Close
Het seksleven bespreken

Praat jij met je vriendinnen over je seksleven?

Voor sommige mensen is het privé, en zij willen dat ook graag zo houden. Anderen praten er net zo makkelijk over als over een luchtig onderwerp als de weersvoorspellingen. En nog weer anderen zouden er best over willen praten, maar vinden het ook nogal een onderwerp om zomaar in de groep te gooien. Ons seksleven. We hebben het allemaal, maar hoe we ermee omgaan en of we er wel of niet met anderen over praten, dat is heel persoonlijk.

 

Wat deel jij met anderen?

 

Ben jij iemand die van nature nogal het hart op de tong draagt? Die gemakkelijk praat, geen onderwerp uit de weg gaat, en overal wel iets op of over te zeggen heeft? Dan is de kans groot dat ook je seksleven best wel eens aan bod komt. Zeker als je niet snel schaamte kent, en bent opgevoegd met ouders die er ook niet al te krampachtig over deden, is het voor jou misschien niet veel anders dan praten over het weer of de dagelijkse boodschappen. Seks hoort bij het leven, en als je over al het andere spreekt wat je bezighoudt, dan waarom ook niet hierover?

 

Deze zienswijze geldt echter lang niet voor iedereen. Het grootste deel van de mensen praat toch wat minder makkelijk over hun seksleven. Dat kan komen doordat er toch een zekere schaamte heerst, of omdat zij van huis uit hebben meegekregen dat dit geen onderwerp is waar je over praat met anderen. Het kan echter ook zo zijn dat ze het simpelweg niet nodig vinden om dit onderdeel van hun leven te bespreken met anderen. Het is voor veel mensen ook gewoon iets dat ze liever voor zichzelf houden, dat ze alleen met hun partner delen. Wat jouw ideeën over praten over seks ook zijn, ze zijn altijd prima. Want je bepaalt uiteraard helemaal zelf wat je wel en niet met anderen wilt delen.

Het seksleven bespreken

Waar trek je de grens?

 

Voor mensen die wél met hun vriendinnen of vrienden over hun seksleven praten geldt dat zij ook lang niet ieder onderwerp ter sprake brengen. Dat kan ook een afspraak met hun partner zijn: wat wij samen tussen de lakens beleven, gaat niemand iets aan. Of: je kunt wel over jezelf praten, maar niet over mij. Allemaal logisch. Ook als je voorkeuren afwijken van de standaard, je bijvoorbeeld een fan bent van BDSM, kan dat een reden zijn om er niet al te open over te praten. Zeker als je weet dat mensen erdoor wellicht anders naar je gaan kijken of het niet zullen accepteren, kies je er misschien voor om er je mond maar over te houden.

 

Ook soloseks is voor veel mensen een onderwerp dat ze niet graag bespreken, soms zelfs niet met hun partner. Dit voelt vaak nog meer privé. Toch zijn er ook volop groepjes vriendinnen die met elkaar uitgebreid bespreken welke vibrators de beste zijn. Meng je gerust in zo’n gesprek als je je daar goed bij voelt, maar rustig aangeven dat je je (solo)seksleven liever voor jezelf houdt is ook altijd prima.

Het seksleven bespreken

 

About Betty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang