Close

Zo houd je die puber veilig op de fiets!

De vakanties zijn weer achter de rug, de dagen worden weer korter en alles is weer ‘back to normal’. De zomer is voorbij en de herfst doet zijn intrede, dus de scholen zijn weer begonnen. Massaal fietsen pubers al kwebbelend en krijsend richting de middelbare school, vaak met de telefoon vastgeplakt aan hun handen, maar dat is flink verboden.

Ook zijn er regels met betrekking tot de veiligheidseisen waaraan een fiets moet voldoen. Je wilt tenslotte als ouder zijnde wel dat je puber op een veilige en goedgekeurde fiets naar school gaat, het verkeer kent geen medelijden. Nu de dagen korter worden en het langer donker blijft is het verstandig om de fiets van je jong-volwassen nageslacht eens grondig te inspecteren voordat deze de weg op gaat.

Veiligheidseisen

Ten eerste moet de fiets uiteraard voldoen aan de veiligheidseisen zoals deze is opgesteld in het reglement verkeersregels en verkeerstekens. De politie controleert (vooral op de donkere dagen) regelmatig of deze veiligheidseisen worden nageleefd, je wilt tenslotte geen agent aan de deur krijgen met een verschrikkelijk bericht. Dus controleer of alles werkt.

Uiteraard moet er goed werkende verlichting op de fiets zitten. Rode achterverlichting en wit of gele verlichting op de voorkant van de fiets. De reden hiervoor mag duidelijk zijn. Net zo belangrijk zijn goed werkende remmen, ook hierover hoeft geen duidelijkheid gegeven te worden toch? Het frame mag geen barsten of breuken hebben en de wielen moeten zijn voorzien van reflectoren, je puber moet goed te zien zijn op de donkere weg.

De pedalen moeten een goede grip hebben, evenals de handvatten van het stuur, check of deze niet los zitten, bij een plotselinge beweging wil je niet dat ze alleen een stuk rubber vast hebben in plaats van het stuur. Een bel die goed hoorbaar is zijn ook in alle soorten, maten en geluiden te verkrijgen, en is ook verplicht.

Het mag logisch zijn dat alcohol in het verkeer absoluut verboden is, maar we gaan er maar vanuit dat je puber niet met een fles whisky op de fiets naar school gaat in plaats van een flesje water of een blikje fris. Maak gebruik van de fietspaden. Via de snelweg naar school fietsen is natuurlijk een doldwaze en levensgevaarlijke actie.

TikTokken en appen op de fiets

Niet doen! Het is gevaarlijk, dom en bovendien hartstikke verboden. Als je op je telefoon kijkt dan kijk je niet naar het verkeer en dat zorgt voor ongelukken. Er zijn al doden gevallen door dit gedrag. Er zijn diverse telefoonhouders te krijgen die je op je stuur kunt monteren. Je hebt dan je handen gewoon vrij.

BELANGRIJK:

Een boete voor bellen op de fiets loopt van 70 tot €150 (ligt aan de leeftijd) en ze zijn hier super streng in! Hier is de eerste boete onder dikke tranen al binnen.

Je hebt zelfs waterproof fietshoesjes, met een vakje voor sleutels en oortjes bijvoorbeeld. En als je bang bent dat je telefoon uit de houder valt als je over een drempel rijdt, dan zijn er telefoonhoesjes te verkrijgen die de klap opvangen zodat je mobiel er ongeschonden uit komt.Overigens ook handig bij de stunts die ze uithalen om een leuke TikTok te maken..

Evengoed is het niet handig om met een geluidsdempende koptelefoon op te rijden. Je hoort het verkeer dan niet. Gewoon een oortje in, muziek niet te hard en je komt al een heel eind!

Niet onbelangrijk, maar veiligheid is ten alle tijden belangrijker. Safety first!

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, een paar diagnoses..gediplomeerd voedingsdeskundige. Ik hou van curvy mode, maar ik volg het AIP dieet en sport veel om af te vallen, en minder ziek te zijn. Ik ben dol op beauty en mode, maar interieur, ondernemen, ouderschap en ouderdom zijn ook interessante onderwerpen. Het zal de ADHD zijn dat ik niet op 1 onderwerp blijf hangen. Liefs xoxo

Cookieconsent met Real Cookie Banner