Close
Wat te doen tegen een docent die pest

Een pestende juf, dat kan toch niet?

Je hoort vaak dat kinderen gepest worden op school, en dan over het algemeen door andere leerlingen. Maar ook sommige leraren kunnen er wat van. Bewust of onbewust. Maar wat doe je tegen een pestende juf?

De pestende juf

Gepest worden als je op de lagere school zit kan heel traumatiserend zijn voor je verdere leven. Het lijkt vaak onschuldig, maar dat is pesten nooit. Er zijn maar weinig mensen die er niet heel onzeker door geworden zijn, of juist heel streberig en de beste te willen zijn. Dat is niet altijd naar natuurlijk, maar het moment zelf is vreselijk.

Op de lagere school had ik zo een juf. Zij had een oogje op de schooldirecteur, en die had weer een oogje op mijn moeder. Needless to say… it was a living hell! Het was heel naar want ik werd al gepest omdat ik zo dun was. Zij deed dan grapjes maken over Popeye en Olijfje bijvoorbeeld. Dat ik dat niet grappig vond, ach dan moest ik maar wat harder worden. Ik kreeg ook mega vaak onterecht strafwerk. Van die dingen als 5000-1=4999, 4999-1=4998 en ga zo maar door..

Character building

Ook op de oude school van mijn meisje ging het er wel eens heftig aan toe. Ze is extreem gevoelig en kwam dus dagelijks huilend thuis. Zo werd ze in de klas regelmatig aan haar lot over gelaten omdat “het toch niet kon”. Ze is zelfs een keertje gewoon naar huis gelopen, en ik was niet eens gebeld. Was mijn verantwoording. In mijn ogen moet ik er op kunnen vertrouwen dat als ik mijn kind naar school breng, dat ze daar is en dat de juf het laat weten als ze na een ruzie met de juf de school uit is gelopen.

Zij kreeg altijd van alles de schuld, zelfs als ze het niet was. Ze werd regelmatig dom genoemd, of iets wat haar dom liet voelen. Ook kreeg zij les op een belachelijk laag niveau, en de juf zei er niets van als ze werd uitgelachen. Ze moest zich niet zo aanstellen dat dit erg was, moest ze maar beter haar best doen. Het moment dat we wisten dat ze naar een andere school kon, brak de hel los. Ze kreeg letterlijk geen les meer. Dit heeft haar zo onzeker gemaakt. Op haar nieuwe school kwam ze dus ook met een enorme achterstand.

Nieuwe school

Het erge is, dat ook in andere klassen dit soort praktijken voor kwamen. Als je niet was zoals de rest, dan kon je het uitzoeken. Van 1 meisje die altijd bang was om naar school te gaan, omdat de meester zo gemeen was tegen haar, en ook zei dat zij dom was en dat er geen les aan haar te geven viel.. Van dat meisje weet ik dat ze getest is op een andere school, en zo een klas mocht overslaan. Ze kon het wel, ze had alleen de juiste leraar nodig. Nu mag ze waarschijnlijk naar de klas voor hoogbegaafden. Dom iemand?

Nog een meisje die zo getreiterd was, kwam net als mijn meisje met een enorme achterstand aan op een nieuwe school. Beide “domme” meisjes hebben in nog geen jaar bijna 2 jaar ingehaald. Zo zijn er nog veel meer verhalen te vertellen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de nare pestkop die mijn meisje en andere kinderen het leven behoorlijk zuur maakte? Dat meisje kwam toevallig in de nieuwe klas van mijn meisje. Het zijn nu dikke vriendinnen, en hebben het nog vaak over de tijd van vroeger.

Wat kun je doen?

Als zo een juf of meester je kind niet moet, kun je daar weinig aan doen. Soms botsen twee mensen. Aan een goede leraar is dat de taak om er niets van te laten merken, maar helaas is dit niet altijd het geval. Helemaal als je op een soort van familie school zit waar ouders en leraren bij elkaar over de vloer komen, of dat er familie van de leraren in de klas zit. In mijn ogen is dit sowieso geen goed idee. Die wordt of ze het nou willen of niet altijd extra aangepakt of voorgetrokken. Als die stiekem treiteren, is het ook altijd de schuld van een ander, want “dat doet mijn kind niet”.

Loopt het echt uit de hand zoals bij ons, dan kun je melding maken bij de schoolinspectie. De ouderraad heeft alleen zin op een hele grote school. Niet als het de beste vriendin is van de juf oid. Ook het samenwerkingsverband kan je hier in goed begeleiden. Zij helpen jou en de school eventueel een nieuwe school zoeken, helemaal als er geen mogelijkheid is op een andere klas bijvoorbeeld.

Neem je kind altijd serieus! Simpelweg “Ik haat de juf” is duidelijk iets anders dan als ze maandenlang depri thuis komen. Dan is er wat aan de hand, en de taak is aan jou om er iets aan te doen. Het hoeft echt niet altijd de juf of de meester zijn schuld te zijn. Ik weet dat ik het heel lang heb afgehouden omdat ik weet hoe mijn dochter kan zijn. Maar toen bijvoorbeeld een kast omviel, bovenop haar, en ik het pas na school hoorde, toen was het wel klaar. Met een hersenschudding kwam ze er goed vanaf, maar die juf is nooit vergeven.

Een nieuwe school

Switchen in het midden van een schooljaar kan vervelend zijn. Maar het is zeker de oplossing voor als het echt niet gaat op school. Je mag echt wat zeggen, je mag echt aan de bel trekken, en je mag ook melden op een nieuwe school waarom je wilt switchen. Dit komt echt vaker voor dan je denkt. Ook gewoon als het les systeem je totaal niet aanstaat. Wees open en duidelijk, zo vind je ook eerder een school die bij jou en je kind past.

Lees ook:

Heb jij ervaring met pesten?

 

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

27 thoughts on “Een pestende juf, dat kan toch niet?

 1. Maar is dat niet juist goed? Dat de kinderen juist elkaar stoppen met pesten omdat niemand straf wilt? Of werkt dat niet zo?

 2. Hier op de basisschool Boschakker in Eindhoven worden kinderen ook gepest 1 maakt fout hele klas krijgt op zijn donder en mag niemand niet naar pauze en niemand doet er wat aan

 3. Van dit soort dingen gaan mijn haren recht overeind staan. De juf of meester is de persoon waar je je kindje in vertrouwen achterlaat. Zo iemand hoort de juiste intenties te hebben. Pesters horen niet voor de klas. Bij onze oudste gebeurde het ook in de klas (groep 4), verschrikkelijk! Sommige kinderen gingen weer bedplassen en kregen nachtmerries. Ook zij had een enorme achterstand op de nieuwe school, al heeft ze dat inmiddels gelukkig weer ingehaald.

 4. Di vind ik heel erg. Ik weet wel dat het niet kan klikken tussen een juf en een kind. Maar pesten?? Vind ik echt onacceptabel. En zij/hij zou niet meer voor de klas mogen staan!

 5. Oh gelukkig! Want mijn ouders en ik wisten niet dat dat opties waren in mijn schooltijd. Ik weet nog dat ik bijna het ziekenhuis in was geslagen door een stuk of 10 schoolgenoten in opdracht van de grote pestkop. Wij waren 10 jaar, hij 12 en dus een kop groter, en ik was zo koppig om niet blindelings mij te laten intimideren ook al was hij ouder en groter.
  En dan kom je een week later op school op kantoor van het hoofd waar mij bijna werd verweten dat het allemaal mijn schuld was omdat ik niet “van mij had afgebeten”… Tegen een jongen die ouder is met 10 andere jongens die doen wat hij wilt tegen mij alleen. En ik was in die tijd al mager en klein van stuk. Maar ja… Je spreekt het hoofd toch niet tegen?! En nu 30 jaar later spijt dat ik dat niet heb gedaan. Met een bord voor je kop dat we niet wisten dat er iets tegen te doen was. 🙁

