Close
Uitgebreid stappenplan voor een schuldvrij leven

Uitgebreid stappenplan voor een schuldvrij leven

Op een moment dat velen van ons mega in de stress raken omdat je een inkomen ziet verdampen, of je hebt op een andere manier veel hogere kosten dan verwacht, dan is het handig om te weten hoe je kunt besparen. Of beter gezegd, hoe je alsnog je eventuele schulden kunt afbetalen. 

Door wat verkeerde investeringen, vaak verhuizen, ex partners en andere zaken was het ook voor ons een tijdje erg zwaar. Door wat aanpassingen zijn ook wij helemaal schuldenvrij. 

Hier zijn 11 tips om te beginnen met een schuldenvrij leven.

Zet een financieel doel.

Doe dit voor korte termijn en lange termijn. Waar zie jij jezelf volgende maand, volgend jaar, over 5 jaar? Hoe uitzichtloos de situatie er ook uit mag zien, dit moet je voor jezelf duidelijk maken. 

Met een financieel doel is het makkelijker prioriteiten te stellen. Alles moet ook daarom draaien. Als jouw doel is om een deel van een lening af te betalen binnen een bepaalde periode, dan moet je daarnaar toe werken. 

Neem jezelf voor om bijvoorbeeld 1 maand geen take out te bestellen. Doe wekelijkse boodschappen en ga niet voor elk klein dingetje naar de winkel. Pak de fiets in plaats van de auto. Koop geen dingen die je eigenlijk niet dringend nodig hebt. 

Denk eraan dat korte termijn oplossingen echt kunnen helpen op de lange termijn. 

Maak een overzicht

Door veel kosten of schulden kun je wel eens het overzicht kwijt zijn. Wat moet je eigenlijk betalen, wat zijn je kosten, hoeveel komt er binnen? Kortom maak een overzicht van de inkomsten en uitgaven

Is het handig om een lening af te sluiten om bijvoorbeeld een groep kleine rekeningen af te betalen voor een beter overzicht? Belangrijk is dat je alles duidelijk op papier zet, en ja, open die enveloppen nou maar.. Ik heb het ook geprobeerd, maar van negeren gaan ze niet weg.

Verzamel al je schuldeisers

Dit is het enge gedeelte. Verzamel al je schuldeisers en ga bellen. Kan de regeling lager? Kun je eventueel in 1 keer afbetalen maar dan voor een lager bedrag? Heb je meer van deze situaties dan kun je misschien een lening berekenen zijn zodat je nog maar 1 schuldeiser hebt waar je wat minder per maand aan kan betalen. Dit geeft veel ademruimte. 

Het is een lange termijn zaak. En je zult heel vaak terugvallen in oude gewoontes. Maar probeer elke keer je doel voor ogen te houden. Maak een groot visionboard om het zichtbaar te houden voor je.11 stappen zodat je sneller schuldvrij bent

Maak spaarpotten

Bij veel banken kun je nu spaarpotjes maken. Hoe onmogelijk het ook klinkt, uiteindelijk beginnen die te werken. Het is bijzonder zwaar om er vanaf te blijven, maar er komt een punt dat je niet meer het ene gat vult met het andere.

Als je geld binnen komt verdeel het dan onmiddellijk over de verschillende potjes. Ik heb zelf ook in een periode gezeten waarin het geld er al weer af was voor ik tot 10 kon tellen, maar dat is dus wel iets waar je rekening mee moet houden. Als de vaste lasten die er meteen af gaan eraf zijn, wat heb je dan nog over. Dat moet je verdelen. Als dat dus niet mogelijk is, dan is het punt hiervoor nog urgenter. 

De spaarpotten zijn nodig zodat je precies weet wat waar heen gaat. Maar ook dat als die ene rekening komt, je die zonder hoofdpijn kunt betalen. Ideaal zou zijn als je ook bijvoorbeeld je lange termijn rekeningen deelt door 12 en dat elke maand wegzet. Denk aan een autokeuring, verzekeringen of gemeentebelastingen. En als er een noodgeval is, dan kun je die ook opvangen. En nee dit gaat niet vanzelf. En als het water al aan je tanden staat ben je misschien wat laat voor deze tips, maar het is nog steeds niet onmogelijk. 

Maak een budget, en hou je eraan

Als je een dagelijks of wekelijks budget hebt, is het makkelijker bij te houden wat je uitgeeft. Zo kom je vaak ook achter allerlei uitgaven die eigenlijk heel klein waren maar samen best een flink bedrag zijn.

Leef naar je budget

Meer uitgeven dan dat er binnen komt is de sleutel naar schulden. Ik snap dat je wilt leven, en ook moet genieten. Maar met je financieel doel voor ogen, moet het makkelijker worden om die dure tas nu niet te kopen. Denk vintage ipv een designer broek. Ook in de winkels waar er geen unieke stukken zijn kun je die leuke jurk zo combineren dat hij toch wel origineel lijkt. Stop met roken, drank, loop een rondje om je huis als je gestrest bent. Uiteindelijk wordt je daar ook in je hoofd ook nog eens sterker van. 

Ga een paar dagen naar de camping met een tent in plaats van 2 weken Ibiza. Houd je doel voor ogen.

Meal planning

Je hebt vast die sporters er al over gehoord? Ook voor de mensen die wat zuiniger willen leven is meal planning ideaal.  Als je even zoekt op meal planning vind je echt veel tips.

Durf nee te zeggen 

Zeg niet alleen nee tegen dat dure restaurant met vriendinnen (stel een budget optie voor!) maar ook tegen je gezin. Hoe leuk sommige spontane acties ook zijn, of toch die dure pop en die game, als ze niet besproken zijn kan het echt een gat zijn. Voor de 1 wat beter behapbaar dan de ander, maar helemaal als je op 1 inkomen leeft moet het duidelijk zijn wat het budget is.

Maak je niet druk om anderen

Zie je die vriendin weer met nieuwe kleding. Die collega die het driedubbele van jou lijkt te verdienen. Probeer het je niet aan te trekken. Noem het minimalistisch leven. Back to basics. Geef er een draai aan als je je er voor schaamt. Hoe dan ook kun je niet altijd  meedoen met hun uitgaven. Ga er niet over treuren maar als je het zo graag wilt, zet het dan bij jouw financiële doel.

Verhoog je inkomen

Dit klinkt natuurlijk veel te makkelijk. Toch zijn er echt wel manieren om wat extra geld binnen te harken. Wat dacht je van je kleding online te verkopen, bijles geven, online klusjes? Ik snap heel goed dat je waarschijnlijk al te veel werkt, maar misschien kan een partner of een kind van 15+ in huis wat meer taken oppakken.

Voor dat je het weet kun je in plaats van Le Balcon naar Monaco. 

Help jezelf weer uit de schulden in 11 stappen
Help jezelf weer uit de schulden in 11 stappen

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang