Wij als gezin zijn dol op lekker eten. Gezellig aan tafel, lekker kletsen. Met de bouillon fondue zit je al snel wat langer aan tafel. Dat het ook gezond kan zijn lees je hier over de bouillon fondue.
Bij de fondue denk ik aan kaas, chocola en olie?
Ik dus ook! En is ook niets verkeerd aan natuurlijk he. We hoeven echt niet elke dag volgens de regels te eten. Maar wat ik zelf leuk vind is het 1 met het ander combineren. Maakt het allemaal wat draaglijker, en ook voor de kinderen misschien wat makkelijker.
De chocolade fondue met verse aardbeien of stukken kokos is verrukkelijk maar je eet dan toch iets goeds. De kaasfondue met verschillende groente als paprika, selderij, broccoli, of bijvoorbeeld bloemkool geeft naast al het stokbrood en kaas geweld toch een gezond en fris tintje aan de fondue.
Jij wilt gezond, zij willen olie
Ja, je kan hier zeker een bakje sla nemen en de rest laten frituren. Maar je kunt ook verschillende groentes frituren in plaats van vlees en kip. Ik had een beslag gemaakt volgens het tempura recept (1 deel bloem, 1 deel maizena en 1 deel ijskoud water-Mocht je nou geen bloem willen, alleen maizena en ijskoud water werkt ook prima). Als je daar de groentes doorheen haalt voor je het aan je stokje rijgt en in de fondue doet, is dat echt wel een leuke manier om mee te doen terwijl je toch je groente eet. Je wordt er niet slanker op, maar dan de dag erna wat minderen.
Let op: Dit is ook een fantastische manier om groente heel verleidelijk te maken voor kinderen!
Wat is een bouillon fondue?
Ik had nog niet eerder gehoord van de bouillon fondue. Echt niet. Maar ik kreeg een prachtige bamboe elektrische Princess Fondue pan. En nadat we als eerst de tafel hadden volgezet met hapjes om in de olie te doen, en wat groenvoer erbij voor het idee. Bedacht ik mij dat ik hier ook vast wat gezonds mee kon doen. De meiden vonden het geweldig, dus voor herhaling vatbaar.
Een week later zaten wij dus weer aan tafel. Ik had in de ochtend eigenlijk al een bouillon opgezet van miso paste, bosuitjes, knoflook en gember. Zo kon het lekker de hele dag staan.
In de avond deed ik de de bouillon in de fondue pan en konden we aan de gang met de bouillon fondue.
Lekker bij de bouillon fondue:
Lekker erbij is bijvoorbeeld:
- Champignons
- Garnalen
- Ossehaas in dunne reepjes gesneden
- Kipfilet in dunne reepjes gesneden
- Brocolli
- Een bakje rijst op het bord
- Plakjes courgette
- Wasabi mayonaise
- Soya met stukjes knoflook en gember er door heen gehakt
- Bakje soyabonen
Uiteraard kun je zelf ook van alles combineren. Misschien wat de kinderen juist lekker vinden. Kippenbouillon is ook heerlijk met stokbrood, kipfilet, courgette en bijvoorbeeld wontons (die moet je er dan wel met een lepel weer uithalen).
Zo maak je de bouillon fondue
- 1 pakje miso
- zout & peper
- 1 stuk verse gember (naar smaak)
- 1 teen knoflook
- 4 stuk bosuitjes
- Zet 1 liter water op met de miso paste. Snijd de gember, bosuitjes en knoflook in kleine stukjes en voeg er aan toe. Laat ongeveer een half uur op staan. Zet het dan uit en laat lekker staan. Als je klaar bent voor de fondue zeef je alles eruit en giet je de bouillon in de fondue pan waar het weer lekker op kan warmen.
- Je kunt dan alle hapjes er met een prikker in opwarmen.
Leuke extra tip in de sfeer van anders lekker en gezond: vegan gourmetten.
Kippenbouillon voor de bouillon fondue
– 2 kipstukken voor de soep
– 2 uien, in stukjes gesneden
– 2 wortels, in stukken gesneden
– 2 stengels bleekselderij, in stukken gesneden
– 1 laurier blaadje
– Takje peterselie
– Een klein stukje gember
– Een halve limoen uitgeperst
– 2 teentjes knoflook, geplet
– 1 tl zout
– 1/2 tl zwarte peper
– 1.5 liter water
Instructies:
1. Doe alle ingrediënten in een grote pan en breng aan de kook.
2. Zet het vuur lager en laat de bouillon 2 uur of langer lekker sudderen.
3. Verwijder de kip en groenten uit de pan en zeef de bouillon om eventuele resten te verwijderen.
Bron: [Allrecipes.nl](https://www.allrecipes.nl/recept/558/klassieke-kippenbouillon.aspx)
Groentebouillon
– 2 uien, in stukjes gesneden
– 2 wortels, in stukken gesneden
– 2 stengels bleekselderij, in stukken gesneden
– 1 prei, in stukken gesneden
– Takje selderij
– Takje tijm
– 2 teentjes knoflook, geplet
– 1 tl zout
– 1/2 tl zwarte peper
– 1 el olijfolie
– 2 liter water
In de groentesoep zijn geen regels, heb je andere groentes over dan zijn die ook heerlijk om een bouillon van te maken. Gebruik je favoriete kruiden voor extra smaak.
Doe alles in 1 grote pan en laat het lekker samen trekken. Daarna alles door de vergiet en je hebt een top bouillon voor de bouillon fondue.
De bouillon fondue is dus ontzettend divers, en kan een heel gezonde en leuke oplossing zijn om beter groente te eten. Zondag is het Pasen, en ook nog eens prachtig weer. Het handige van een elektrische fondue is dat hij dus ook gewoon lekker mee naar buiten kan en je zo gezellig buiten kunt eten. Wij hebben er alvast zin in!
Pingback: Alles wat je nodig hebt voor de Kerst vind je hier!