 6. Ach, wat vreselijk… dat soort mensen zijn absoluut niet in staat om voor de klas te staan. Heel naar!

 7. Gelukkig nooit meegemaakt, maar zeker meester en juffen zouden beter moeten weten en ook het goede voorbeeld daarin geven.
  Ik kan mij voorstellen dat kiezen voor een andere school nog de enige optie is

 8. Oh nee, de schoolinspectie en iedereen buiten school die wat kon betekenen is wel ingeschakeld haha

 9. Volgens de regels heb je dan recht een klacht in te dienen bij de Onderwijs Inspectie. Want een begeleidster hoort onafhankelijk te zijn en hoort er te zijn voor de belangen van het kind. Maar ik snap dat dat in the real world niet allemaal zo 1 2 3 makkelijk kan zijn. En je wil natuurlijk de situatie niet erger maken dan het al is, als je je kind nog wel naar diezelfde school wil sturen. Lastig allemaal. 🙁

 10. Ook ik heb ervaring met pestende juffen en meesters. Mijn eerste traumatische herinnering over pesten i.v.m. mijn gewicht is door mijn leerkracht van groep 4. En in groep 6 mocht ik voor bepaalde lessen in groep 7 meedoen, maar die juf was echt een heks en moest mij altijd hebben. Achteraf bleek dat ze niet lekker in d’r vel zat; ze heeft enkele jaren later zelfmoord gepleegd…

  Een nieuwe school midden in groep 7 deed wonderen voor mij, wat dat pesten betreft. Helaas ging ‘t op de middelbare school en zelfs de universiteit wel weer door. Heb er veel last van gehad, en nog steeds. Jammer dat sommige mensen niet nadenken over hun acties.

 11. Een pratende juf kan echt niet. Je kan een kind niet mogen maar pesten is dan echt niet nodig.

 12. Gelukkig heb ik het ook niet hoeven meemaken met mijn zoon. Kan echt gevolgen hebben voor je kind. En dat de school jouw kind gewoon alleen naar huis hebben laten lopen..dat is ook helemaal van de gekke zeg!

 13. Het beste manier, op vele situaties is vaak praten, al werkt dat ook niet altijd. Ik snap niet dat sommige mensen zo zijn

 14. Noh, wat bestaan er ook stomme mensen in deze wereld. Hoezo jouw verantwoordelijkheid dat ze zo naar huis loopt ?! Kan hier gewoon boos om worden, haha. Erg.
  Vind het echt onaanvaardbaar dat er leraren misbruik maken van hun “macht” en kindjes [onbewust] pesten. Moeten ze zich toch echt bewust van worden. Ben zelf hypersensitief en heb er als klein kindje geen last van gehad omdat ik altijd leuke juffen en meesters had, maar later heb ik er wel flink last van gekregen. Mensen zijn soms ZO hard, gewoon. Bluah.

 15. Ik denk dat erover praten uiteindelijk het beste is. Heb zelf ook gebotst met leraren vroeger, simpelweg omdat ze mij niet begrepen..

 16. Ik heb het gelukkig nooit hoeven mee maken. En hoop ook echt dat we dat nooit zullen hoeven met onze dochter.

 17. Ik kan zelf ook wel een boekje open doen over pesten. De nare ervaringen die ik op de lagere school heb opgedaan, heb ik nog jaren in mijn volwassen jaren meegenomen.

  Ik wou dat we toen wisten dat er meer opties waren, ipv alles vast houden en proberen door te stomen. Als er echt problemen zijn, neem contact op met de kinderarts of schoolarts. Zij moeten een graad van (kinder) psychologie in hun pakket hebben om dat werk te mogen doen. Zij zijn ook bevoegd om in te grijpen namens de familie waar dat nodig blijkt te zijn. Of het nou tussen schoolgenootjes is of tussen leraar en student of zelfs leraar en ouder. Het is natuurlijk niet een garantie dat het probleem verholpen gaat worden, maar op z’n minst kunnen ouder en kind hier steun aan hebben. En/Of doorverwezen worden naar instanties die gespecialiseerd zijn in het bestrijden van pesten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang