Seksuele Voorlichting | Wat doe je met ongemakkelijke vragen over sex, relaties, intimiteit?

Ben jij al bezig met seksuele voorlichting?

Dan heb ik het niet over de bloemetjes en de bijtjes, want dat weten de meeste kinderen wel. Maar echt seksuele voorlichting over dingen die ze tegenkomen op TV, horen van vrienden en zien op social media.

Wat doe je met ongemakkelijke vragen over sex, relaties, intimiteit?

Als ik ergens geen antwoord op weet, stuur ik mijn dochter over het algemeen door naar Dokter Corrie. Die weet het vaak wel.

Maar ik probeer wel gewoon antwoord te geven. Van Naomi – maatschappelijk werkster en begeleider van ouders om seksuele voorlichting bespreekbaar te maken – kreeg ik wat antwoorden om er wat beter mee om te gaan. Ook handig voor ouders die geen flauw idee hebben wat ze moeten zeggen of doen. 

Ongemakkelijke vragen

Nou krijg je soms vragen als:

“Waarom zijn er condooms met een smaakje”

Ik weet dan niet wat ik moet antwoorden, en zei dus dat ze te klein (11) was voor het antwoord. Volgens Naomi had ik het anders aan kunnen pakken:

Naomi:

Leg gewoon uit waarom er condooms met een smaakje zijn en geef informatie hierover naar gelang de leeftijd en het niveau van je kind’

“Er zijn condooms met een smaakje omdat sommige mensen het fijn vinden om een piemel in de mond te nemen en dat wordt pijpen genoemd. Het geeft een lekker gevoel voor mannen om gepijpt te worden net als aftrekken. Daarvan weet je wel wat dat is, toch?

Omdat mensen dat soms veilig willen doen gebruiken ze een condoom net als met neuken. Om dit wat lekkerder te laten smaken geven ze die een bepaalde smaak zoals banaan of aardbei. Had je al eens over pijpen gehoord? Snap je wat ik ermee bedoel?

Als je er nog andere vragen over hebt dan weet je me te vinden, oke”

Draaien we erom heen of zijn we duidelijk?

Zelf vind ik het erg moeilijk om zo grafisch te zijn, maar het schijnt wel het meest duidelijk te zijn voor pubers. Ik denk persoonlijk dat je ook met minder grafische woorden het goed kan uitleggen. Het ligt er natuurlijk ook aan hoe oud een kind is die bijvoorbeeld vraagt over condooms met een smaakje (die van mij was toen net 10). Of over vaginale schimmel. (dank je wel reclame.. alhoewel.. dankzij de reclame weet ze nu wel wat en waarvoor een Durex condoom is! )

Beeld gebruiken

Zelf heb ik nogal wat moeite om heel duidelijk en grafisch te zijn, en gebruik daarbij liever beeld dan dat ik echt woorden gebruik. Als tiener liet mijn moeder ooit filmpjes zien van een bevalling, plaatjes van wat er bij geslachtziektes aan hangt, en een bandje met een huilende baby. Needless to say dat ik heel voorzichtig ben geweest als tiener.

Naomi: Op zich niks mis mee, maar als dat het enige is dan moet je als tiener wel heel erg zelf het plaatje afmaken. Grote kans dat je tiener dan gaat zoeken op het internet of met vrienden erover spreekt en dan is dat het referentie kader. Echt reëel is dit vaak niet.

5 Tips om je kind seksuele voorlichting te geven

 • Als je bedenkt dat seksualiteit ook de thema’s als grenzen leren aangeven, nee leren zeggen, zeker zijn over je lijf, je lijf leren kennen, intimiteit en relaties aangaan bevat is het makkelijker om het hierover te hebben. Wie wil zijn of haar kind nou niet een stevige basis meegeven in de opvoeding als het gaat om deze thema’s?
 • Maak van de term seksuele voorlichting: seksuele opvoeding. Het thema seksualiteit zou als een rode draad door de opvoeding kunnen lopen.
 • Begin er zo vroeg mogelijk mee, maar bedenk ook dat je er altijd nog mee kan starten.
 • Haak in het dagelijkse leven in op de zaken die met deze thema’s te maken hebben. Zo hoef je er niet speciaal voor te gaan zitten wat kinderen vaak zenuwachtig maakt. Gebruik bijvoorbeeld een programma op tv, iets wat je om je heen ziet gebeuren in een relatie of een opmerking van je kind of tiener.
 • Benoem lichaamsdelen bij de naam (graag herkenbare naam) zoals we dat ook doen bij een knie, de oren, een hoofd, een piemel, vagina, etc.
 • Leer een kind dat hij of zij nee mag zeggen als iemand iets doen met zijn of haar lijf wat hij/zij niet wil.
 • Leer over geheimen. Er zijn leuke geheimen zoals een cadeautje voor moederdag wat je hebt gekocht of gemaakt, maar er zijn ook geheimen die te groot zijn om bij je te blijven dragen.

Je kind dom houden is dus niet de oplossing.

Ze moeten weten wat er speelt en wat er gebeurd, zodat ze zich niet kapot schrikken of denken dat iets zo hoort terwijl dat niet zo is. Naomi geeft jou deze tips om het wat makkelijker te maken.

Ik vind het zelf wel belangrijk dat mijn meiden met hun vragen bij mij kunnen komen. Dat zorgt er regelmatig voor dat ik met een bek vol tanden sta. Maar ik ben heel blij dat ze bij mij dingen na durft te vragen. Zo weet ik zeker dat zij de juiste informatie heeft, en als het fout gaat dat ze toch weet dat ze naar huis kan komen. Ik wil niet dat ze bang is om mij dingen te vertellen. Zodat we alles samen aankunnen wanneer nodig. 

Wie is Naomi?

Ik ben zelf ook moeder. Ik ben van oorsprong maatschappelijk werker en inmiddels bestaat mijn trainingsbureau Dessaur Trainingen al tien jaar waar vanuit ik professionals train in het signaleren en bespreekbaar maken van kindermishandeling en huiselijk geweld.

We zeggen altijd tegen kinderen als er iets naars gebeurt kun je naar mij of een andere volwassene toegaan, maar in werkelijkheid vinden we het als ouders moeilijk om het over dit soort onderwerpen te spreken en seksualiteit staat wat mij betreft met stip op nummer 1 als het gaat om lastige onderwerpen.

Seksualiteit en intimiteit is nog steeds een enorm groot taboe; wij als volwassenen doen er nog steeds ongemakkelijk over. Wanneer het gaat om kinderen, tieners en seksualiteit, klappen we dicht. En dan heb ik het over gewone huis, tuin – en keuken seksualiteit en niet eens zoiets als misbruik. Dat moet en kan anders.

Ik sta ervoor dat we hier ‘gewoon’ over gaan praten zodat kinderen makkelijker de ruimte voelen iets te vertellen waar ze mee rondlopen.

Hoe zorgen we ervoor dat wij als volwassenen durven te spreken over seksualiteit, intimiteit en lichaamsbewustzijn en dit aan kinderen mee te geven? Hoe zorgen we ervoor dat het spreken over seksualiteit een vast onderdeel in de opvoeding wordt?

Willen we dat kinderen zelfverzekerd en bewust van eigen seksualiteit, intimiteit en het eigen lijf opgroeien? Met het vertrouwen dat ze bij ons terecht kunnen om ook over gevoelige zaken te praten, dan moeten we daar al heel vroeg mee beginnen. Wil je dat ook leren?

Download dan het ebook van Naomi: 10 gouden tips om met je kind te praten over seksualiteit en volg haar op Facebook.

 


Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een cadeau. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug. Je bent zelf verantwoordelijk voor waar jij je geld uitgeeft, je kunt dit niet verhalen op deze site. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen.♥  

12 thoughts on “Seksuele Voorlichting | Wat doe je met ongemakkelijke vragen over sex, relaties, intimiteit?

 1. Wij praten er thuis wel open over, maar soms is het toch fijn om samen te kijken naar de uitleg van Dokter Corrie

 2. Ik geef ook altijd gewoon antwoord. Door neutraal te reageren wordt het ook geen beladen onderwerp. Maar van die dr. Corrie ben ik niet zo’n fan.

 3. Wauw, hier heb ik echt veel.aan. ik heb geregeld een 11-jarige in huis,en.ik wil ze niet voorhouden en eerlijk zijnn maar soms is,het van.”hoe?”

 4. Pfieuw… Hoewel dit totaal (nog)niet van toepassing is bij onze meiden nam ik toch een kijkje (mannen klikken meteen door als ze SEKS zien staan hé). Als ik zo je artikel lees krijg ik wel de bibber… ik geloof dat jullie in nederland hier veel opener over spreken dan wij bescheiden belgen. Of het ligt aan ik die gewoon huiver bij de gedachte van een ‘condoom-met-smaakjes-gesprek’ met mijn kind… 😄😉

 5. Hoezo voorlichting? Als t aan bram ligt gaat onze dochter niet eens een vriendje krijgen tot haar 80e 😂

 6. Ik weet het niet over het antwoord met het smaakje, hoe oud is dat kindje? Vind het toch wel een heel volwassen antwoord haha

 7. Vanaf het begin ben ik eigenlijk vrij open naar de kinderen toe. Wat ze willen weten krijgen ze te horen (aangepast op hun leeftijd) en ik ga daarnaast in op het op waarde schatten van je lijf (zeker bij meisjes vind ik het heel belangrijk dat ze zich niet zomaar ‘te grabbel gooien’ zeg maar). Al gebruik ik het woord neuken ook liever niet tegen mijn dochter van 11. Vind ik zelf te expliciet. Dan liever ‘met elkaar naar bed gaan’ of ‘seks hebben’. Weet je, liever dat ze weten wat er te koop is in de wereld, dan dat ze overal bleu instaan en geen idee hebben waar anderen over praten. Of dat ze een verstoord beeld van seksualiteit opdoen, omdat ze voorlichting krijgen van vrienden. Seksuele opvoeding klinkt daarom inderdaad wel passend.

 8. Ik ben niet goed wakker, maar ik lees nergens hoe oud het kind is aan wie zij zo een antwoord zou geven over condooms met een smaakje. Nogal belangrijk vind ik persoonlijk.

Comments are closed.