IMG 1977 - Samen lezen
Mama,  simpel leven

Samen lezen

Samen lezen is ontzettend belangrijk. Het is ook nooit te laat. Al is je kind een puber, je kunt er nu nog mee aan de slag.

Voorlezen

Ik zal je eerlijk bekennen dat ik bij Keira nooit zo vaak heb voorgelezen. Zij hield er niet echt van, en ik wist niet hoe belangrijk het was. Stom, want het is natuurlijk enorm belangrijk. Ik twijfel daar echt over, of haar gebrek aan interesse en snelheid in lezen, er mee te maken heeft gehad dat ik niet veel heb voorgelezen. Echt overnieuw doen werkt niet, maar mij is verteld dat het op elke leeftijd nog kan. Zelfs ouderen vinden het fijn om voorgelezen te worden.IMG 1980 - Samen lezen

Voorlezen stimuleert net als zelf lezen de hersenen actief.

 • Je leert beter luisteren (ooooohhh… nu ik het zelf zeg, ga ik maar meteen meer voorlezen)
 • Je leert concentreren op een stem, en begrijpt zo beter wat er wordt gezegd
 • Je leert je fantasie te gebruiken op een andere manier dan door plaatjes te zien. Je bedenkt je eigen plaatjes erbij. Daarom is een film vaak niet zo leuk als het boek. Jouw versie is vaak helemaal anders als wat je dan op beeld krijgt. Jamey schreef er al over op haar blog over Fifty Shades of Grey. Het kan enorm teleurstellend zijn.
 • Kinderen die vaak en veel lezen zijn over het algemeen slimmer, en komen beter mee in de klas.

Kleintjes willen vaak lekker meekijken en dan zijn plaatjes en kleuren natuurlijk wel belangrijk. Miya is 3 en is echt een boekenworm. Ze kan nog niet lezen, maar bekijkt graag de letters en de kleuren.

IMG 1967 - Samen lezen
Ik ben Aagje. Al vanaf haar geboorte heeft Aagje het gevoel dat ze anders is. Als ze voor het eerst naar school gaat, vraagt ze zich af of ze er ooit bij zal horen.
Maar verschillen maken iedereen bijzonder. Het belangrijkste is dat je jezelf bent! Het boek is simpel maar leuk geschreven. Je kunt het rustig een paar keer voorlezen zonder dat het verveeld. Het thema speelt enorm hier thuis, en zo pak je het op een kinderlijke manier op, zonder vingers te wijzen of dat gevoel te geven.
IMG 1978 - Samen lezen
Lucinda Belinda Melinda MC Cool is ook een boek waar een thema aan vast zit. Alleen al door de kleurige plaatjes kan Miya hem niet wegleggen. Het gaat over een meisje die graag alles om haar heen mooi wil maken. Maar er achter komt dat hoe mooi je een monster ook maakt, het nog steeds een monster is. Ook weer erg leerzaam dus.

Boeken met een thema

Ik lees graag boeken waar ze iets van opsteken. Keira is best onzeker, die duikt nu die zware puber periode in, en wil dus graag mee doen met de rest. Door lekker voor te lezen uit boeken die Miya ook leuk vind, steekt Keira het 1 en ander op, en hebben ze er allebei wat aan. Sinds kort slaapt Miya namelijk gezellig bij Keira. Zo kan ik ze allebei voorlezen. En zo voelt Keira niet dat ik haar wat probeer mee te geven. Want tja, dat is zo niet cool gewoon. Wat wel erg leuk is sinds ik dus nu een week lang elke dag voorlees, beide meiden vaker zelf naar een boek grijpen ipv de telefoon of de tablet.

Lees jij al genoeg voor? Heb je nog een tip voor een boek die we echt moeten lezen?

Volg mij!

Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, lijd aan heel wat afkortingen en ben anders dan de rest. Lees lekker mee of stuur je eigen verhalen in. Hier mag alles. Liefs xoxo
img 20180308 204700 300 - Samen lezen
Volg mij!

Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een cadeau. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen. 

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, lijd aan heel wat afkortingen en ben anders dan de rest. Lees lekker mee of stuur je eigen verhalen in. Hier mag alles. Liefs xoxo

2 Reacties

 • rtf

  Oops!

  “Voorlezen is voornamelijk een hulpmiddel om kinderen HUN WOORDENSCHAT te vergroten en met name te versterken”

 • rtf

  Voorlezen is voornamelijk een hulpmiddel om kinderen te vergroten en met name te versterken. Voorlezen aan kinderen moet ook meer zijn dat alleen de tekst oplezen. De reden dat er illustraties bij voorleesboekjes zitten is om een link te kunnen leggen tussen wat de kinderen horen en zien.

  De voorlees express is een organisatie dat vrijwilligers (in samenwerking met bibliotheken) in staat brengt om op scholen maar voornamelijk ook bij gezinnen thuis aan kinderen voor te lezen, maar ook aan ouders de kneepjes van goed voorlezen aan hun kinderen kunnen meegeven. In mijn werk als surveillant (en de taken die ik daar boven op uitvoer) heb ik meerdere malen lezingen van mijn collega’s aan vrijwilligers van de Voorlees Express mogen bij wonen. Ik sta iedere keer weer verbaasd hoe de kleinste details de grootste impressies kunnen achterlaten bij het voorlezen. Als je ook de cijfers hoort in academisch verschil tussen kinderen die wel met deze simpele technieken waren voorgelezen tegenover de kinderen die dat niet hadden, dan realiseer je toch het belang van goed voorlezen aan kinderen.

  Voor meer informatie kan je terecht op de website http://www.voorleesexpress.nl

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: