Close

Primark Manual: zo ga je lekker winkelen

De Primark. Eén van de weinige dingen op deze wereld waar ‘’idolaat zijn van’’ en ‘’haten als niets anders’’ zo ver uit elkaar liggen. Voor de één is het een waar fashion paradijs op aarde, voor de ander vormt het de grootst mogelijke nachtmerrie. Ik val zonder meer onder de eerste categorie en heb de Primark gemaakt tot één van mijn levensbehoeften. 

Nu krijg ik alleen regelmatig de vraag hoe de Primark is en wat mijn tips zijn voor een prettige shopervaring à la. Dus ben jij ook benieuwd hoe jij dit warenhuiswalhalla toegankelijk kunt maken? (Of voor de mannen die graag een beeld willen vormen zònder er te komen.. Ja ik heb geluisterd 😉 ) lees dan snel verder!

Ontgroening bij de Primark

Inmiddels is het alweer drie jaar geleden dat ik door een vriendin werd geïntroduceerd bij deze Ierse keten. Als de dag van gisteren weet ik het nog (passionate right?) Ik stapte binnen en de warmte, de drukte, maar voornamelijk de overload aan zeer voordelig geprijsde fashionable kleding, schoenen en accessoires smeekten om mijn aandacht.

Mijn handen begonnen te kriebelen, mijn hart sneller te slaan en ik ging, zij het enigszins chaotisch, aan de slag. Al gauw vulde ik mijn ‘’zak ‘’ (want ja, ze hebben geen mandjes, maar een soort stoffen rechthoekige zak van bijna een meter lang en halve meter breed waar je je items in dient te deponeren) en sleepte deze achter me aan. Dit gaat lekker! Na deze keer was ik fan en er volgden nog vele bezoekjes (zonder Linda overigens, die heeft de moed opgegeven om met mij daar te bivakkeren. Sorry Lin!).

De pashokjes in de Primark…

Als ik dan toch 1 nadeel moet noemen, dan zijn het wel de kleedruimtes. Veel te weinig en veel te druk. Ik besloot maar om mijn kleding in de winkel te passen. Dit lukte destijds wel, maar heden de dag zijn ze daar erg streng op geworden.

Inmiddels is de Primark in Alexander (mijn stamkroeg onder de Primark’s) voorzien van een soort stellage waardoor de rij enigszins gevormd kan worden en waarbij je niet constant wordt gestoord door passerende mensen die net tussen jou en de wachtende voor je door willen.

De mannen zijn hier echter enorm in het voordeel, want die kunnen altijd gelijk doorlopen. Je mag helaas maar 8 stuks meenemen, dus met een volle zak aan kleding, hangers en in elkaar zittende blouses, is 8 items uitkiezen nog best een vervelend klusje.

En dan de kassa bij de Primark

Mijn belangrijkste tip: laat je hier vooral NIET door ontmoedigen. De Primark heeft een soort vliegveld-systeem voor het gebruik van de kassa. Net als bij het inchecken, word je ook hier in rijen geplaatst door middel van stellages. Aan het begin van de rij, behoor je achter een streep te wachten voordat je wordt omgeroepen. ‘’Kassa 11 alstublieft’’, ‘’Kassa 4 alstublieft’’, lopen maar! Dit systeem gaat erg snel en wat een lange rij lijkt (oke, en ook is), gaat toch zo voorbij. Dus keep calm and join the line!

Tips ‘nd Tricks

Ik mag mezelf gerust een ervaren Primark shopper noemen en heb daarom wat tips and tricks op een rijtje gezet. Normaal word ik altijd blij als ik het bericht ontvang van WordPress waarin staat dat mijn statistieken ‘door het plafond gaan’, maar bij deze post is dat twijfelachtig 😉 Maargoed, we zijn de beroerdste niet vandaag, dus hier komen ze:

Tip 1: Zoals in elke kledingwinkel, is het ook in de Primark erg warm. Houd hier met je shopoutfit rekening mee en doe lekker je jas in de zak als je binnen bent.

Tip 2: Neem ook een flesje water mee. Met name als je wat langer in een warme winkel bent, is het belangrijk om goed te drinken.

Tip 3: Geen zin om moeilijk te doen in paskamers? Trek dan gemakkelijke kleding aan om dingen overheen te passen. Oké, het is niet ideaal (en eigenlijk ook niet toegestaan, dus je hebt dit niet van mij), maar het scheelt vaak wel een hoop tijd. Ik draag vaak een panty met een lange aansluitende top. Hier kan je gemakkelijk dingen over aan passen, zowel broeken als shirts, colberts of blouses.

Tip 4: Ga OF om 9.00 uur OF om 17.15 uur. Het is dan lekker rustig in de winkel. Vroege vogels zijn hier in het voordeel, omdat om 9.00 uur vaak alle maten en modellen nog aanwezig zijn. Ben je niet zo’n early bird maar wil je wel relaxed kunnen shoppen? Kies dan voor 17.15 uur. Ook dan is het lekker rustig. Het nadeel is wel dat de winkel dan vaak wat rommeliger is en dat de meest gangbare maten er al uit zijn.

Tip 5: Ga alleen. Persoonlijk ga ik nooit met een vriendin naar de Primark, omdat ik graag op mijn gemakje alles pas en bekijk. Zie ook tip 6.

Tip 6: Het komt geregeld voor dat je een hele zak vol hebt, je 3x gaat passen, maar dat je uiteindelijk maar met 4 items bij de kassa staat. Ook ik heb dit regelmatig, maar laat ook dit je niet ontmoedigen 😉 Op een gegeven moment weet je welke collectie binnen de Primark goed bij jouw lichaamstype past en welke maat je hebt. Het voordeel van de Primark is dat alles gewoon normaal valt. Een 36 is ook echt een 36. (byebye smoesjes ladies!)

Tip 7: Ja, je hebt shirtjes van 2 euro. ‘’Helaas’’ ga ik toch altijd weer voor de ‘’duurdere’’ collectie. Kijk vooral naar wat je leuk vindt en laat je niet overhalen door de prijs.

Tip 8: (En deze is voor jullie mannen, alvast graag gedaan) Laat je vriend gewoon THUIS. Ik zie geregeld vrouwen driftig in de weer met kleding, accessoires en schoenen, terwijl de man er wat verhit achteraan sjokt. Waarom?! Diep respect voor die mannen overigens hoor, maar ik snap het niet. Tenzij tip 9…

Tip 9: Misschien word je net als ik ook wel eens gevraagd door een vriend, broer, collega of ander mannelijk fenomeen, om met hem naar de Primark te gaan. Zij het om deze once-in-a-lifetime-experience mee te maken, zij het om daadwerkelijk wat kleding of accessoires te scoren. Ga dan echt voor hem en breng jezelf niet in de verleiding om ook nog even op de vrouwenafdeling te kijken. Kies ervoor om eerder te gaan of beloof jezelf dat jij de volgende dag/week los mag gaan.

Tip 10: Geniet van je overvolle tassen gevuld met fashionable kleding, schoenen en accessoires voor het bedrag waarvan je normaliter een jeans of top voor zou kopen! Nothing feels that good!

Bezwaren waar ik heeeeel erg moe van word

En dan bedoel ik écht heel erg moe. Er zijn nog altijd mensen die het nodig vinden om aan te komen met de volgende ontzettend irritante clichématige bezwaren waar ik dus echt geen boodschap aan heb. Ik zet ze voor het gemak even op een rijtje en vermeld daarbij ook gelijk mijn zienswijze zodat ik dit ook niet meer hoef te doen:

 • De kleding wordt gemaakt door arme kindjes in Bangladesh en door bij de Primark te kopen support je dit.

De Primark geeft aan dat ze ethisch verantwoord handelen. Uiteraard heb ik daar ook mijn vraagtekens bij gezien de prijs, maar door wie denk je dat de kleding van bijvoorbeeld Tommy Hilfiger gemaakt wordt? Als je echt de moraalridder uit wil hangen, ga dan lekker zelf je kleding breien en schelpen zoeken voor een nieuwe ketting.

 • De kwaliteit is zo slecht!

Ja als ik naar de McDonalds ga, valt het me ook altijd zo ontzettend tegen dat ze zo weinig aandacht schenken aan de esthetiek van het bereide voedsel alsmede de presentatie ervan. Ook jammer dat het bereide voedsel geen energiewaarde heeft, waardoor ik een uur later weer honger heb.

(Overigens vind ik dat gezeur om kwaliteit in zijn algemeenheid grote onzin. Ik heb nog nooit iets gekocht wat snel kapot is gegaan. Sommige kleding wordt na veelvuldig wassen misschien wat lelijker, maar hee, dat is toch alleen maar fijn? Door de prijs heb je de mogelijkheid om elk seizoen weer nieuwe dingen aan te schaffen en er altijd trendy bij te lopen. Dikke like!)

 • De kleding past me niet goed.

Primark kent vele collecties, dus ik acht het vrijwel onmogelijk dat er niets is wat je zou passen of wat goed bij je zou staan. Je bent van mening van wel? I dare you.

 • Ik heb geen zin om te graaien.

Kom dan met je lazy ass uit bed en sta om 9.00 voor de deur. Zeker dat je dan niet hoeft te graaien.

 • Primark ziet er goedkoop uit.

Ik draag heel veel van de Primark (tassen, schoenen, kleding, accessoires, jassen, etc) en krijg geregeld complimentjes van mensen die zelf alleen maar dure dingen dragen (en vaak ook anti-Primark zijn). Als ik vervolgens zeg dat het ‘’een Primarkje’’ is reageren ze vol ongeloof. Fashion is how you wear it, not where you buy it.

 • Het is druk.

Ja het is druk. Vol ook. Klaar nu.

Primark, high in fashion, low in prices

Kortom, mocht jij een ware fashionista zijn met een geringe beurs, maar die er wel elk seizoen trendy bij wil lopen en daar ook wat moeite voor wil doen? Dan is de Primark echt wat voor jou! Maar wees gewaarschuwd; kans op verslaving is groot.

Gastblog van Hanneke

Combineer het leven van een 24-jarige single in een grote stad met een passie voor schrijven en je komt op mijn blog uit. Vorig jaar besloot ik mijn ervaring als professioneel fashionblogger en blogger voor ADHD-vrouw ook in te zetten voor mijn eigen site. Op fareliblog vind je daarom verschillende blogs van de meest uiteenlopende onderwerpen. Vaak met een tikkeltje zelfspot, vriendschap, humor, spontaniteit, liefde en natuurlijk de grote stad. Welcome to my life!

fareliblog.wordpress.com

 

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

3 thoughts on “Primark Manual: zo ga je lekker winkelen

 1. Hahaha heerlijk!!! Zo herkenbaar ook!!!
  Love Primark ❤❤ zeker voor de kids ook die binnen no time overal weer uitgegroeid zijn 😉

 2. Fijn artikel 😀
  Ik ben ook iemand die alleen shopt, maar ik heb vriendinnen die dat absoluut niet kunnen. Ze zijn de eeuwige twijfelaars en kunnen geen knopen doorhakken. En het is altijd wel fijn om feedback te hebben. Dus alleen shoppen als tip vind ik afhankelijk van de situatie.

 3. Leuk geschreven! Misschien nog een tip om er aan toe te voegen; kijk naar de maat in het kledingstuk in plaats van op de hanger 🙂 het is me in het begin zo vaak voorgekomen dat ik met een hanger 42 in de paskamer stond en een kledingstuk maat 36. Heel onhandig! Ik ga normaal gesproken ook alleen en vroeg of eind van de middag. Vooral op zaterdagochtend vroeg in Alexander is heerlijk! Nu zuidplein er zit is het gelukkig bij beide iets rustiger voor m’n gevoel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang