Close
Een paniekaanval en een angstaanval uitgelegd

De verschillen tussen een angstaanval en een paniekaanval

Een paar jaar geleden kreeg ik er persoonlijk voor het eerst last van. Waar ik precies last van had, was voor mij compleet onduidelijk. Ik dacht dat ik een gewoon een beetje ‘gek’ was in mijn hoofd en dat ik een gecompliceerd mens was. Ik kende destijds alleen de term ‘paniekaanval’.

Toen ik op zoek ging naar de definitie en de symptomen van een paniekaanval, kwamen die niet overeen met mijn verschijnselen. Wederom ging de gedachte in mij om dat ik wel niet raar zou zijn. Ongeveer een jaar geleden kwam ik een Instagram post tegen waarin paniekaanvallen werden vergeleken met andere angststoornissen. Ineens viel het kwartje. De symptomen van een de gegeneraliseerde-angststoornis kwamen geheel overeen met mijn klachten. Ik was dus niet gek en ik had last van iets waar anderen ook last van hadden.

De onwetendheid heeft me jarenlang laten denken dat er iets ergs met mij aan de hand was. Dit wil ik graag voorkomen bij anderen. Daarom schrijf ik vandaag graag een artikel over de paniekaanvallen én andere angststoornissen. We gaan het hebben over wat het precies inhoudt, wat de symptomen zijn, wat de verschillen zijn én wat jij eraan kunt doen. Mentale gezondheid is op dit moment belangrijker dan ooit te voren, dus laten we er wat extra aandacht, tijd en liefde aan besteden.

Definities van een paniekaanval en een angstaanval

Laten we helemaal beginnen bij het begin. Het lijkt me verstandig om eerst de definities op te zoeken van beide verschijnselen. Dit was nog moeilijker dan gedacht. De aandoeningen worden namelijk vaak onder elkaar geschaald. Dit is dan ook precies het probleem. Op Encyclo (Nederlandse online encyclopedie) wordt een paniekaanval omschreven als een uiting van intense angst die meestal plotseling begint en niet heel lang duurt (meestal enkele minuten tot een half uur). Aan de andere kant hebben we dus een gegeneraliseerde-angststoornis. Deze vorm is te definiëren als buitensporige, aanhoudende angst of bezorgdheid over een verscheidenheid aan dagelijkse onderwerpen, volgens GGZ Standaarden.

De symptomen bij een paniekaanval en een angstaanval

Voor mij werd het aan de hand van de symptomen al snel duidelijk dat het bij mij ging om angstaanvallen en niet om paniekaanvallen. De symptomen van een gegeneraliseerde angstaanvallen kunnen erg uiteenlopend zijn. Zo kun je last hebben van slaapproblemen, nervositeit, een onrustig gevoel, concentratieproblemen, hoofdpijn, buikpijn en kan de eetlust ontbreken. Ik herken hier zelf enorm veel punten van. Bij mij is het slapen vooral een groot probleem. Als ik ‘s avonds in bed lig, begint bij mij het extreme overthinken. Door al mijn gedachtes, kan ik moeizaam in slaap komen. Als ik niet kan slapen, ben bang dat ik de volgende dag niet goed doorkom. Door deze gedachte, creëer ik weer nieuwe angsten. Het is als het ware een cirkel die steeds erger wordt.
De symptomen van een paniekaanval zijn net iets anders. Bij een paniekaanval zijn er meer daadwerkelijke fysieke klachten. Zo kun je last krijgen van hartkloppingen, duizeligheid, misselijkheid en je kunt gaan trillen. Daarnaast lijkt het alsof je even niet in de werkelijkheid leeft. Je kunt een ‘doof’ gevoel ervaren. De symptomen verschillen dus best wel veel van elkaar.

Het grote verschil tussen een angstaanval en een paniekaanval

Er is echter nog een groot verschil tussen een angstaanval en een paniekaanval. Het grote verschil tussen de twee aandoeningen is dat een paniekaanval sporadisch op komt dagen en van korte duur is. Ook kan een paniekaanval je plotseling overdonderen. Een GAS (gegeneraliseerde angststoornis) wordt langzaam ontwikkeld en heeft vervolgens invloed op je dagelijkse leven. Zo kun je bijvoorbeeld een angst ontwikkelen voor kleine ruimtes dat je na een tijdje de lift niet meer in durft. Je krijgt niet per direct een plotselinge aanval als je een kleine ruimte ziet, maar het heeft wel dusdanig invloed op de invulling van je dagelijkse leven. De angst beheerst als het ware je leven en maakt keuzes voor jou.

Vraag Hulp

Herken jij een van bovenstaande verhalen? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Angststoornissen zijn over het algemeen namelijk goed te behandelen bij een psycholoog of bij een huisarts ondersteunende praktijk. Met dit artikel hoop ik vooral wat duidelijk te scheppen in de verschillende angststoornissen die er bestaan. Paniekaanvallen zijn altijd onderdeel van een angststoornis, maar alle angststoornissen bestaan niet altijd uit paniekaanvallen. Keep that in mind!

Dit blog is geschreven door Yaika Tak: voor een mooier leven in een betere wereld.

Leestip: De supermarkt missie 2020 en Mag ik even huilen?

Is het paniek of een angstaanval

About Betty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang