Als je mijn blog al kent weet je dat ik enorm fan ben van sensopatisch spelen. Toch merk ik dat het vrij onbekend is. Jammer, want het is niet moeilijk en je hebt er geen duur speelgoed voor nodig. Iedere moeder kan dit haar kind aanbieden. Je moet het vooral gewoon doen en ervaren.
Daarom vandaag 5 dingen die je niet wist over sensopatisch spelen!
- Sensopatisch spelen gebeurd over het algemeen met vormeloze materialen. Dit zijn materialen zoals klei en zand. Ze hebben geen vaste structuur waardoor kinderen worden gestimuleerd hun fantasie te gebruiken. Zelf van niets iets maken. Je zal dus vast wel begrijpen dat het daarom ontzettend goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Vooral als het gaan om de zintuigen; het voelen, proeven, ruiken, zien en horen.
- Sensopatisch spelen kan je gebruiken in een snoezelkamer. Het snoezelen (combinatie van soezen en doezelen) is een Nederlandse ‘uitvinding’ dat veel gebruikt wordt bij bepaalde doelgroepen. Denk aan bejaarden, gehandicapten en is ook erg interessant voor kinderen. Het snoezelen dient niet alleen als activiteit om de dag door te komen maar is ook gericht om op een laagdrempelige manier in contact te komen met de ander, de zintuigen te stimuleren en te ontspannen.
- In Amerika is het sensopatisch spelen helemaal hot. Veel bloggers schrijven hierover en zijn makkelijk te vinden via pinterest. Dat staat echt boordevol activiteiten die geschikt zijn om met je kinderen te doen. Met name de sensory bags, zakjes gevuld met materiaal om mee te spelen, sensory bins bakken in een bepaald thema dat gebruikt wordt voor sensopatisch spel en sensory bottles, flesjes met een bepaalde vulling om heerlijk mee te spelen kom je veel tegen.
- Voor jong en oud; het sensopatisch spelen is niet alleen leuk voor jonge kinderen. Het is een bijzondere ervaring om bijvoorbeeld een keer met een groep volwassenen aan de gang te gaan. Mijn aanrader; een bus scheerschuim op tafel leegspuiten en daar mee spelen. Kijken naar wat ze ermee gaan doen. Wie weet schuilt er wel een toekomstige picasso in de groep? Het is dus ook echt een aanrader om niet alleen je kind er mee te laten spelen maar zelf ook mee te doen. Zo blijft de interesse van je kind er ook langer bij.
- Voor het sensopatisch spelen hoef je geen dure spullen in huis te halen. Huis tuin en keuken materialen zoals de scheerschuim werken prima. Denk ook eens aan yoghurt met een kleurstof (dient prima als badverf), droge rijst en pasta, zand, koffie(bonen), droge mais of misschien heb je wel wat gelatine liggen?
Sensopatisch spelen en autisme
Sensopatisch spelen is een term die steeds vaker wordt gebruikt in de autisme-gemeenschap. Het betekent simpelweg het gebruik van zintuiglijke input om te helpen bij het reguleren van het lichaam en de emoties. Dit kan in de vorm van fidget toys, trillende kussens, geluiden, of andere sensuele prikkels.
Sensopatisch spelen is niet alleen goed voor kinderen met autisme, maar ook voor volwassenen. Het kan helpen bij het verminderen van angst, angstdruk, en zelfs depressie. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de slaap, het concentreren, en het geheugen. Kortom, sensopatisch spelen is een geweldige manier om het leven met autisme beter te maken.
Als je kind autistisch is of jij, is het belangrijk om te leren over de verschillende sensuele prikkels die beschikbaar zijn. Het is ook belangrijk om te leren hoe je deze prikkels kunt gebruiken om te helpen bij het reguleren van zijn of haar emoties.
Fidget toys
Fidget toys zijn een geweldige manier om sensuele prikkels toe te passen bij het sensopatisch spelen. Ze zijn klein, draagbaar, en eenvoudig te gebruiken. Sommige fidget toys zijn gemaakt van zachte materialen zoals velcro of fluweel, waardoor ze extra aangenaam aanvoelen. Andere fidget toys zijn gemaakt van hardere materialen zoals plastic of metaal, waardoor ze een stevige prikkeling kunnen bieden. Fidget toys zijn verkrijgbaar in een verscheidenheid aan vormen, maten, en kleuren, dus er is altijd wel een fidget toy die past bij jouw wensen.
Trillende kussens zijn een andere geweldige optie voor sensopatisch spelen. Ze bieden een aangename, rustgevende prikkeling die kan helpen bij het kalmeren. Trillende kussens zijn verkrijgbaar in een verscheidenheid aan maten, vormen, en kleuren, dus er is altijd wel een kussen dat perfect is. Geluiden kunnen ook helpen bij het sensopatisch spelen. Sommige mensen vinden rustgevende muziek helpend, terwijl anderen voorkeur geven aan natuurlijke geluiden zoals regen of golven. Het is belangrijk om te experimenteren met verschillende geluiden om te zien wat werkt. Andere sensuele prikkels die gebruikt kunnen worden bij het sensopatisch spelen zijn geuren en smaken. Sommige mensen vinden het fijn om te ruiken aan lavendel of eucalyptusolie, terwijl anderen voorkeur geven aan zoete of frisse geuren. Smaken kunnen ook helpen bij het kalmeren.
Sommige mensen vinden zoete of fruitige smaken rustgevend, terwijl anderen voorkeur geven aan rustgevende kruiden zoals kamille of lavendel. Het is belangrijk om te experimenteren met verschillende geuren en smaken om te zien wat voor jou werkt. Sensopatisch spelen is een geweldige manier om het leven met autisme beter te maken. Het kan helpen bij het verminderen van angst, angstdruk, en zelfs depressie. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de slaap, het concentreren, en het geheugen.
Dank je wel Linda van MamaLiefde!
Ik hoorde ervan van via de SPD groepjes op Facebook. Nou speelt Miya bijvoorbeeld gewoon met een zakje bamisoep, en is zand en water bij elk kind wel favoriet denk ik? Eigenlijk best zorgwekkend dat er een aparte naam is voor gewoon ouderwets spelen zonder speelgoed?
Ik had er dus nog nooit van gehoord. Maar ik ben dan ook (nog) geen moeder… 🙂