Close

Solliciteren als moeder | Zo krijg ook jij een baan!

Hoe moeilijk is het solliciteren als moeder? Tenminste, het solliciteren lukt vaak nog wel. Behalve als ze bij de vraag komen: “Ben jij flexibel”? Niet dus. Hieronder mijn tips waardoor ik een baan kreeg en mijn persoonlijke verhaal.

Moeder aangeboden

Ik ben een moeder van 2 kinderen, gelukkig getrouwd, en woon netjes in een rijtjeshuis in een mooie buurt. Ook had ik een leuke baan. Helaas ben ik daar wegbezuinigd, en moet ik nu wat anders doen. Dit is heel zwaar, want het was perfect te combineren met mijn kinderen, en ik mocht zo vaak thuis werken als ik zelf wilde. Ideaal dus.

Nu gaat het met mijn man best goed op zijn werk, maar hij kan ons nog niet allemaal onderhouden. Ik was dan ook druk op zoek, maar het lijkt wel of niemand zit te wachten op een moeder? Ik ben niet flexibel, ik kan niet zomaar invallen, ik kan niet alle dagen, en heb te maken met schooltijden en BSO.

De schoolvakanties zijn helemaal een nachtmerrie, moeten de kinderen dan 6 weken naar de BSO? In mijn ogen ben ik zelf verantwoordelijk voor mijn kinderen, en wil ik ze ook zo veel mogelijk zelf verzorgen. Maar het word bijna onmogelijk gemaakt. Ik heb echt geen hoge eisen, ik ga zelfs putjes scheppen als dat nodig is. Maar nee, ik ben niet flexibel. Achter de kassa dan? Mevrouw, dat is toch niet voor uw leeftijd? Ik dacht dat ik tot 67 moest werken? Hoe moet dat dan als ik met 36 al te oud ben?

Dikke stress thuis

Alsof dit nog niet frustrerend genoeg is, kan mijn man niet tegen de stress die hier bij komt kijken. Hij is bijna dagelijks weg. Er is een nieuw cross fit center in de buurt, en hij gaat nu zelfs mee op cross fit weekenden, en is alleen maar met hun bezig. Ik sta dus alleen voor de kinderen, het solliciteren en het huishouden.

Een hobby vind ik prima, maar ik had zo graag meer steun gehad. Ik sta hier helemaal alleen in. Ik moet het maar oplossen. Ik ben beide ouders in een ongeluk verloren, en zijn ouders laten het een beetje afweten. Door de geld crisis durf ik ook mijn vriendinnen niet te bellen, want ik schaam mij ervoor dat we niet samen een kop koffie kunnen drinken.

We leven ver onder de minimum inkomen grens, en toch worden alleen van mijn kant dingen stop gezet. Ja, want hij werkt keihard, en heeft de ontspanning nodig. Dat ik overloop, en alle ballen probeer hoog te houden in mijn eentje, dat is niet noemenswaardig. Mijn hele zelfstandigheid is weg, en hij wrijft het er goed in. Een paar weken terug kon ik in de avond werken als schoonmaakster ergens, maar hij moest naar een wedstrijd. En dus zat ik thuis met de kinderen, en kon ik niet werken.

Dat was de welbekende druppel. Sindsdien kan ik alleen maar huilen, heb ik paniekaanvallen, en ben ik overtuigd dat onze relatie niet goed is meer. Ik ben dus op zoek gegaan naar werk die onder schooltijd kan. Waar ik niet afhankelijk ben van hem. Mocht ik dan toch alleenstaande moeder worden, dan is dat maar vast goed geregeld. Ook denk dat mocht het wel weer goed gaan dan heb ik toch weer iets van zelfstandigheid. Dat vind ik heel belangrijk. Je weet maar nooit natuurlijk.

Op zoek naar werk: tips!

Mocht je op zoek zijn naar een baan dan zul je het wel gezien hebben. Bijna iedere werkgever vraagt om flexibiliteit. Ze willen vaak full time of onmogelijke uren. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Helemaal als je net als ik toch je kind naar school wilt brengen of halen. Een vriendinnetje te spelen hebben of een ijsje eten na school. Natuurlijk, wat niet kan, dat kan niet.

Maar er zijn toch wel banen die het je makkelijker maken. Denk bijvoorbeeld aan het prachtige beroep “interieur verzorgster”oftewel schoonmaken. Vaak zijn de werkgevers hierin ontzettend flexibel en kun je prima werken tijdens schooluren. Het is fysiek best zwaar werk, maar vooral bij ouderen best heel dankbaar werk. Je vind hier regelmatig oproepen voor bij verschillende uitzendbureaus. Het loont dus zeker om je in te schrijven.

Minder voor de hand liggend maar echt een aanrader is Mc Donald’s. Waar je denkt dat het meer voor scholieren zou zijn, zijn zij dus juist heel blij met moeders. Je kunt waar mogelijk bepaalde shifts draaien die prima passen op jouw uren. Wat heel handig is dat vaak de studenten en scholieren juist op andere tijden willen werken. Zo komt het dus iedereen goed uit. Denk bijvoorbeeld ook aan Vacatures op Schiphol. Bijkomend voordeel is dat je hier best snel omhoog kunt werken, ze zijn 24/7 open dus een variabel rooster, en je krijgt personeelskorting.

Heb je wel eens gedacht aan magazijn werk? Ook hier zijn ze vrij makkelijk met bepaalde shifts. Het is niet bepaald een uitdagende baan, maar misschien juist als je hoofd al overloopt is dit ideaal. Gewoon werken en einde van de maand je geld binnen.

Natuurlijk zijn er vele vacatures waar je op kunt solliciteren, maar part time of alleen echt de schooluren wordt al een stuk moeilijker. Mocht je dan ook nog een aantal jaar “house manager” geweest zijn, dan zitten er helaas helemaal weinig mensen op je te wachten. Maar met wat doorzettingsvermogen is het allemaal wel te doen. Uiteindelijk als de kinderen dan toch naar een BSO kunnen of oud genoeg om een paar uurtjes alleen te zijn kun je weer door solliciteren naar misschien wat anders. Of niet natuurlijk, dat kan ook.

Veel succes mocht deze situatie bekend voor jou zijn!

 

 

About Betty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang