Pepernoten je houdt ervan of niet. Er is bijna geen enkele kind dat niet van pepernoten houdt. Het is een traditie dat niet meer weg te denken is. Wij shopten bij de Pepernoten Fabriek ,en maakten zelf pepernoten volgens het pepernoten recept
Graag houden wij jullie op de hoogte van leuke website’s , producten en nog veel meer. Daarom toen ik de pepernoten fabriek tegenkwam, was ik gelijk enthousiast. En dit wil ik uiteraard met jullie delen. Ook deel ik het lekkere recept voor de pepernoten!
De pepernotenfabriek
Pepernoten fabriek is een leuke website met een webshop waar je van gaat kwijlen ( nee ik word niet gesponsord door de fabriek :). Stroopwafel kruidnoten,Truffel- Kaneel kruidnoten, gember kruidnoten noem maar het op. Allemaal te lekker, je kan ook een pepernoten pakket samenstellen van 6 stuks voor 19,95. Leuk om cadeau te geven maar eigenlijk leuker om te krijgen. Probeer vooral de originele smaken eens.
Oorsprong pepernoten
Pepernoten zijn een Nederlandse traditie waarvan de oorsprong teruggaat tot de 16e eeuw. In die tijd krijgen kinderen bij het Sinterklaasfeest pepernoten die gemaakt zijn van deegresten van peper- en kruidkoek. Schilderijen van Jan Steen laten het eten van pepernoten zien. Sinds de 18e eeuw is de pepernoot zoals wij deze kennen in trek. Deze is van dezelfde soort kruiden gemaakt als speculaas en ontstaat als zeelieden peper, nootmuskaat, kaneel, gember en kruidnagelen meenemen uit het Verre Oosten. De pepernoot met de meeste kruiden en de bolle vorm wordt het meest populair en wordt ‘kruidnoot’ genoemd. In de volksmond gebruikt men echter vooral de verzamelnaam pepernoot.
Zelf pepernoten maken met het pepernoten recept
Maak je liever zelf pepernoten? Dat kan natuurlijk ook met dit pepernoten recept. Zo houd je ook meteen in de gaten wat er in zit. Hierbij het originele recept. Voeg aan het beslag bijvoorbeeld kaneel, kruidnagel, gember of cacao poeder toe voor een andere smaak.
- 150g boter
- 10g speculaas kruiden
- 4 eetlepels melk
- 250g zelfrijzend bakmeel
- 125g basterdsuiker
- bakpapier
Zet de oven vast op 160c, en kneed dan alles behalve de melk lekker door elkaar. Voeg dan lepel voor lepel de melk toe, zodat het een lekker romig beslag wordt. Maak lange rollen van het deeg, en snij ze in kleine plakjes. Hier maak je bolletjes van die je op het bakpapier legt. In 15 minuten zijn ze wel klaar!
Fijne Sinterklaas!
De foto’s van de pepernoten zijn van Shutterstock
Wat leuk al die verschillende soorten pepernoten! Ik hou er wel van! 😀
Daar gaat mijn dieet haha
Whahaha Ik kan geen pepernoten meer zien!