Close
timemanagement

Excuses voor een foute tijdsplanning

Tijdsplanning is iets waar we allemaal wel tegen aan lopen. Er zitten nou eenmaal te weinig uren in een dag. We zijn ook sterren in het maken van excuses daardoor. 

Excuses voor een foute tijdsplanning

Hoe doé je het ?!

‘Waar haal je de tijd vandaan ?!’
‘Ik kan dat niet hoor, naast mn werk….’
‘Ik zou het echt wel willen, maar het lukt me gewoon niet….’

In de praktijk merk ik dat er best wat vrouwen tegen een tijdsplanning aanlopen. Of aanvechten. Het lukt hen niet om de 24 uur die in een dag zitten en effectief en plezierig in te delen.
Er gaat veel tijd zitten in werk. Dat is nu eenmaal zo. (Zorg dus dat je werk doet wat je leuk vindt, maar daar kom ik graag nog eens op terug….)
Daarnaast is het voor moeders vaak een halen en brengen van kinderen. Ophalen van school. Het brengen naar vriendjes. Van en naar sporten (zij wel….). Wegbrengen naar eventuele andere hobby’s of verplichtingen.
De kunst om dit om het werken heen te plannen is vaak een vaardigheid die de moeder zich zo eigen heeft gemaakt, dat de vader zich er maar niet tegenaan bemoeit. Om ‘ in de weg lopen’ te voorkomen. Het is vrouw-eigen om die controle volledig in handen te nemen en te houden.

Van Clen Verweij ontving ik de Purpuz planner. Hij is zo een inspirerende spreker, en zo is de planner ook ingedeeld. Veel ruimte om je planning in te voeren. Groot en met veel tips in de planner.

Gaan wij wel slim om met de tijdsplanning?

Maar doen we dat wel slim ? Zouden we niet gewoon een ietsiepietsie meer aan de vader moeten uitbesteden ?
‘Ja, dat zou ik wel willen, maar hij werkt veel…..’
Op zich is dat een heel plausibele reden; er moet simpelweg wel gezorgd worden dat die bloedjes af en toe wat te eten krijgen.
Wellicht is er een mogelijkheid om een dagdeel aan de vader over te dragen; extra tov wat jullie nu doen.

Los van het feit dat je met liefde voor zowel kids als voor manlief de schenen uit het vuur loopt, wordt het gehele gezin er niet minder van als jij af en toe even voor jouzelf kiest. Alleen jouzelf. Aan jouw persoonlijke doelen kunt werken. Dus geen targets, opgelegd door de werkgever. Geen opvoed-verantwoordelijkheid tov de kinderen. Geen relationele doelen die aangescherpt kunnen worden.

Jouw Persoonlijke Doel.

Heb je dat überhaupt ? Is er ‘iets’ wat jij graag zou willen bewerkstelligen ? Misschien een studie, een cursus, een hobby, een fijn lichaam…. Wat dan ook. Denk je wel eens na over wat jij nu echt even fijn zou vinden , voor jouzelf ?
Ik weet uit de praktijk, dat het er vaak bij inschiet. Vrouwen offeren zich makkelijk (en met liefde) op.
Toch is het niet verkeerd jouzelf af en toe even uit de dagelijkse ‘sleur’ weg te halen en even de focus op jouw persoonlijke ontwikkeling (in welke vorm dan ook) te leggen.
Afstand nemen kan ertoe leiden dat je dichterbij komt. Dat klinkt tegenstrijdig. Maar het is echt zo. Je ziet jouw situatie even van een afstandje en kunt het dan beter beoordelen en waarderen. En dat is waardevol.
Niet alleen voor jou, maar voor jouw gehele gezin. Jij zult je beter voelen en over meer energie beschikken. Dat zou als gevolg kunnen hebben dat dagelijkse bezigheden minder energie kosten en er dus meer energie overblijft aan het einde van de dag. En daar is heel wat leuks mee te doen…. 😉

Iedereen heeft maar 24 uur in een dag om doelen te behalen. Waarom het de 1 wel lukt en de ander niet is doordat ze doelen duidelijk maken. Dingen opschrijven. In de Purpuz planner is daar duidelijk plek voor gemaakt, en dat werkt erg fijn!

 

We hebben allemaal maar 24 uur in een dag

Iedereen heeft ‘maar’ 24 uur in een dag. De beste Planners halen het meeste effectief uit de dag. De beste Loslaters halen het meeste plezier uit de dag. De kunst is om die twee te combineren. Datgene wat je moet doen; plan dat dusdanig handig in dat het plezierig blijft en jou tijdwinst zal opleveren. Die tijdwinst kun je volledig aan ‘plezier’ besteden; en uiteraard is de keuze dan aan jouzelf of je dat met het gezin of alleen doet. Beiden zullen jou blij maken (zo niet; dan is er wat anders aan de hand….).
Ga gewoon eens met een kop koffie en manlief (en eventueel kinderen als die al groter zijn en mee kunnen denken) aan de keukentafel zitten en brainstormen; wat moet er allemaal gebeuren op een dag en hoe is dat het beste in te delen, zodat het voor iedereen leuk blijft en iedereen wat tijd voor zichzelf heeft ?
Denk hierbij ook buiten de standaarden en huidige gewoonten; is om 18.00 uur diner wel het meest gewenste ? Of is een uurtje later eigenlijk veel relaxter ?
Levert dat half uur extra op bed ’s ochtends wel echt zo’n goed gevoel op, of is eerder opstaan een optie zodat er voordat de dag begonnen is al een en ander gedaan is ? Dit kunnen praktische klusjes zijn, zoals wasjes draaien en tassen klaarzetten. Maar misschien is dat half uurtje wel Jouw Ideale Me-time; een frisse wandeling met jouw muziek en zonsopkomst; over een goede energieke start van de dag gesproken.

Lees ook “de dag planning op kantoor Pink Press

Hoe vul jij je dagen in?

De manier waarop je jouw dagen invult, die zal bepalen of je tijd ‘over’ hebt. Geloof mij; het is voor niemand makkelijk om tijd vrij te maken. Iedereen heeft soortgelijke verplichtingen. Er zijn niet zoveel mensen die echt niets hoeven te doen. En dan ook nog een leuk leven leiden. Vaak is het niet uit vrije wil, als er (tijdelijk) geen verplichtingen zijn.
Dus dicht jouzelf geen onkunde toe als je iemand anders wel persoonlijke doelen ziet nastreven en behalen; dat kun jij ook.
Vraag hem/haar anders eens hoe hun tijdsplanning is. Blijkbaar hebben zij een vaardigheid (ontwikkeld) die jij (nog) niet zo goed beheerst.
Leer daar van. Wat ook hierbij is er maar een manier om te ontdekken wat bij jou past: Trial & Error !

LS; zelf ben ik single mama, dus mocht je ook in die situatie zitten en tips willen hoe je het dan kunt doen; mail me gerust …. 😉

About Linda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang