Close
signaleringsplan autisme

Het Signaleringsplan: wat kun je ermee?

Signaleringsplan. De naam is er misschien niet helemaal het goede woord voor, maar komt voor mij het meeste in de buurt. Voor mijn eigen heb ik ook zo’n plan, zelf gemaakt. Het signaleringsplan is voor anderen om te zien wat ze moeten doen op het moment dat jij als autist te veel stress ervaart of erg boos bent. Dit document helpt jou en je begeleider, docent of baas dan wat ze moeten doen. Handig en praktisch!

Wat staat er in een signaleringsplan? 

Het signaleringsplan kun je inrichten zoals je zelf wilt. Belangrijk is wel een duidelijke verdeling te maken tussen wat jij doet en wat de ander het beste kunt doen. Is dat bijvoorbeeld jou aanspreken of je met rust laten. Vermeldt bij het laatste dan ook voor hoe lang. Het is belangrijk om een richtlijn te geven. Ten slotte is niet iedereen hetzelfde.

Mijn signaleringsplan ziet er als volgt uit:

  1. Stress. Ik heb beschreven wat ik voel bij stress. Bijvoorbeeld plakkerige handen en spanning in mijn rug. Hierbij heb ik ook geschreven wat de gevolgen ervan kunnen zijn. In het groot staat de vraag Wat kan je doen als signalen van stress komen? Puntsgewijs heb ik kenbaar gemaakt wat ik kan doen om stress te voorkomen en om stress te verminderen.
  2. Blokkeren. Een reden om te blokkeren is bijvoorbeeld bij overprikkeling. Het is belangrijk om redenen te melden wat er gebeurd bij blokkades. Vervolgens kun je namelijk erop ingaan wat jouw reactie is en wat anderen beter wel of niet kunnen doen.
  3. Bij een sombere stemming. Het klinkt misschien gek, maar deze is zeker van belang in je signaleringsplan. Het kan je opbeuren om even van je werk af te zijn en voor een kwartiertje iets anders te doen. Overleg dit natuurlijk altijd met je docent/baas. Verwerk in het plan waar je het kwartiertje aan zou willen besteden.
  4. Prikkelverwerking. Ik heb er bewust voor gekozen om dit in mijn signaleringsplan te zetten. Het vertelt het verhaal over mijn hersenen, want dat werkt namelijk anders. Alle prikkels van binnen-en buiten moeten worden gefilterd.
  5. Definities. Blijf duidelijk in wat voor jou helpt, daar draait het plan nou eenmaal om.  Her en der zal het nodig zijn om een korte uitleg te geven over bepaalde definities  Voorbeelden uit mijn plan zijn: mindfulness, schrijven en om hulp vragen.
  6. Helpende gedachten. Behoeft dit nog een uitleg? Schrijf alle gedachten die jou helpen op!
  7. Kwaliteiten. Soms moet je stilstaan bij wat je hebt bereikt en wat je kunt. Maak een mooie lijst met al je kwaliteiten.
  8. Groene lijst.  Ik heb een lijst gemaakt met mensen waar ik graag mee praat of die ik het liefste een appje stuur. Deze lijst heb ik express gemaakt, om kenbaar te maken dat ik niet verloren ben in de wereld, haha. Het zegt dat ik in goede handen ben en even de tijd nodig heb om met iemand anders te praten.
Bij deze dus mijn indeling van een signaleringsplan. Je kunt het plan aanpassen naar jou wensen, dat is belangrijk. Ik ben heel erg benieuwd naar wat je van deze aanpak vind. Zou jij ook zo doen of toch anders? Wat zouden aanvullingen kunnen zijn voor mijn plan? Laat het me weten in de reacties.

About Linda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cookieconsent met Real Cookie Banner