Een school kiezen, en kun je later nog veranderen?

Een nieuwe school kiezen, of veranderen van school.  Hoe zit het als het systeem of de school niet bevalt? Mag je dan wisselen? En hoe vaak?

De school

Je hebt kinderen die regelmatig verhuizen, en veranderen dus ook vaker van school. Dit schijnt niet echt een probleem te zijn. Wel kan een kind hier hechtings issues van krijgen, maar zolang het thuis allemaal goed zit, zal dit niet zo heel erg zijn. Uiteraard ligt het er ook een beetje aan in welk jaar je veranderd, een klein kind is de oude vriendjes zo vergeten, een wat ouder kind heeft daar meer moeite mee.

Maar wat als je wilt veranderen van school omdat er bijvoorbeeld een nieuwe school dichterbij is, je hebt gelezen over een school waar het beleid je veel meer aan staat, of als je kind het er gewoon niet naar zijn zin heeft. Soms vinden kinderen geen aansluiting, of het lesmateriaal is te pittig, of ze worden gepest. Soms vind je als ouder totaal geen connectie bij de andere ouders.

Dit kunnen allemaal redenen zijn om van school te veranderen.

De scholen

En dan moet je dus een andere school kiezen, of als je net als ik een kleintje heb, een nieuwe school kiezen. Het meest logische is als je de kleine bij de oudere op school zet, maar eigenlijk is elk kind anders. Wat bij de een past, hoeft voor de ander niet te werken.

 • De openbare school is voor leerlingen van ieder geloof en levenswijze.
 • Godsdienstige scholen. Dit kan elke geloofsovertuiging zijn. Het lesmateriaal en de opvoeding is op die religie gebaseerd.
 • montessorischolen heel veel zelf doen. Verwacht eigen verantwoordelijkheid.
 • jenaplanscholen Hier word er vanuit gegaan dat elk kind anders is, en ook zo behandeld. Er zijn groepen met verschillende leeftijden bij elkaar, en er is veel ruimte voor creativiteit.
 • daltonscholen hier doen kinderen zelfstandig kennis en ervaring op, binnen de grenzen van de leraar.
 • vrijescholen de kinderen worden als eigen mensen beschouwd, en er word op hun eigen niveau leermateriaal aangeboden. Ze volgen het ritme van het kind. Er is veel aandacht voor creativiteit en het werken met de handen. Een vrije school betekent niet dat er geen controle is. Die is er over het algemeen juist wel.
 • freinetscholen kinderen leren door experimenteel te zoeken en te ontdekken. Ze maken met de leraar hun eigen leerplan.
 • nutsscholen vooral respect voor andere levensbeschouwingen en voor elkaar. Dat respect word geleerd en is een hele belangrijk onderdeel.
 • Steve Jobs scholen zijn openbare scholen, met het nieuwtje dat zij les geven op de iPad. Er word veel met het talent van het kind gewerkt, en uiteraard met de nieuwste technologie.
 • Speciaal onderwijs is voor kinderen met een ernstige handicap, die niet mee kunnen komen op een reguliere school, of kinderen met een stoornis.
 • Overige scholen.. er zijn nog wat kleinere scholen die een andere beleid nastreven, maar dit hierboven is zeg maar het meest voorkomend.

Welke school kies je dan?

Koos je vroeger – en soms nog steeds – meteen voor de school die het dichtste bij huis is, nu kijk je over het algemeen eerst wat de keuzes zijn. En dat zijn er best veel! En dan nog, dan kies je een school, en het is allemaal leuk. Maar na een tijdje gaat het kriebelen. Het systeem past toch niet bij het kind. Stel jouw kind zit op een Montessori en loopt er de kantjes vanaf, omdat hij juist iemand nodig heeft die achter zijn broek aan zit. Of ze zit op een openbare school, en dat is veel te droge stof, jouw kind wil kleuren, buiten zijn, en dat stampen lukt niet.

Het is dus echt zaak om je even goed in te lezen, en uiteraard verschillende scholen te bezoeken. Het gevoel die een school je geeft is natuurlijk ook erg belangrijk. Als je binnen komt en denkt “nee” dan is het ook nee.

Als het kind rond de 3 jaar is kun je vast gaan kijken. Er zijn altijd open dagen, en ook kun je gewoon een afspraak maken. Voor de middelbare school zijn er ook open dagen, en naar die kun je vast gaan kijken als het kind in groep 7 zit.

Pesten

Wat als je kind enorm gepest word, en er gebeurt niets of niet genoeg op de school om daar wat aan te doen. Het kind is niet meer gelukkig, en verandering is soms de beste keuze. Natuurlijk kun je niet om elke pestpartij van school veranderen, maar als het systematisch lang duurt, dan is het voor het kind soms wel een betere optie.

Je mag dus veranderen wanneer je wilt, uiteraard moet het wel in overleg met de school. Je hebt dan een bewijs van uitschrijving nodig en een nieuw bewijs van inschrijving.

Heb jij al nagedacht over de school?

Vriendelijke disclaimer:

De content op dit blog is puur informatief. Het is geen vervanging voor professioneel of medisch advies.  Wij geven tips en suggesties, dat betekent niet dat je het klakkeloos moet opvolgen. Wij nemen daar geen verantwoording voor.  Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een cadeau. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug.Je bent zelf verantwoordelijk voor waar jij je geld uitgeeft, je kunt dit niet verhalen op deze site/ pink press. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen.♥
   

You Might Also Like

 1. Nathalie

  Ik geef zelf les in een katholieke school. Het lesmateriaal is echter niet allemaal afgestemd op deze godsdienst. Enkel de lessen Godsdienst… De andere methodes zijn gewoon dezelfde als in een openbare school hoor 😉

%d bloggers liken dit: