Close
pcos

4 dingen die je moet weten over PCOS

PCOS? Wat is dat nou weer? Dat ga ik je eens uitgebreid uitleggen want tussen de 5% en 10% van de vrouwen heeft er last van, en dat is best veel!

Ik weet nog de eerste keer dat ik dubbelgevouwen van de pijn met kraamverband in bij de huisarts kwam. Ik was toen net 13. Uiteraard werd ik netjes naar huis gestuurd met de mededeling dat ik hier maar aan moest wennen. Dit hoorde bij het vrouw zijn.

via GIPHY

Een paar maanden later gingen we toch weer terug naar de dokter. Mijn moeder was ook vrouw (ja echt) en zij vond het niet herkenbaar met wat zij maandelijks doormaakt. Na flink wat gezeur kreeg ik van de arts de pil. De pijn was iets minder, en idd, ik heb er maar mee leren leven.

Toen ik 28 was had ik weer heel veel controles, het was onhoudbaar. Toen kwam het nieuws dat ik dus een hormoonstoornis had, blaasjes overal, en een heel lang en technisch verhaal. De bom die viel was dat ik onvruchtbaar zou zijn. Ik maak niet elke maand eitjes aan, en heb dus ook niet altijd een eisprong. wanneer ik die wel heb, dan gaat het halverwege vaak al mis. Toen ben ik dus met de pil gestopt maar daar kwam de pijn weer terug.hoe herken je pcos

1: Je bent onvruchtbaar maar moet toch aan de pil!

Helemaal op de leeftijd van 28 komt het hard aan om te horen dat je lichaam je eitjes niet wil afgeven, en je er ziek mee maakt. En juist op die leeftijd vraagt iedereen waar de kindjes blijven. Gelukkig blijk je niet 100% onvruchtbaar te zijn (ook al zeiden 3 verschillende artsen van wel)het gaat alleen wat moeilijker.

1 van de manieren om nieuwe cysts te ontwikkelen is om de pil te slikken. Die helpt je lichaam om niet te ovuleren, en zorgt ervoor dat je eitjes geen Walking Death op je eierstokken pleegt. Ook zorgt het voor een regelmatige menstruatie, die bij PCOS patienten vaak of te vaak komt of helemaal niet. Soms ben je rustig weken achter elkaar ongesteld. Fijn.

2: PCOS word nog veel te weinig onderzocht. 

Je krijgt de diagnose pas na maanden van onderzoeken, en geloof me dat sommige echt heel pijnlijk zijn. Als PCOS wat meer bekendheid had, dan zouden veel meer vrouwen niet zo lang rondlopen met onverklaarbare pijn en klachten. Ze zouden er veel eerder iets aan kunnen doen.

Polycysteus ovarium syndroom is een hormoon stoornis dat zorgt voor een hele hoop makkelijke mis diagnoses. Vrouwen hoeven niet alle symptomen te hebben, maar het meest duidelijk kenmerk, word bijna nooit naar gekeken. En dat zijn de cysten op de eierstokken.

In plaats van goed te ovuleren, worden deze eitjes niet losgelaten en worden cysten. De pijn en het bloeden die je soms hebt komt doordat er 1 is opengesprongen. OUCH! De symptomen lijken vaak op andere symptomen als die van endometriose, heftige menstruatie of zelfs een blinde darm ontsteking. Het is moeilijk om uit te leggen als je niet weet waar je naar zoekt, en daarom is er dus vaak een mis diagnose. Ik kreeg de officiële diagnose pas met 40 jaar, dus je kunt na gaan hoeveel dokters er al lekker hebben zitten wroeten in mijn lichaam.

via GIPHY

3: Je voelt je soms totaal niet vrouwelijk

Er zijn gelukkig lekker veel groepjes op FB waar je kunt praten over je issues met PCOS. Wat dacht je bijvoorbeeld van het delen van tips bij overmatige haargroei. Nee, niet dat je een prachtige mooie bos op je hoofd krijgt. Oh, nou, wel op je gezicht dus. Of armen als een bosaap. Gelukkig heeft niet iedereen het zo erg. Maar meestal als je niet zulke heftige haargroei hebt maak je dat wel goed met flinke haar uitval. Vaak gaat dit alles gepaard met acne of roos bijvoorbeeld.Sexy! Je buik wil nog wel eens opzwellen tot het formaat 7 maanden zwanger, wat nog wel eens een felicitatie oplevert. Erg leuk als je geen kinderen kunt krijgen. Daar komt nog bij dat je er ook erg hormonaal van kan worden dus veel moodswings, misselijk, en extra trek hebt chocola met witte chocola, chips en ijs met donuts en sprinkles. Oh ja, ook je hoofd doet dan leuk mee. De hersenen veranderen regelmatig in watten en je voelt je in een permanente staat van zwangerschapsdementie.

Het komt vaker voor bij vrouwen met overgewicht of die veel zijn aangekomen. En dat is nog een dingetje, je kunt hier last van krijgen als je te dik word. Maar je kunt er ook flink van aankomen. Hoe dat precies werkt allemaal is nog niet helemaal duidelijk. Afvallen wordt in ieder geval erg moeilijk, en je hebt meer kans op diabetes 2. Maar van afvallen zul je wel snel beter voelen.

4: Goed nieuws! De dokter kan (nog)bijna niks voor je doen.

via GIPHY

Echt waar, hoeveel dokters ik inmiddels wel niet heb gezien sinds ik de eerste keer bij de dokter kwam met pijn is belachelijk. Nog steeds kreeg ik de laatste keer een trotste dokter die wist wat het was. Vervolgens zei ze “tja, d a a r  i s  n i e t  v e e l  a a n  t e  d o e n. Wat moet ik daar nou mee? Ik kon aan de pil waar ik een hysterisch monster van word. Ik kon aan een andere pil met alleen vrouwelijk hormonen die redelijk werkt, maar waarbij sex zo aantrekkelijk word als kiezen trekken. Je kunt ibrupofen nemen tegen de zwelling, maar omdat elke dag te nemen? Vaak krijg je ook nog iets voor de hoge suiker als je dat hebt. Het enige is vaak afvallen, en dat is juist weer zo ontzettend moeilijk. Het beste advies dat ik heb gehad was online gaan en videos kijken, lid worden van groepen op FB, en zo tips delen. Zo weet ik bijvoorbeeld dat bij mij een flinke dosis vitc, choline, en chorella je hoofd en hormonen een stuk vriendelijker zijn.

Het goede nieuws is dat het echt minder kan worden, of zelfs weg kan gaan. De weg er naar toe is alleen erg lang en pijnlijk. Maar ik ga ervoor!

 

Kende jij PCOS al?

foto van hormonen is van shutterstock

 

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

Comments are closed.

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang