tijd van het jaar, vol met lichtjes, gezelligheid en magie. Voor kinderen met autisme, ADHD of hoge gevoeligheid kan deze periode echter ook heel overweldigend zijn. Het is belangrijk om extra begrip en ondersteuning te bieden zodat ze de feestdagen in een positieve sfeer kunnen beleven.

Overstimulatie beheren:

  1. Creëer een rustige plek: Maak een speciale plek in huis waar je kind zich kan terugtrekken als de drukte te veel wordt. Dit kan een hoek met kussens en zachte verlichting zijn waar ze even tot rust kunnen komen.
  2. Plan pauzes: Stel een schema op met regelmatige pauzemomenten waarin je kind kan ontspannen en opladen. Tijdens deze pauzes kunnen ze hun favoriete activiteiten doen.

    Let op: je hoeft echt niet aan alle activiteiten mee te doen. Ook is het niet nodig om 300 lichtjes op te hangen als je kind er niet tegen kan. Gezellig uren op visite zitten, wachten op Sinterklaas, is vaak te veel spanning voor ieder kind laat staan als geduld niet zijn sterkste kant is. Houd hier wat meer rekening mee. Ga wat later naar de optocht, dan maar achteraan staan, of kijk thuis op de TV. Plan echt een tijd in voor cadeautjes, eten, en wanneer je weer weg gaat. Duidelijkheid is echt belangrijk, niet kinderachtig.
  3. Communiceer verwachtingen: Bespreek van tevoren wat er gaat gebeuren tijdens de feestdagen. Het helpt als kinderen weten wat ze kunnen verwachten, zodat ze zich beter voorbereid voelen.

Geen slechte kinderen, alleen slecht gedrag:

  1. Herinner je kind eraan dat iedereen fouten maakt: Vertel je kind dat fouten deel uitmaken van het opgroeien en dat het gedrag niet hun fundamentele goedheid weerspiegelt. Iedereen maakt wel eens fouten. De roe of geen cadeautjes omdat je stout bent is echt geen leuke chantage.
  2. Praat over verantwoordelijkheid nemen voor acties: Leg uit dat het belangrijk is om verantwoordelijkheid te nemen voor hun acties en om te leren van fouten. Dit is een kans om te groeien en te verbeteren.
Overprikkeling tijdens de feestdagen bij kinderen

De waarheid over de Kerstman:

  1. Leg voorzichtig uit dat de Kerstman een verhaal is: Kinderen met autisme, ADHD of hoge gevoeligheid kunnen dingen heel letterlijk nemen. Leg op een zachte manier uit dat de Kerstman (of Sinterklaas) een figuur is uit verhalen en geen echte persoon.
  2. Focus op de ware betekenis van de feestdagen: Benadruk dat de feestdagen draaien om liefde, acceptatie, en het tonen van vriendelijkheid aan anderen. De magie van Kerst zit in het samen zijn met geliefden en het delen van warmte en genegenheid.
  3. Betrek je kind bij het geven: Moedig je kind aan om betrokken te zijn bij het geven aan anderen. Laat ze kleine cadeautjes maken of helpen bij het versieren van de boom. Dit kan hen een gevoel van voldoening geven.

Het belangrijkste is om de feestdagen te benaderen met geduld, begrip en liefde. Dit helpt je echt om overprikkeling tijdens de feestdagen te voorkomen. 🌟

Een stukje over overprikkeling tijdens de feestdagen uit de columns van MC Kleuver

Een boos wolkje hoog in de lucht, zweeft door over de lucht. Maar beneden stemmen mensen af op het weerbericht om te kunnen horen wat het hen zal gaan brengen. De waterdruppeltjes rijzen omhoog om zich te kunnen klonteren tot een mooie witte wolk, die eruit kan zien als een aap, schaap of een Saab. Een graad of 13 met regen, dan zit het nog niet heel erg tegen. We zoomen even in op een huis in Nederland. Een gezin met kat in een stad.

Een jongen van tien giert tegen zijn moeder, maar niet van plezier. Op het dak van zijn slaapkamer klinkt getik, iets waar de jongen niet tegen kan. Hij telt elke druppel. De jongen kan niet slapen. Eén, twee, tien. Stampvoetend komt hij terug in de woonkamer, waar zijn moeder net op de bank ligt GTST te kijken. ‘Wat is er jongen?’ vraagt ze verrast. ‘Ik kan niet slapen!’ ‘Kom is,’ zegt moeder lief. ‘Weet je wat ik hoor?’ ‘Nee,’ zegt het jongetje van tien lief.

Zachtjes tikt de regen tegen het raam.

Weet je wie ik daar zie staan?

Het is Sinterklaas en Piet.

En die zien alles wat mama niet ziet.

Nog boos?

Geschokt kijkt het jongetje naar zijn mama. ‘Weet Sinterklaas dat ik boos was?’ Mama knikt. ‘Sinterklaas en Piet weten alles. Ook als mama iets niet ziet.’ Daan loopt naar de schoen die onder de schoorsteen staat. Zachtjes zingt hij zijn lied. Mama lacht als hij een kusje geeft op de wortel voor het paard. ‘Is Sinterklaas nu niet meer boos?’ vraagt Daan aan zijn moeder. ‘Ben jij nog boos?’ Daan denkt even na. ‘Nee, ik ben niet meer boos.’ ‘Dan is Sinterklaas ook niet  meer boos.’

Daan rent terug naar zijn kamer en kruipt weer onder zijn dekens. ‘Eén, twee.. tien, elf, twaalf.’ Hij telt de regendruppels die hij hoort vallen. De ergste storm is weer gedaald en het jongetje zakt weg in een diepe droom.

MC Kleuver is te vinden op zijn eigen blog en op Facebook.

Lees ook: Haren kammen bij gevoelige kinderen of Hoe duur is een kind eigenlijk?


Ontdek meer van Pink Pressᡣ𐭩

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *