Close

Dit moet je nu vast regelen vóór je dood gaat

Nu al nadenken wat je moet regelen vóór je dood gaat klinkt wat cru. Maar zo ontzettend nodig. Als je overlijdt, gaat er veel veranderen voor je nabestaanden. Ze moeten niet alleen hun verdriet verwerken, maar ook alle praktische zaken regelen. Een uitvaartverzekering is een belangrijke stap in het vastleggen van je wensen, en je nabestaanden te ontzien van een hele hoop geregel, kosten en papierwerk.

Het is niet iets dat we graag bespreken of erover nadenken, maar het kan gebeuren dat je vroegtijdig doodgaat. Natuurlijk hopen we allemaal dat we een lang en gelukkig leven zullen hebben, maar het is belangrijk om toch te bedenken wat er moet gebeuren als je er niet meer bent. Zo voorkom je dat je nabestaanden met een hoop zaken worden opgezadeld als jij er niet meer bent.

Je nalatenschap regelen vóór je dood gaat is dus een praktisch en niet te verwaarlozen nieuw item op je to-do list.

Wat is een uitvaart verzekering?

Een uitvaart verzekering is een verzekering die de kosten van een uitvaart dekt. De verzekering wordt afgesloten door jouzelf voor jou en/of je eventuele kinderen. De verzekering kan worden afgesloten voor een bepaalde tijd of voor het leven. Dit zijn de meest gestelde vragen over de uitvaart verzekering. Dit moet je dus wel echt regelen vóór je dood gaat, het kan niet achteraf.

Wat zijn de kosten van een uitvaart?

De kosten van een uitvaart kunnen erg variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de wensen van de overledene, de locatie van de uitvaart en de aard van de uitvaart. De kosten van een uitvaart kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Hoe kan ik een uitvaartverzekering afsluiten?

Een uitvaartverzekering kan online of bij een verzekeringsmaatschappij worden afgesloten. Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen en het is belangrijk om de voorwaarden van de verzekering goed door te lezen voordat je deze afsluit.

Wat moet ik doen als iemand overlijdt?

Als iemand overlijdt, moeten de nabestaanden contact opnemen met de uitvaartverzekering. Zij zullen dan de kosten van de uitvaart declareren bij de verzekering. Heb je veel eisen voor je uitvaart, zorg dan dat je echt goed verzekerd bent daarvoor.

Hoe lang duurt het voordat de uitvaartverzekering uitkeert?

De uitkering van de uitvaartverzekering is afhankelijk van de verzekering die je hebt afgesloten. Sommige verzekeringen keren direct uit, terwijl andere verzekeringen een wachttijd hebben van enkele weken of maanden.

Is er een leeftijdslimiet voor het afsluiten van een uitvaartverzekering?

Nee, er is geen leeftijdslimiet voor het afsluiten van een uitvaartverzekering. Je kunt voor iedereen een uitvaartverzekering afsluiten, ongeacht hun leeftijd.

Hoe lang is de uitvaartverzekering geldig?

De duur van de uitvaartverzekering is afhankelijk van de verzekering die je hebt afgesloten. Sommige verzekeringen zijn voor een bepaalde tijd afgesloten, terwijl andere verzekeringen voor het leven zijn.

Wat gebeurt er met de uitvaartverzekering als ik overlijd?

Als je overlijdt, wordt de uitvaartverzekering automatisch stopgezet. De verzekering wordt alleen geldig als de verzekerde persoon overlijdt.

Kan ik de uitvaartverzekering opzeggen?

Ja, je kunt de uitvaartverzekering opzeggen wanneer je wilt. Er zijn echter wel enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen om de verzekering te kunnen opzeggen.

Dit moet je weten over het testament:

Een testament is een notariële akte waarin je aangeeft wie de erfgenamen zijn en wie wat krijgt na het overlijden.

1. Wil je niet naar een notaris voor een testament, zorg dan dat je minimaal alles op papier hebt. Bewaar een PDF op je computer, stuur die PDF naar je partner en/of ander belangrijk persoon in je leven waarvan je wilt dat die de zaken na je overlijden afhandelt.

2. Het is aan te raden om een notaris in te schakelen voor het opstellen van het testament

3. In het testament kun je aangeven wie je erfgenamen zijn

4. Er kunnen verschillende soorten erfenissen worden verkregen, bijvoorbeeld een vaste som of een bepaald aandeel in een bedrijf

5. Het is mogelijk om een erfenis te weigeren, maar dit kan consequenties hebben. Bijvoorbeeld als er veel schulden zijn maar ook waarden, dan kun je niet het 1 wel accepteren en het ander niet.

6. Er kunnen belastingen worden geheven over een erfenis

7. Het is belangrijk om te weten wat je erfenis precies inhoudt voordat je deze aanvaardt

8. Er kunnen bepaalde voorwaarden worden gesteld aan een erfenis, bijvoorbeeld dat het geld wordt besteed aan een bepaalde doel

9. Het is mogelijk om een erfenis te verdelen onder verschillende erfgenamen

10. Het is belangrijk om goed na te denken over wat je met je erfenis wilt doen voordat je deze aanvaardt.

Hieronder vind je een checklist met de belangrijkste dingen die je moet regelen voor je overlijden

– Maak een testament. Het kan verstandig zijn om een testament op te stellen, zodat je nabestaanden niet met een hoop papierwerk en beslissingen opgezadeld worden.

– Zorg ervoor:

– dat je partner of nabestaanden weten waar je testament is opgeborgen

– dat je financiële zaken geregeld zijn

– dat je verzekeringen op orde zijn, en op de juiste namen staan.

– dat je medische gegevens up-to-date zijn

– dat je wensen voor je uitvaart bekend zijn bij je partner of nabestaanden

– dat je rekeningen betaald zijn

Maar er is meer te regelen vóór je dood gaat..

Dit is wat je nabestaanden moeten weten en regelen vóór je dood gaat.

– Wanneer je overlijdt, moeten je nabestaanden eerst je overlijdensakte aanvragen bij de gemeente waar je overleden bent.
– Daarna moeten zij een uitvaartondernemer inschakelen om de uitvaart te regelen. De uitvaartondernemer zal hen helpen met het vastleggen van de wensen voor de uitvaart en het contact met de begraafplaats of crematorium.
– De uitvaartondernemer zal ook een aantal officiële documenten aanvragen, zoals een overlijdensakte en een verklaring van erfrecht.
– Je nabestaanden moeten ook contact opnemen met je bank om te regelen dat je rekeningen worden opgeheven of overgedragen.
– Als je een huis hebt, moeten je nabestaanden contact opnemen met je hypotheekverstrekker.
– Ze moeten ook contact opnemen met je verzekeringen om te regelen dat de polissen worden beëindigd of overgedragen.
– Als je kinderen hebt, moeten je nabestaanden contact opnemen met de school of de kinderopvang om te regelen dat ze vrij krijgen van de opvang of de school.
– Je nabestaanden moeten ook contact opnemen met je werkgever om te regelen dat je contract wordt beëindigd.

Verdriet verwerken na het overlijden van een geliefde

En dan ben je weg. Je laat een leegte achter en je kunt ze niet zelf troosten. Bij ziekte hoor je vaak dat mensen briefjes schrijven voor belangrijke mijlpalen later, of vast een bos bloemen bestellen voor een verjaardag. Sommige dingen zoals de briefjes schrijven kun je ook doen als je niet op sterven ligt. Gewoon wat wijsheden meegeven, of iets typisch van jou, om ze te helpen met hun verdriet. Hieronder een paar tips om vast mee te geven in het leven, zodat ze later aan jouw wijze raad kunnen denken.

1. Het is normaal om verdrietig te zijn na het verlies van een geliefde, hier zit geen tijd aan vast.
2. Het is belangrijk om je verdriet te uiten. Kies een manier die bij je past, zoals praten met een vertrouwenspersoon, schrijven, schilderen, of een muziekinstrument bespelen.
3. Het is ook normaal als je niet weet hoe je je verdriet moet uiten. In plaats van te forceren, probeer je verdriet te voelen ermee te leven.
4. Het is goed om je dagen te structureren en te proberen dagelijkse activiteiten te blijven doen, zoals eten, slapen en aankleden. Dit kan je helpen om je verdriet beter te verwerken.
5. Het is normaal om behoefte te hebben aan rust en stilte. Neem dan ook regelmatig een time-out en doe dingen die je rust geven, zoals wandelen in de natuur of mediteren.
6. Het is oké als je niet alles meteen weer op de rit krijgt. Geef jezelf de tijd om te rouwen en laat je verdriet toe.
7. Het is belangrijk om je emoties niet te verdrinken in alcohol of drugs. Dit maakt het verwerken van je verdriet alleen maar moeilijker.
8. Het is goed om hulp te vragen als je het moeilijk vindt om je verdriet te verwerken. Een therapeut kan je helpen om je verdriet beter te begrijpen en ermee om te gaan.
9. Het is normaal om je verdriet niet meteen te kunnen verwerken. Het verwerken van verdriet is een proces dat soms weken, maanden of zelfs jaren kan duren.
10. Het is belangrijk om voor jezelf te zorgen tijdens het verwerken van verdriet. Doe dingen die je rust geven en maak tijd voor leuke activiteiten

Als je alles zo goed mogelijk geregeld hebt voor de nabestaanden, hebben zij meer ruimte en tijd om met hun verdriet om te gaan. Ze moeten in zo een periode niet bezig zijn met extra kosten, schulden, en papierwerk. Dit geeft een hele bittere nasmaak.

Meer weten? Lees dan “Wat kan ik vastleggen in mijn testament” en “Kinderen en de dood | Hoe, wat en wanneer praat je erover?

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang