Pfff, wat moet je als ouder wanneer je kind aangeeft te worden gepest? Dat ouderschap niet eenvoudig is, dat weten wij allemaal. Iedere dag sta je opnieuw weer voor allerlei uitdagingen. Maar die alledaagse hindernisbaan, hoe uitdagend ook, is niets in vergelijking met de echte dilemma’s.

Als eerst wil je natuurlijk weten wie het lef heeft om jouw kind alleen al scheef aan te kijken. Dat kind zal het berouwen. Het bloed kookt al en of het kind en zijn ouders het er wel levend van af gaan brengen, is nog maar de vraag. Tot de stem van Japie Krekel zich in je oor opdringt.

Maar ja, de vraag hoe nu wél te handelen, blijft overeind. En is de juiste manier van handelen ook wel de meest effectieve? Kortom, ga je naar de schoolleiding, de ouders of stap je direct op het kind af? Dat is geen eenvoudige keuze, want eigenlijk zijn ze allemaal fout!

pp 2018 02 10 bully 02 - Papa's en pesten

Gepest worden op school

Dit was de situatie waar ik afgelopen week in terecht kwam. De ADHD stuiterbalsnotaap had met niet al teveel woorden duidelijk gemaakt dat ie op school wordt geslagen door kinderen uit hogere klassen. Namen wist ie niet en verder hij wilde er niet meer over praten. Heel begrijpelijk ook, want hij was druk aan het spelen en dit glipte er, in een moment van onoplettendheid, uit bij z’n moeder.

Helaas was de beschermende ‘silver back’ gorilla al ontwaakt. Ik moest heel snel weten wie, wat, waar en wanneer. Maar enige subtiliteit leek mij wel op z’n plek, want de stuiterbal had al één keer het gesprek afgeketst bij mama. Dus toen het eindelijk weer een papadag was, had ik de nodige Disney films – die de vaderrol kinderlijk belichten – al klaarliggen.

Kortom, Mufasa was al gestorven om Simba te redden; Mister Incredibel had een mentale instorting toen hij dacht dat zijn vrouw en kinderen uit de lucht waren geschoten; en Kerchak had het ultieme offer gebracht om zijn familie te behoeden van een leven in gevangenschap, voordat ik m’n menneke erop wees dat ik ook mijn familie zal beschermen. Blijkbaar was dat precies de juiste aanpak, want er vielen namen.

pp 2018 02 10 bully 03 - Papa's en pesten

Relativeren

En gelukkigerwijs had ik nog twee dagen om bij te komen, alvorens ik het schoolplein weer van dichtbij zou aanschouwen. Precies het aantal dagen die ik nodig had om tot rust te komen en alles fatsoenlijk te relativeren. Want was het wel pesten? Ik was er eerder dit schooljaar op gewezen dat m’n andere snotaap zou pesten. Bij nader inzien moet ik concluderen dat tegenwoordig alles pesten heet en dat de stuiterbal eigenlijk wel een punt had, met dat ie het eerst zelf moest oplossen.

Al heeft dat ons er niet van weerhouden om toch de schoolleiding te verwittigen van vrijwel alle details. We hebben alleen geen namen genoemd, al waren die wel al bij ons bekend. Maar de school heeft inmiddels wel genoeg aanknopingspunten om zelf op onderzoek uit te gaan. En m’n mennekes hebben hun eerste judo-examen achter de rug, dus die moeten gaandeweg ook zelf weerbaarder worden.

DeLaatbloeier @PinkPress Logo 300x144 - Papa's en pesten

Lees ook: De pestkopmoeder

Pesten

De pestende juf


Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een cadeau. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen.♥ 
Spread the love