Niet meer pesten of gepest worden dankzij een vechtsport

pesten vechtsport

Helaas maar waar; het pesten gaat nog even door. Waarom pesten kinderen en wat kun je er tegen doen lees je hieronder.

Pesten

Nou ken ik zelf goed het gevoel van gepest te worden als kind. Je verwacht het alleen niet van volwassenen.

Helaas doen ze het wel, en zijn zij vaak de aanleiding waardoor hun kinderen ook pesten. Ook natuurlijk kinderen die krijgen thuis te weinig of te veel negatieve aandacht. Of ze kopiëren bepaald gedrag. Veel kinderen zijn vaak erg onzeker en reageren dat graag op een ander af. Een ouder kan hier dus niet altijd meteen wat aan doen.

Kopieergedrag

Je ziet hetzelfde in de sportschool, op de werkvloer of zelfs bij de moeders op het schoolplein. Er is altijd wat te zeuren over een ander. Zij voelen zich op dat moment beter, dat een ander daardoor niet naar de sportschool meer durft omdat ze een vette koe wordt genoemd.

Of die moeder die in een hoekje op het schoolplein staat omdat de andere moeders zo nodig hardop moeten lachen om haar kleding. Niet te vergeten dat ze druk zijn met weer een feestje waar haar kind niet mag komen.

Als volwassene kun je het nog een beetje naast je neer leggen, maar voor kinderen is het wat moeilijker. Ze worden onzeker en durven niet meer naar school.

Vroeger werd ik altijd gepest omdat ik zo mager was, ik was een biafra kindje, Olijfje, tante Sidonia, spaghetti. Later op de middelbare school was ik te wit of te zwart en heb zo heel andere dingen meegemaakt.

De puber werd ook gepest. Met haar grote oren, omdat ze Spaanse is, of omdat ze dom zou zijn. Ik kwam er pas achter toen een jongetje van school – de drukte maker, rebel, “daar moet je jouw kind niet mee inlaten” – mij vertelde dat hij ziek was en dus dat zij ook maar een paar dagen thuis moest blijven.
Hij beschermde haar op school, nam het altijd voor haar op, en zij bleek enorm gepest te zijn. Ik wist wel dat ze af en toe gepest werd, ik dacht dat het er een beetje bij hoorde. Ze had daar een paar vriendinnetjes, en een heel lief vriendje, maar dat het zo erg was wist ik dus niet.

De juf kon er niet veel aan doen, want ja zo zijn kinderen(??!!). En ach het was maar een grapje dat ze haar duwden of Dombo noemden.

Uiteindelijk is zij van die school af gegaan, het leersysteem werkte niet voor haar, en ik vond de manier van omgaan met kinderen op die school dus vreselijk.

Tips bij pesten

Pesten is echt iets om op te letten, en een gesprek over te voeren thuis. Kent jouw kind iemand die gepest wordt, of pest? Of misschien hij zelf wel?

Een goede zelfverdediging leren

Je wilt voor jezelf leren opkomen of juist dat je kind dat doet. Maar ook als jouw kind bijvoorbeeld pest, kan hij/zij zoveel leren op een sport als judo, karate of Brazilian Jiu Jitsu. Dit zijn sporten die er zijn om jezelf te leren verdedigen. Maar ook om jezelf te leren beheersen. Dat laatste is misschien nog wel het belangrijkste. Controle over emoties en gedrag.

Bij Judo leer je vechten zonder te slaan en schoppen, maar ook om mensen van je af te houden. Bovendien als ze allemaal in hun Judopak staan, is iedereen gelijk.
Waar Judo meer verdedigend is, is Karate aanvallender. Je leert andere trap, stoot en slag technieken. Ook hier leren ze je vooral de controle over je lichaam.
Beide vechtsporten komen af van Jiu Jitsu. Brazilian Jiu Jitsu heeft de nadruk  op grondgevechten. Om te leren mensen van je af te werpen als je eenmaal op de grond ligt. Ook hier moet je een speciaal BJJ pak kopen, waardoor iedereen gelijk is.

Het klinkt heel tegenstrijdig om met een vechtsport te gaan beginnen. Maar het helpt juist om onzekere kinderen zekerder te maken van zichzelf. Ze zullen daardoor minder pesten, maar ook zeker minder of zelfs niet meer gepest worden. Dit komt omdat pesters graag iemand pakken die zwakker is. Als een kind uitstraalt dat hij je aan kan, durven ze niet zo snel meer.

Het kind heeft geleerd dat hij de technieken niet zomaar mag gebruiken. Maar weten dat hij het kan geeft een enorme powerboost. Ze worden rustiger en stralen minder angst uit. De pesters zitten beter in hun vel en ook die leren dat pesten niet nodig is om je beter te voelen.

 

Meer tips tegen pesten

  • Maak het bespreekbaar
  • Ga niet schreeuwen
  • Bespreek het met de leraren of de ouders
  • Maak het vooral niet erger voor je kind door hysterisch op school ruzie te zoeken of het pestende kind aan te spreken. Wil je weten hoe hij daar mee gepest wordt?
  • Maak je kind vooral weerbaar (zie zelfverdediging hierboven)
  • Geef extra zelfvertrouwen met heel veel liefde ipv de harde hand.
  • “Daar word je hard van” is niet cool om te zeggen.
  • Probeer vooral niet je kind te veranderen als het gepest wordt, ze zijn wie ze zijn, en die pestkop moet veranderen.
  • Pest jouw kind? Praat met hem, leg uit waarom dat niet kan, vertel wat er met de kindjes die gepest worden gebeurt, heb het over karma, en probeer de achterliggende reden te vinden waarom hij pest. Vind een oplossing met de ouders van het kind die hij pest, en val hun niet aan.

Pesten zal er altijd zijn, maar ipv elkaar aan te vallen, kunnen wij elkaar als ouders beter helpen. Let op je eigen gedrag dat je geen pesten in de hand werkt. Dus geen opmerkingen over die rare jurk van die mevrouw, of die dikke man die nog een hamburger eet, of om wat dan ook. Iig niet waar je kind bij is. Je leert op die manier dat het oké is om een ander uit te lachen.
Et voila..

Pestkop geboren.Vriendelijke disclaimer:

De content op dit blog is puur informatief. Het is geen vervanging voor professioneel of medisch advies.  Wij geven tips en suggesties, dat betekent niet dat je het klakkeloos moet opvolgen. Wij nemen daar geen verantwoording voor.  Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een cadeau. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug.Je bent zelf verantwoordelijk voor waar jij je geld uitgeeft, je kunt dit niet verhalen op deze site/ pink press. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen.♥
   

You Might Also Like