Pasen & HEMA: Oude én nieuwe tradities

Neerlandsch jongste traditie, HEMA bashing

De HEMA flikt het weer, hè? Die boefjes ook! Ze wisten al eens het land in rep en roer te krijgen door een zwarte Pieten kwartet de winkel uit te spelen. Pure racisme natuurlijk! Ook, exact een jaar geleden, werden er zelfs Kamervragen gesteld naar aanleiding van de HEMA folder. Er prijkte fier ‘vrolijk voorjaar’, pontificaal, op de voorkant van de folderomslag! Walgelijk natuurlijk! En dus terecht dat ze op het matje werden geroepen door de geld verkwistende volksmenners in Den Haag. Je zou denken, hun lesje hebben ze wel geleerd. Maar dan flikken ze het weer. Te midden van de landelijke campagne ‘Homo’s zijn net gewone mensen’ komt het oer-Hollandsche traditie-hatende marketingteam met een heteroseksuele Paashaas. Hoe durven ze?

Stelletje homofobe landverraders zijn het! En uiteraard ligt het allemaal aan de moslims, maar vergis je niet in de anderen die ons kikkerlandje veel te kleurrijk maken. Allemaal zijn ‘ze’ erop uit om ‘onze’ Joods-christelijke tradities te kielhalen. Vergis je niet! De rookworst wordt al halal geslacht. Zo stoppen ‘ze’ ongemerkt hun islamitische worsten in ‘onze’ onschuldige meisjes. En als ‘ze’ de kans krijgen, moeten ‘wij’ straks allemaal ‘onze’ homo’s verplicht naar een gebedsgenezer toesturen om ze te dwingen te bekeren, van hun goddeloze zondig bestaan. Oh, nee! Daar staan onze eigen christelijke waarden óók voor. Nou ja, maakt niks uit! Gewoon oppassen!

De traditie van solidariteit kent geen tijd

Maak je maar geen zorgen, hoor. Er is wederom niets aan het handje, slechts een vinger of vier en een duim. Nee, zelfs op het Paaseiland lopen alle mannelijke haasjes hand in hand om hun solidariteit met hun nichtjes uiting te geven. Maar het is wel lekker ironisch dat, waar vroeger de kleintjes tranen met tuiten jankten bij zo’n boeman als zwarte Piet of die enge Paashaas van 1m85, tegenwoordig zijn het de volwassenen die om het hardst krijsen. Ja, je moet helaas constateren dat iedereen tegenwoordig wel ergens van gepikeerd raakt, maar ondertussen roepen dat de ander maar een dikkere huid moet creëren. Bij alles wat ik doe of zeg, voorzie ik al weerstand.

Zo vernam ik onlangs, tijdens een gesprek met een moeder bij de skatebaan, dat er ook openbare scholen zijn die elke verwijzing naar religie hebben verbannen. Op die school is er wel lekker gedineerd aan het einde van de laatste schooldag van het kalenderjaar, maar werd het bewust een winterfeest genoemd. En afgelopen week is er wel een voorjaarslunch geweest. Ik dacht nog, koren op de molen van het politiek geëngageerde neefje van de, van heteroseksualiteit verdachte, bewoner van het Paaseiland. Juist, de angsthaas! Welke zonder enige twijfel hetero is, want anders zou ik wel eens van stereotypering kunnen worden beticht.

Traditionele verering van Ostara

Op zich zie ik wel een oplossing voor dit specifieke geval! Nee, niet gezellig met z’n allen onder het genot van een drankje en feestelijke strijdliederen, de hooivorken en fakkels te hand naar het hoofdkantoor van de Hollandsche Eenheidsworsten Maatschappij Amsterdam. Alhoewel dat best gezellig zou zijn! Nee, laten we de ‘Joods-christelijke’ tradities nou eindelijk eens varen. Sowieso is het pure geschiedvervalsing door nu ineens te doen alsof de Joodse acceptatie er altijd al zou zijn geweest. Maar nog belangrijker, het Vaticaan heeft eeuwenoude tradities en gebruiken voorzien van een bijbels sausje, alvorens ze eigen te maken. Oneigenlijke toekenning van bezit, oftewel diefstal!

Ja, afgelopen donderdag (welke overigens wit was) hebben we lekker de Passion kunnen kijken! Genieten van mooie liedjes gecombineerd met een verhaal van verachtelijk bedrog en creatieve martelpraktijken. Maar goed, oorspronkelijk vierden wij Noord-Europeanen de terugkomst van de vruchtbaarheid van de aarde, niet van de zoon van god die van z’n stokje viel; vrolijk opstond, na 3 dagen onder een steen te liggen; iedereen het gat in z’n hand liet zien, nog een laatste aankoop deed en z’n vader opzocht. Nee, na de koude en kaalte van de winter is het tijd om te vieren dat de bomen in bloei staan en de krokussen uit de grond schieten. Dus laten we Ostara, de vergeten Germaanse vruchtbaarheidsgodin, weer eren tijdens hét Voorjaarsfeest. Om onze, door de kerk geroofde tradities, weer in ere te herstellen. De versierde takken met katjes, de eieren, vroegbloeiers, kuikentjes en hazen liggen tóch al in de schappen. Ideetje?

Welke naam je ook aan het beestje geeft, ik wens jullie allen een smaakvol ontbijt toe!

DISCLAIMER: Een flink deel van dit artikel is uiteraard sarcastisch bedoeld. En voor wie toch bang is, zover ik weet is er géén HEMA-worst die halal is (óf koosjer). Hoe gij ‘t varken ook slacht, ‘t blijft ‘n varken!


Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een cadeau. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug. Je bent zelf verantwoordelijk voor waar jij je geld uitgeeft, je kunt dit niet verhalen op deze site. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen.♥  

6 thoughts on “Pasen & HEMA: Oude én nieuwe tradities

  1. @Vlijtig Liesje

    Dank je wel! Beiden ontbijtjes hebben mij goed gesmaakt. Uiteraard wel zonder rookworst, want dat vind ik toch meer wintereten 😀

  2. @Jacqueline

    Blijkbaar was het toch nog steeds niet helemaal duidelijk voor sommige lezers, als ik naar de reacties op Feestboek kijk. Er waren namelijk mensen die zich toch wel gesterkt voelden in hun opvattingen, die mij sterk doen denken aan PVV retoriek 😉

  3. Helaas kan ik het artikel niet liken, ik schijn m’n eigen email met bijbehorend wachtwoord vergeten te zijn…

    Verder een prima stuk,!!!!!!

Comments are closed.