Close

Papa’s en pesten

Pfff, wat moet je als ouder wanneer je kind aangeeft te worden gepest? Dat ouderschap niet eenvoudig is, dat weten wij allemaal. Iedere dag sta je opnieuw weer voor allerlei uitdagingen. Maar die alledaagse hindernisbaan, hoe uitdagend ook, is niets in vergelijking met de echte dilemma’s.

Als eerst wil je natuurlijk weten wie het lef heeft om jouw kind alleen al scheef aan te kijken. Dat kind zal het berouwen. Het bloed kookt al en of het kind en zijn ouders het er wel levend van af gaan brengen, is nog maar de vraag. Tot de stem van Japie Krekel zich in je oor opdringt.

Maar ja, de vraag hoe nu wél te handelen, blijft overeind. En is de juiste manier van handelen ook wel de meest effectieve? Kortom, ga je naar de schoolleiding, de ouders of stap je direct op het kind af? Dat is geen eenvoudige keuze, want eigenlijk zijn ze allemaal fout!

Gepest worden op school

Dit was de situatie waar ik afgelopen week in terecht kwam. De ADHD stuiterbalsnotaap had met niet al teveel woorden duidelijk gemaakt dat ie op school wordt geslagen door kinderen uit hogere klassen. Namen wist ie niet en verder hij wilde er niet meer over praten. Heel begrijpelijk ook, want hij was druk aan het spelen en dit glipte er, in een moment van onoplettendheid, uit bij z’n moeder.

Helaas was de beschermende ‘silver back’ gorilla al ontwaakt. Ik moest heel snel weten wie, wat, waar en wanneer. Maar enige subtiliteit leek mij wel op z’n plek, want de stuiterbal had al één keer het gesprek afgeketst bij mama. Dus toen het eindelijk weer een papadag was, had ik de nodige Disney films – die de vaderrol kinderlijk belichten – al klaarliggen.

Kortom, Mufasa was al gestorven om Simba te redden; Mister Incredibel had een mentale instorting toen hij dacht dat zijn vrouw en kinderen uit de lucht waren geschoten; en Kerchak had het ultieme offer gebracht om zijn familie te behoeden van een leven in gevangenschap, voordat ik m’n menneke erop wees dat ik ook mijn familie zal beschermen. Blijkbaar was dat precies de juiste aanpak, want er vielen namen.

Relativeren

En gelukkigerwijs had ik nog twee dagen om bij te komen, alvorens ik het schoolplein weer van dichtbij zou aanschouwen. Precies het aantal dagen die ik nodig had om tot rust te komen en alles fatsoenlijk te relativeren. Want was het wel pesten? Ik was er eerder dit schooljaar op gewezen dat m’n andere snotaap zou pesten. Bij nader inzien moet ik concluderen dat tegenwoordig alles pesten heet en dat de stuiterbal eigenlijk wel een punt had, met dat ie het eerst zelf moest oplossen.

Al heeft dat ons er niet van weerhouden om toch de schoolleiding te verwittigen van vrijwel alle details. We hebben alleen geen namen genoemd, al waren die wel al bij ons bekend. Maar de school heeft inmiddels wel genoeg aanknopingspunten om zelf op onderzoek uit te gaan. En m’n mennekes hebben hun eerste judo-examen achter de rug, dus die moeten gaandeweg ook zelf weerbaarder worden.

Lees ook: De pestkopmoeder

Pesten

De pestende juf

About Linda

18 thoughts on “Papa’s en pesten

 1. Het is zeker lastig, maar machteloos sta je nu ook weer niet. Het is alleen de vraag of je door in te grijpen het onderliggende probleem wel erkent en dat die dus niet groter kan worden. En ondanks dat het vast wel helpt, niemand wil een vader agressief horen praten tegen andermans kind op het schoolplein – dat veroorzaakt alleen maar nog meer problemen (al denk ik dat ik die problemen ook wel aan kan, maar het is gewoon niet wenselijk). 😉

 2. Dit zijn van die dingen waar je volgens mij nooit voorbereid op bent, tenzij het je al eens is overkomen. En ja, ik werd ook pislink, daarom is het ook maar goed dat ik door de omstandigheden werd gedwongen het even te laten rusten 😉

 3. Volgens mij gaat het ook helemaal niet om het willen pesten, maar een instinctieve handeling om te bepalen wat de pikorde is (of om die kracht bij te zetten). En ja, ik wil niet dat er gepest wordt. Maar tegelijkertijd heb ik veel minder problemen met dat mijn ene zoon wordt beschuldigd van pesten dan dat de ander meldt dat ie wordt gepest.

 4. Hoe goed kan een anti-pestprotocol werken die ‘Stop, houd op!’ heet? Het feit dat je 2 maal in 1 zin vraagt om te stoppen, geeft al aan dat je jezelf opstelt als minder weerbaar (en dus slachtoffer).

  Nou, ik hoop dat m’n vrolijke draak nu wel blijft vertellen wat er op school speelt. En ondertussen wordt er door de school zelf ook een oogje in het zeil gehouden 😀

 5. Het probleem was meer dat ik even niet tot drie telde, maar gelukkig werd ik door de gehele situatie gedwongen om toch even diep adem te halen 😉

 6. Uiteraard is het belangrijk dat, als er écht gepest wordt, externe partijen ingrijpen. Maar persoonlijk vind ik het ‘t belangrijkst om m’n kind de gereedschappen te geven die ‘m helpen voor zichzelf op te komen. Want uiteindelijk heeft het ingrijpen van externe partijen maar weinig invloed op de daadwerkelijke pikorde

 7. Lijkt me lastig om als ouder mee om te gaan. Je staat zo machteloos behalve het over te brengen op de schoolleiding. Zelf werd ik vroeger ook altijd gepest, dus ik hoop dat dit mijn kinderen niet gaat overkomen.

 8. Lijkt me echt zo verschrikkelijk als dit je als kind en ouder overkomt! Zou zelf heel boos worden denk ik, haha… moet nog even wat groeien in het moederschap maar heb gelukkig nog even de tijd voor mannetje naar school gaat…

 9. Ik denk dat niemand wil dat pesten gebeurt maar helaas gebeurt het toch. Snap ook niet waarom je iemand zou willen pesten

 10. Geen enkele ouder hoopt dat dit je kind overkomt, maar helaas gebeurt het toch veel te vaak. Ik denk dat je goed gehandeld hebt en niet alleen de pestkoppen aan te pakken, maar ook je kind weerbaarder te maken

 11. Ik ben op de middelbare school gepest geweest en dat heeft zo zijn sporen nagelaten. Dus het is wel belangrijk dat je er als ouder om kijkt. Is het niets, dan zoveel te beter, maar je vat beter direct de koe bij de horens zodat het niet escaleert in een situatie waar je kind ongelukkig in word.

 12. Ja, kinderen zijn hard! En het gaat natuurlijk helemaal nergens over, behalve dat in die kleine kopjes is doorgedrongen dat iemand afwijkt van de groep. En hoogstwaarschijnlijk dat zijzelf niet buiten de groep willen worden geplaatst en daarom preventief toeslaan – gok ik zo!

 13. Het is ook moeilijk! Dat het ooit zal verdwijnen, betwijfel ik ten zeerste. Maar dat je zelf of je kind wordt gepest, is natuurlijk niet te verkroppen.

 14. Ik vind pesten zoiets moeilijks. Vaak doen de pesters het zo stiekem dat je het zelden helemaal kan laten stoppen helaas. Zo erg want er zijn zoveel kinderen die daar nog jaren laat van hebben 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang