5 dingen die je niet wist over Sensopatisch spelen.

Als je mijn blog al kent weet je dat ik enorm fan ben van sensopatisch spelen.  Toch merk ik dat het vrij onbekend is. Jammer, want het is niet moeilijk en je hebt er geen duur speelgoed voor nodig. Iedere moeder kan dit haar kind aanbieden. Je moet het vooral gewoon doen en ervaren.

Daarom vandaag 5 dingen die je niet wist over sensopatisch spelen!

 

  1. Sensopatisch spelen gebeurd over het algemeen met vormeloze materialen. Dit zijn materialen zoals klei en zand. Ze hebben geen vaste structuur waardoor kinderen worden gestimuleerd hun fantasie te gebruiken. Zelf van niets iets maken. Je zal dus vast wel begrijpen dat het daarom ontzettend goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Vooral als het gaan om de zintuigen; het voelen, proeven, ruiken, zien en horen.
  2. Sensopatisch spelen kan je gebruiken in een snoezelkamer. Het snoezelen (combinatie van soezen en doezelen) is een Nederlandse ‘uitvinding’ dat veel gebruikt wordt bij bepaalde doelgroepen. Denk aan bejaarden, gehandicapten en is ook erg interessant voor kinderen. Het snoezelen dient niet alleen als activiteit om de dag door te komen maar is ook gericht om op een laagdrempelige manier in contact te komen met de ander, de zintuigen te stimuleren en te ontspannen.
  3. In Amerika is het sensopatisch spelen helemaal hot. Veel bloggers schrijven hierover en zijn makkelijk te vinden via pinterest. Dat staat echt boordevol activiteiten die geschikt zijn om met je kinderen te doen. Met name de sensory bags, zakjes gevuld met materiaal om mee te spelen, sensory bins bakken in een bepaald thema dat gebruikt wordt voor sensopatisch spel en sensory bottles, flesjes met een bepaalde vulling om heerlijk mee te spelen kom je veel tegen.
  4. Voor jong en oud; het sensopatisch spelen is niet alleen leuk voor jonge kinderen. Het is een  bijzondere ervaring om bijvoorbeeld een keer met een groep volwassenen aan de gang te gaan. Mijn aanrader; een bus scheerschuim op tafel leegspuiten en daar mee spelen. Kijken naar wat ze ermee gaan doen. Wie weet schuilt er wel een toekomstige picasso in de groep? Het is dus ook echt een aanrader om niet alleen je kind er mee te laten spelen maar zelf ook mee te doen. Zo blijft de interesse van je kind er ook langer bij.
  5. Voor het sensopatisch spelen hoef je geen dure spullen in huis te halen. Huis tuin en keuken materialen zoals de scheerschuim werken prima. Denk ook eens aan yoghurt met een kleurstof (dient prima als badverf), droge rijst en pasta, zand, koffie(bonen), droge mais of misschien heb je wel wat gelatine liggen?

Dank je wel Linda van MamaLiefde!Vriendelijke disclaimer:

De content op dit blog is puur informatief. Het is geen vervanging voor professioneel of medisch advies.  Wij geven tips en suggesties, dat betekent niet dat je het klakkeloos moet opvolgen. Wij nemen daar geen verantwoording voor.  Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een cadeau. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug.Je bent zelf verantwoordelijk voor waar jij je geld uitgeeft, je kunt dit niet verhalen op deze site/ pink press. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen.♥
   

3 reacties op “5 dingen die je niet wist over Sensopatisch spelen.”

  1. Pingback: Sensopathisch spelen: waarom, wat is het en welk materiaal gebruik je? - Lotus Writings

  2. Ik hoorde ervan van via de SPD groepjes op Facebook. Nou speelt Miya bijvoorbeeld gewoon met een zakje bamisoep, en is zand en water bij elk kind wel favoriet denk ik? Eigenlijk best zorgwekkend dat er een aparte naam is voor gewoon ouderwets spelen zonder speelgoed?

Reacties zijn uitgeschakeld.

%d bloggers liken dit: