Ieder jaar in mei is het weer zover: het centraal eindexamen. Wanneer moet ik beginnen met leren? Wat moet ik eigenlijk leren? Hoe leer je überhaupt voor de eindexamens?
Deze vragen spoken op dit moment waarschijnlijk ook door het hoofd van jouw puber (en misschien zelfs wel door die van jou!). Leren voor het eindexamen is veel stof leren in weinig tijd. Een chaotische uitdaging! Hoe bewaar je het overzicht in die chaos? Geen zorgen! In dit blog hebben wij de 5 beste tips om jouw puber voor te bereiden op het eindexamen voor je op een rijtje gezet.
•Leren met flashcards
Leren met flashcards klinkt misschien als iets wat je vroeger deed, maar het werkt beter dan je denkt! Flashcards zijn kaartjes met twee lege zijdes. Het principe van flashcards is dan ook vrij simpel: schrijf de moeilijke begrippen of vragen op de voorkant en noteer het antwoord op de achterkant. Schud daarna alle kaartjes goed door elkaar en het overhoren kan beginnen. Kan jouw puber bepaalde antwoorden op de flashcards wel dromen? Dan leg je ze daarna even weg. Zo komt de focus op de moeilijke kaartjes te liggen.
Daarnaast is het erg handig om met verschillende kleuren te werken. Het toepassen van kleuren op de flashcards kan namelijk helpen bij het onthouden van bepaalde onderwerpen. Zorg er daarom voor dat jouw puber de vragen en antwoorden in allemaal verschillende kleuren noteert, zodat de stof nog beter blijft hangen.
•Hanteer een duidelijke planning
Wellicht trappen we nu een open deur in, maar een planning maken is essentieel bij het leren en zeker niet makkelijk. Gelukkig zijn er genoeg manieren en handigheidjes die kunnen helpen bij het maken van een goede planning. Het is daarom belangrijk dat alle taken worden opgenomen in de planning. En “alle taken” betekent ook echt “alle taken”, dus ook het bijbaantje van je puber en oma’s verjaardag moeten erop! Bedenk vervolgens hoeveel tijd je zoon of dochter nodig gaat hebben voor iedere taak.
Na twee weken evalueer je de planning. Het doel? Verbeterpunten spotten! Heb je genoeg tijd ingepland? Heb je taken over het hoofd gezien?
Pro-tip voor een planner in spe: vermijd nachtwerk. Genoeg leerlingen denken beter voorbereid te zijn door s’ nachts verder te leren. Echter, zonder slaap wordt er nauwelijks informatie opgeslagen in de hersenen. Onderschat dit niet!
•Leren met YouTube docenten
Op YouTube is veel meer te vinden dan alleen gamevideo’s, vlogs en challenges. Er zijn namelijk talloze YouTube docenten die de examenstof haarfijn uitleggen! Soms kunnen video’s van deze YouTube docenten net een ander inzicht geven over bepaalde moeilijke onderwerpen. De mensen die deze YouTube video’s maken zijn vaak zelf docent, die naast hun werk voor school een passie hebben om video’s te maken op YouTube. Allemaal gratis te bekijken!
Maar let op: iedereen kan video’s maken en posten op YouTube. Om te voorkomen dat jouw zoon of dochter uitlegvideo’s kijkt waarin halve waarheden worden verkondigd, kun je best het aantal abonnees of de kijkcijfers van een kanaal bekijken. Hoe hoger, hoe beter!
Ten slotte behandelen sommige video’s verouderde lesstof. Daarom is het altijd belangrijk dat je puber naar uitlegvideo’s kijkt over lesstof die hij/zij herkent.
•Oefen oude examens
Het leren van oude examens is misschien wel de belangrijkste tip die we kunnen geven. Door het oefenen van oude examens maakt de leerling kennis met hoe er getoetst gaat worden op het centraal examen. Zeker iets om alert op te zijn! De vraagstelling op het eindexamen kan namelijk verschillen met dat van de reguliere schoolexamens.
Helaas verandert de examenstof ook wel eens. Om die reden heeft het weinig zin om examens te maken die meer dan 10 jaar oud zijn. Gelukkig is het maken van 2 tot 4 oude examens per vak vaak al voldoende om de vraagstelling onder de knie te krijgen.
•Gebruik samenvattingen
Veel leerlingen vergelijken het examenjaar met een bos dat door de bomen niet meer te zien is. Die bomen worden in één klap omgekapt door samenvattingen!
Tijdens de examenperiode krijgt je puber erg veel stof te verwerken over een oneindig aantal onderwerpen. De zoektocht naar relevante stof kan erg stressvol zijn als je het moet zoeken in dikke ouderwetse schoolboeken. Zeker wanneer je beseft dat er per vak soms wel drie verschillende schoolboeken bij komen kijken.
En precies dat kwijtgeraakte overzicht wordt teruggegeven in een samenvatting. Samenvattingen zijn er in allerlei soorten en maten. De populairste samenvattingen zijn die van ExamenOverzicht. Zij bieden samenvattingen aan van alle vakken en niveaus. In gemiddeld 60 pagina’s wordt hierin de volledige eindexamenstof uitgelegd in leerlingentaal. En voor de afwisseling zijn er, tussen de uitleg door, relevante uitlegvideo’s en oude examenvragen te vinden!
Pingback: De examens! Hier zijn 9 tips om nu mee te beginnen.
Dat vind ik wel heel mooi aan deze tijd: de youtube docenten! Als je nu een ‘slechte leraar’ hebt zijn er meer opties voor goede informatie.
Handige tips! Heel goed om je puber voor te bereiden. Bij die van mij duurt het nog wel even, maar vind die flash kaarten ook een heel goed idee!