vrouw kijkt wat ze kan doen tegen schimmel in huis

Help! Schimmel in huis; dit kun je ertegen doen

Laatst zat ik aan tafel met een kop koffie toen ik het ineens rook: die muffe geur. Je kent het wel, alsof je te lang een natte handdoek hebt laten liggen. Mijn blik viel op een donker plekje in de hoek van de muur, en ja hoor… schimmel. Het is zo’n typisch probleem waar je stiekem hoopt nooit mee te maken te krijgen, maar toch loert het overal. Dus hup, ik deed een deep dive op Google naar schimmel in huis, om uit te vinden wat je eraan kunt doen en hoe je het voorkomt.

Waarom schimmel echt niet oké is

Schimmel is niet zomaar een schoonheidsprobleem. Het is slecht voor je huis én je gezondheid. De zwarte sporen die schimmel achterlaten, zijn funest voor mensen met gevoelige luchtwegen. Heb je ooit gemerkt dat je in bepaalde kamers vaker niest of een droge keel krijgt? Dat kan zomaar door schimmel komen. En los van je gezondheid: schimmel kan je muren, verf en zelfs meubels beschadigen. Kortom, niets aan.

En weet je wat het vervelende is? Het voelt altijd alsof het aan jezelf ligt. Alsof je niet goed genoeg schoonmaakt. Maar dat is helemaal niet waar. Schimmel ontstaat door vocht, en dat kan iedereen overkomen.

Hoe herken je schimmel in huis?

Het begint vaak met kleine vlekjes op de muur, plafond of in een vochtige hoek. Denk aan zwarte stippen, groene waas of zelfs gelige plekken. Ruik je een muffe geur, dan zit je meestal al in de gevarenzone. Vooral in de badkamer, kelder of keuken duikt schimmel vaak op.

Heb je schimmel ontdekt? Dan moet je snel handelen. Voor kleine plekjes kun je schoonmaakazijn proberen, maar is de schimmel hardnekkig? Dan is het tijd voor de grote jongens. Bij Lavos Reiniging weten ze precies hoe je schimmel grondig aanpakt. Zij hebben de juiste tools om je muren weer helemaal fris te krijgen.

Natuurlijk wil je  schimmels op de muur op de muur voorkomen, dat kan hopelijk met de tips hieronder.. 

vrouw zit te bedenken wat ze kan doen tegen schimmel in huis

Zo voorkom je schimmel in de toekomst

Voorkomen is beter dan genezen. Dat weet je, maar hoe doe je dat in een huis waar vocht zijn eigen gang gaat? Hier zijn een paar tips die zelfs ik (niet bepaald een klusser) kan toepassen:

  1. Lucht je huis dagelijks
    Ik weet het, de winters nodigen niet uit om ramen open te gooien. Maar frisse lucht is echt essentieel. Al zet je maar tien minuten per dag een raam open in de badkamer of keuken.
  2. Check je muren
    Achter de kast in de slaapkamer en die ene vergeten hoek in de woonkamer. Die plekken waar je nooit kijkt, kunnen vocht vasthouden. Houd ze in de gaten, zeker in de winter als de verwarming aanstaat.
  3. Houd het droog
    Laat geen natte handdoeken slingeren, droog wasgoed in een goed geventileerde ruimte en dweil niet overenthousiast. Alles wat nat blijft liggen, kan de perfecte omgeving voor schimmel creëren.
  4. Fix lekkages meteen
    Een lekkende kraan of een vochtige plek bij het raam? Pak het direct aan. Hoe langer je wacht, hoe groter het probleem kan worden.
  5. Investeer in een luchtontvochtiger
    Vooral in oudere huizen zoals de mijne kan een luchtontvochtiger een lifesaver zijn. Deze apparaten houden de luchtvochtigheid op peil en helpen schimmel buiten de deur te houden.

Schimmelvrij wonen

Het idee dat je huis schoon en fris is, geeft zoveel rust. 

Voor mij was het ook een wake-up call. Ik besteed nu meer aandacht aan ventileren, vooral ook in de winter vaker ramen tegenover elkaar openzetten. En dat maakt echt verschil. Want uiteindelijk wil je je huis voelen als een veilige plek, niet als een broedplek voor schimmels.

Dus, mocht je een muffe geur ruiken of een verdacht plekje zien: ga meteen aan de slag. Je huis én je gezondheid zullen je dankbaar zijn.

Lees ook: 3 tips tegen ongedierte

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *