Close

Psychisch onderzoek: PTSS, ADD, depressie, hersentrauma?

Het is voor mij, mijn directe omgeving en vast ook jou, de lezer, wel duidelijk dat ik een psychisch wrak ben. Een echte ‘fixer-upper’ al was er ooit een. En gelijk een auto met verborgen gebreken, kijken er telkens monteurs onder de motorkap en roepen vol zelfvertrouwen (en een sprankje vreugde) dat ze het mankement hebben gevonden. Het is een beetje alsof de V-snaar wordt vervangen, maar ook de cilinders volledig versleten zijn. Of bougies vervangen, terwijl de accu gewoon leeg is.

Zo begon ik zo’n 6 jaar geleden mijn loopbaan als psychisch patiënt met de nodige gebreken. Nou, het was wel heel snel duidelijk dat ik een gevalletje posttraumatische stress was. Dus gingen we aan de EMDR, oftewel Eye Movement Desensitization & Reprocessing. Da’s Engels voor: ‘we gaan je herprogrammeren door je ogen van links naar rechts te laten bewegen’, maar als je het mij vraagt wordt het normale verwerkingsproces simpelweg versneld door per sessie de traumatische gebeurtenis veelvuldig te herleven. Oftewel, niets herprogrammering!

Wat zit er onder de motorkap?

Hartstikke leuk je hoort inmiddels bij een groeiende groep mensen die zich heeft vergist in de wereld en zodanig is geschokt van het moeten herzien van zijn/haar wereldbeeld dat ze een trauma hebben opgelopen. Maar goed, achtereenvolgens kwamen steeds meer gebreken aan de oppervlakte. En uiteraard steeds van die automonteurs die vluchtig onder de motorkap keken en hun vakkundige diagnose stelden. Ruitenvloeistof vervangen en olie aanvullen! Of misschien een versleten pakking? Nou ja, respectievelijk depressies, ADD, burn-outs en seizoensgebonden stemmingswisselingen.

Dus nu aan de lichttherapie. Je weet wel, een écht gevalletje baat-het-niet-dan-schaadt-het-niet. Alhoewel …, ik werd wel helemaal door de mangel gehaald om te voorkomen dat de lamp van 10.000 lux (ongeveer de sterkte van de zon op een bewolkte dag) fysieke en/of mentale negatieve gevolgen met zich mee zou brengen. En nu wordt mij gevraagd of de ochtenden lampstaren al effect heeft. Wat best zou kunnen, maar volgens mij heeft de dagelijkse start met een rigide en enigszins actieve structuur veel meer impact dan de lamp.

Psychische APK

Om het niet te hebben over de toezegging dat er eindelijk eens een grondige APK-keuring komt. Uiteraard had ik aangegeven dat al die monteurs, die onder de motorkap komen kijken, mij onderhand de keel uitkomen. En de opper-psycholoog vond een diepte en breedte onderzoek zeker geen overbodige luxe, aangezien zij van mening was dat een intelligente jongeman (mijn ego was meteen gestreeld en even vergat ik dat ik kalende ben) na 6 jaar af en aan psychische behandelingen, amper progressie had doorstaan.

Ook mijn eigen zorgen, dat er mogelijke hersentrauma was opgelopen tijdens mijn American Football carrière, was een reden om de nauw met de Vrije Universiteit (VU) verbonden tak van de psychologische instelling het roer over te laten nemen. Enkel die toezegging heeft er al aan bijgedragen dat een vrij heftige depressie als sneeuw voor de zon verdween. Maar ook de nodige tegenslagen die zich sindsdien hebben voorgedaan, bied ik ineens met gemak het hoofd – misschien niet zo’n goed idee met de potentiële letselschade van veelvoudige hersenschuddingen. ‘Anywho’, ondanks dat ik nog zit te wachten op een uitnodiging om VU-waarts te fietsen, ben ik bijzonder goed gemutst dat er nu eindelijk eens minder vluchtig onder de motorkap wordt gekeken. Er is namelijk iets vreselijk fout met het blok.

Wil je meer lezen over depressie?

depressie bij mannen

 

Lees ook het vervolg: ‘Psychisch onderzoek: wat zit er onder de motorkap?’

About Linda

22 thoughts on “Psychisch onderzoek: PTSS, ADD, depressie, hersentrauma?

 1. Dank je wel, Patricia! Laat me hopen dat jij jouw ‘schade’ inmiddels onder controle hebt of misschien zelfs al bezig bent om het te herstellen.

  Het goed kunnen verwoorden is echter een zegen en een vloek tegelijkertijd. Het schrijven heeft namelijk een therapeutische werking en is ook één van mijn passies. Maar juist omdat ik alles zo goed kan verwoorden, hebben maar weinig mensen echt in de gaten dat er echt iets vreselijk mis is in m’n hoofd.

  Ach ja, voor nu ben ik gewoon blij dat er eindelijk goed gaat worden gekeken wat nu echt het probleem is 😉

 2. Dank je, José! En dat nog alleen maar door een toezegging. Hopelijk wordt ie gauw echt lichter 😉

 3. Ja, leuk is anders! Maar ik hou me al jaren staande door de boel te relativeren. Want ondanks dat ik al 6 jaar loop te sukkelen, heb ik het nog altijd beter als menig ander op deze wereldbol. Het is namelijk heel makkelijk om te kijken naar de buurman en al je misère aan hem te meten, maar het blijft belangrijk te realiseren dat we in een welvarend land leven én dat het dus veel erger had gekund 😉

 4. Dank je wel, Hanneke! Ook erg fijn om te zien dat het herkend wordt. Alhoewel, da’s natuurlijk niet zo best, maar hopelijk begrijp je wat ik bedoel 😉

 5. Dank je wel! Helaas ben ik de situatie nog lang niet de baas, maar er is hoop dat dit in de (nabije) toekomst wel zal gebeuren. 😉

 6. Enkel het zo nuchter mogelijk proberen te verwoorden heeft al een therapeutische werking. Dus ik kan het iedereen aanraden om zo openhartig mogelijk te zijn 😉

 7. Ja, Nicole! Echt, hè? Ik vaar al zolang op hoop dat ik onderhand wel licht aan het einde van de tunnel wil zien. Maar zolang er maar het vooruitzicht is op licht aan het einde van de tunnel, is het ook nog vol te houden. 😉

 8. Ja, het is inderdaad een oversimplificatie, maar hij werkt goed! Deze week is de uitnodiging binnengekomen, dus ik hoop spoedig meer te weten. 😀

 9. Wat heb je dit op een ontzettend unieke en bijzondere manier verwoord. Ik heb zelf ook wat “schade” dus ik weet dat het een heel proces is. Super fijn in ieder geval dat er een stijgende lijn inzit en je het zo goed kan verwoorden 🙂

 10. Best heftig om dit te lezen. Afgezien van het onderwerp heb je het prachrig verwoord. Leuke blog. Je lijkt me erg sterk.

 11. Oef, wat herken ik me in je verhaal. Vooral het stuk dat er zo vaak gekeken is naar wat er ‘mis’is en dat je er nu eigenlijk wel klaar mee bent.
  Bikkel ben je!

 12. De manier waarop je dit verwoordt: prachtig! Ik vind je dapper. Dapper dat je de situatie nu de baas bent en omdat je dit zo durft te delen.

 13. Bijzonder dat je zo’n vrij heftig onderwerp toch zo nuchter weet te vatten in woorden. Ik wens je alle sterkte toe en hoop echt dat je straks de juiste handvatten krijgt om mee vooruit te kunnen.

 14. Wat een mooie vergelijking met een de motor van een auto. En dan te bedenken dat de psyche van een mens nog veel ondoorgrondelijker is. Hopelijk wordt je snel uitgenodigd en levert dat een diagnose op waar je echt wat mee kan.

 15. Wat goed dat je zo hierover schrijft! Ook super goed van je dat je nu beter om kan gaan met sommige dingen. Ook jij bent sterk. Goed bezig!! Mooi artikel en ook mooie foto’s wel!

 16. Wat fijn dat je moeilijke situaties nu veel gemakkelijker het hoofd kan bieden. Zo zie je maar dat je er sterker uit kunt komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang