Wat moet je regelen bij overlijden voor de kinderen en nabestaanden?

regelen bij overlijden

Het is echt het laatste waar je aan wilt denken, dood gaan. Maar uiteindelijk ga je. Hopelijk laat, met minder mazzel vroeg. Wat gebeurt er dan voor de kinderen? Laat je dit op zijn beloop, of zorg je nu dat alles zo goed en wel geregeld is? 

Een testament is alleen voor de rijken

WRONG. Niet dus. Een testament is voor iedereen die alles zo goed mogelijk geregeld wil hebben. Echt niet alleen om je bergen met geld te verdelen. Je hebt een testament nodig om te beslissen wie wat krijgt. Wie zorgt er voor je kinderen? Als je een koophuis hebt dan komt er nog veel meer bij kijken. Want wie mag het verkopen, wat gebeurt er met de hypotheek, kunnen de kinderen of de overlevende partner er gewoon blijven wonen. Wie draait er op voor alle kosten? Heb je een potje of een verzekering?

Zonder testament gaat alles wat je hebt (ook schulden en alle kosten) naar je volwassen nabestaanden. De kinderen gaan automatisch naar de moeder van de moeder. Wil je dit niet, dan moet je dit echt goed vastleggen! Is er geen moeder, dan gaat het naar een ander familielid of een pleeggezin.

Wie zorgt er voor je kinderen?

We doen er best luchtig over allemaal. Ach, ze gaan naar mijn moeder, of blijven bij hun vader. Toch kun je heel veel problemen verwachten als dit niet allemaal goed geregeld is. Heeft de vader gezag over al je kinderen? Wat als je een kind hebt van een andere ouder dan waar je nu woont? Waar zou dat kind heen willen/moeten/kunnen?

Stel dat het kind bij het nieuwe gezin wil blijven als jij overlijdt, heb het al vastgelegd dat het daadwerkelijk kan? Kijk als je als gezin meer dan 2 jaar samenwoont, en de stiefvader kan dat aantonen, dan zal een rechter niet zo snel een kind ergens anders heen sturen. Is je kind boven de 12 dan mag hij of zij dat ook verklaren bij een rechter waar ze het liefst willen wonen. Dit is niet doorslaggevend, maar weegt wel mee in de beslissing.

Wat als beide ouders gaan?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Wie zorgt er dan voor de kinderen? Wie wil het? Wie kan het? Diegene moet duidelijk op de hoogte zijn, en dit moet zeker officieel vastgelegd worden. Zorg ook dat er meer mensen van jouw wensen weten.

Bij ons is bijvoorbeeld mijn schoonzusje de aangewezen persoon. Zij is een halve hippie net als ik, en hij lijkt wat meer op Jop. Bovendien zijn de meiden dol op ze. Dan hebben wij nog vrienden en mijn broer om een oogje in het zeil te houden en er altijd voor ze te zijn. Natuurlijk is voor mijn oudste dochter er nog haar biologische vader, dat contact zal niet veranderen. Ook bijvoorbeeld met grootouders niet. Maar nogmaals, het is aan ons om dat heel goed op papier te hebben. Onze wensen, onze keuzes.

Ben je goed verzekerd?

Ook hier denken veel mensen dat het wel los zal lopen. Maar deze kosten kunnen echt achterlijk hoog worden! Ik heb zelf een uitvaartverzekering. Ik dacht dat het dan wel genoeg was. Blijkbaar niet echt. De verzekering betaald dan zo een €8000 uit, maar een crematie en een kop koffie voor eventuele gasten kan al snel veel duurder worden.

Wil je de nabestaanden niet op hoge kosten jagen, stel dan nu al niet zoveel eisen of neem een hogere verzekering. Leg duidelijk vast wat je wilt tijdens de uitvaart. Een witte kist en 6 volgautos, 3 advertenties en allemaal rozen is best pittig. Ze hebben al verdriet, als je het niet kan missen, laat ze dan niet krom liggen de rest van hun leven voor jouw uitvaart.

Een overlijdensrisicoverzekering is ook zeker het overwegen waard.   

Woon jij bijvoorbeeld samen met je vriend in een koophuis, en de één overlijdt, dan kan door de ORV je vriend wellicht gewoon in jullie huis blijven wonen. Is je ORV gekoppeld aan je hypotheek, dan wordt met de uitkering van de ORV (gedeeltelijk) afgelost. Is hij niet gekoppeld dat keert de ORV het afgelopen bedrag uit, waarmee je bijvoorbeeld de hypotheeklasten kunt blijven betalen. Meer over een overlijdensrisicoverzekering hypotheek vind je zeker online. 

Een overlijdensrisicoverzekering kan van levensbelang zijn voor nabestaanden.

Ben jij verzekerd? Heb jij iets vastgelegd voor de nabestaanden?

regelen bij overlijden

BloemenVriendelijke disclaimer:

De content op dit blog is puur informatief. Het is geen vervanging voor professioneel of medisch advies.  Wij geven tips en suggesties, dat betekent niet dat je het klakkeloos moet opvolgen. Wij nemen daar geen verantwoording voor.  Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een cadeau. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug.Je bent zelf verantwoordelijk voor waar jij je geld uitgeeft, je kunt dit niet verhalen op deze site/ pink press. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen.♥
   

You Might Also Like

%d bloggers liken dit: