Het is voor mij, mijn directe omgeving en vast ook jou, de lezer, wel duidelijk dat ik een psychisch wrak ben. Een echte ‘fixer-upper’ al was er ooit een. En gelijk een auto met verborgen gebreken, kijken er telkens monteurs onder de motorkap en roepen vol zelfvertrouwen (en een sprankje vreugde) dat ze het mankement hebben gevonden. Het is een beetje alsof de V-snaar wordt vervangen, maar ook de cilinders volledig versleten zijn. Of bougies vervangen, terwijl de accu gewoon leeg is.

Zo begon ik zo’n 6 jaar geleden mijn loopbaan als psychisch patiënt met de nodige gebreken. Nou, het was wel heel snel duidelijk dat ik een gevalletje posttraumatische stress was. Dus gingen we aan de EMDR, oftewel Eye Movement Desensitization & Reprocessing. Da’s Engels voor: ‘we gaan je herprogrammeren door je ogen van links naar rechts te laten bewegen’, maar als je het mij vraagt wordt het normale verwerkingsproces simpelweg versneld door per sessie de traumatische gebeurtenis veelvuldig te herleven. Oftewel, niets herprogrammering!

Wat zit er onder de motorkap?

Hartstikke leuk je hoort inmiddels bij een groeiende groep mensen die zich heeft vergist in de wereld en zodanig is geschokt van het moeten herzien van zijn/haar wereldbeeld dat ze een trauma hebben opgelopen. Maar goed, achtereenvolgens kwamen steeds meer gebreken aan de oppervlakte. En uiteraard steeds van die automonteurs die vluchtig onder de motorkap keken en hun vakkundige diagnose stelden. Ruitenvloeistof vervangen en olie aanvullen! Of misschien een versleten pakking? Nou ja, respectievelijk depressies, ADD, burn-outs en seizoensgebonden stemmingswisselingen.

Dus nu aan de lichttherapie. Je weet wel, een écht gevalletje baat-het-niet-dan-schaadt-het-niet. Alhoewel …, ik werd wel helemaal door de mangel gehaald om te voorkomen dat de lamp van 10.000 lux (ongeveer de sterkte van de zon op een bewolkte dag) fysieke en/of mentale negatieve gevolgen met zich mee zou brengen. En nu wordt mij gevraagd of de ochtenden lampstaren al effect heeft. Wat best zou kunnen, maar volgens mij heeft de dagelijkse start met een rigide en enigszins actieve structuur veel meer impact dan de lamp.

Psychische APK

Om het niet te hebben over de toezegging dat er eindelijk eens een grondige APK-keuring komt. Uiteraard had ik aangegeven dat al die monteurs, die onder de motorkap komen kijken, mij onderhand de keel uitkomen. En de opper-psycholoog vond een diepte en breedte onderzoek zeker geen overbodige luxe, aangezien zij van mening was dat een intelligente jongeman (mijn ego was meteen gestreeld en even vergat ik dat ik kalende ben) na 6 jaar af en aan psychische behandelingen, amper progressie had doorstaan.

Ook mijn eigen zorgen, dat er mogelijke hersentrauma was opgelopen tijdens mijn American Football carrière, was een reden om de nauw met de Vrije Universiteit (VU) verbonden tak van de psychologische instelling het roer over te laten nemen. Enkel die toezegging heeft er al aan bijgedragen dat een vrij heftige depressie als sneeuw voor de zon verdween. Maar ook de nodige tegenslagen die zich sindsdien hebben voorgedaan, bied ik ineens met gemak het hoofd – misschien niet zo’n goed idee met de potentiële letselschade van veelvoudige hersenschuddingen. ‘Anywho’, ondanks dat ik nog zit te wachten op een uitnodiging om VU-waarts te fietsen, ben ik bijzonder goed gemutst dat er nu eindelijk eens minder vluchtig onder de motorkap wordt gekeken. Er is namelijk iets vreselijk fout met het blok.

Wil je meer lezen over depressie?

depressie bij mannen

 

Lees ook het vervolg: ‘Psychisch onderzoek: wat zit er onder de motorkap?’


Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een cadeau. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen.♥  
Spread the love