Spiderman voor jongens en My Little Pony voor meisjes, of toch andersom?

Speelgoed voor jongens en meisjes, het staat er duidelijk bij. Jongens of meisjes. Waar je ook komt, ook bij de kleding staat alles netjes aangegeven. Maar is die lijn wel zo zwart/wit?

Speelgoed voor jongens en meisjes

Als sinds altijd is roze voor meisjes en blauw voor jongens. Dennis schreef nog een leuk blog een tijdje terug over de verschillen. En hoe leuk blauw ook bij meiden staat en zijn jongens erg schattig in roze, mensen kijken toch raar. Het is geen gewenst gedrag. Raar eigenlijk hoe ouderwets dat overal nog is?

Het gebeurt ook niet onopvallend, nee, loop een willekeurige winkel in en bij de jongens is het merendeel rood, blauw en zwart. Bij de meiden vooral pastel kleurtjes, glitters en kant. De jongens krijgen Spiderman en de Hulk, de meisjes Elsa en My Little Pony. De jongens krijgen bouwspeelgoed, de meisjes mini wasmachines en strijkplankjes. Laten we eerlijk zijn, dit is ook meestal wel de voorkeur van beide. Maar wat als dat anders is?

 

Spiderman voor meisjes

Op een event laatst van Hasbro waar My Little Pony en Fur animals flink vertegenwoordigd waren, rende mijn kleine meid het roze geweld zo voorbij en dook de kamer in waar Spiderman en de Hulk goed vertegenwoordigd waren. Alles staat op haar wishlist voor de Sint, Kerst en haar verjaardag. In de leuke goodiebag die wij kregen zat onder andere een prinsessenpop. Gelukkig zat er bij kleine Leia een Spiderman pop in de tas, en sindsdien zijn Miya en Spiderman onafscheidelijk.

Zij draagt ook Spiderman truien bijvoorbeeld, en vind blauw zo mooi dat ze laatst een stoere blauwe jas uit zocht in de winkel.

Die is voor jongens, voor de meiden ligt aan de andere kant

Na even wat discussie met mijn moeder dat Miya echt die jongens jas wilde hebben, en dat ze het echt heel zeker wist, kreeg mijn moeder eindelijk de jas mee.

My Little Pony voor jongens

Nou ben ik bij mijn dochter altijd heel verontwaardigd dat mensen raar kijken als ze jongens kleding aan heeft, of jongens speelgoed leuk vind. Andersom ben ik een mega hypocriet. Ik kijk ook raar als ik een jongen zie met een baby born, of laatst met een roze My Little Pony tas. Echt van hem. Dan denk ik daar wat van. Precies zoals al die andere mensen die zo kijken naar mijn meisje. Flauw he?

Kan het makkelijker?

Kunnen we speelgoed voor jongens en meisjes, en kleding voor jongens en meisjes misschien iets meer universeel maken? Dat roze kleding niet meteen kant en glitters heeft, maar dat jongens er ook mee kunnen lopen. Of meisjes die hysterisch worden van kant en glitter (hallo hypergevoelige kinderen van mij) Bij de IKEA bijvoorbeeld heb je ook een mooie houten keuken, zonder roze. Als een jongen daar mee speelt is dat minder apart dan met zo een knalroze keuken.

 

Laatst zag ik bij de Zeeman een Spiderman vest op een foto, heel groot stond er op “jongens vest”. Misschien dat dit soort claims wat minder kunnen? Zodat kinderen die iets van de andere kant leuk vinden, niet meteen gepest worden op school? Natuurlijk moeten ook wij een beetje veranderen in die traditionele gedachtengang. Maar het helpt als de commercie er wat meer op inspeelt. Vooral bij de ouders die helemaal van het het typische speelgoed voor jongens en meisjes zijn. In de winkels mag het wat mij betreft wat meer door elkaar vind je niet? Gewoon vesten bij de vesten en poppen bij de poppen? Zodat kinderen zelf uit kunnen zoeken wat leuk is zonder aan een kant gedwongen te zijn? Zou dat niet veel makkelijker zijn? Wat denk jij?

Dat Miya dol is op jongenskleding en speelgoed, houd niet in dat ze nooit roze of prinsessenjurken draagt. Ze wil gewoon allebei!

 

GO HEMA!!

Hoe bizar.. ik schreef dit blog gisteren en liet het aan mijn man lezen zoals ik dat vaker doe met dit soort blogs, omdat ik vaak te grof ben in mijn taal, dan kijkt hij of ik wel netjes ben gebleven. Anyway. We zien dus net op het nieuws dat de HEMA alles door elkaar gaat hangen, precies zoals ik dat dus voor ogen had. Natuurlijk moeten ook de glitters en de stoere kleding blijven, maar het is super dat het gewoon bij elkaar hangt! Ik zag al behoorlijk wat anti berichten voorbij komen, maar ik zeg YAY voor de HEMA!!

Miya in haar blauwe “jongensjas”


Vriendelijke disclaimer:

De content op dit blog is puur informatief. Het is geen vervanging voor professioneel of medisch advies.  Wij geven tips en suggesties, dat betekent niet dat je het klakkeloos moet opvolgen. Wij nemen daar geen verantwoording voor.  Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een cadeau. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug.Je bent zelf verantwoordelijk voor waar jij je geld uitgeeft, je kunt dit niet verhalen op deze site/ pink press. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen.♥
   

You Might Also Like

 1. layla

  Kinderen moeten dragen wat ze willen maar ik vind ook wel dat er ook meisjes en jongens kleding moet zijn

 2. Emma

  Ik vind het beiden kanten op raar om te zien als kindjes dingen aanhebben die niet van hun geslacht zijn, snap ook niet waarom de media enzo er zo moeilijk over doen dat alles gender neutraal moet zijn.

 3. Claudia

  Weet je toen ik vroeger nog klein was hihi las ik altijd de marvel strips van Spiderman. Ik ging met mijn pap naar de markt en daar kochten we deze comics. Het maakt mij helemaal niks uit wat kids aantrekken als ze zich er maar goed bij voelen.

 4. Marion Stam

  Met kinderspeelgoed heb ik geen probleem. Ik denk dat het goed is dat speelgoed neutraal is, Maar ik vind dat de HEMA een beetje doorslaat met zijn kinderkleren. Het blijven toch echt meisjes én jongens!

 5. Nicole Orriëns

  Het valt me op dat er ineens een soort hyper bewust zijn is van gender. Mij maakt het niet uit wat de kinderen aantrekken.

 6. Rory

  Ik vind het ook alleen maar heel goed. Ik wil dat Mila ook aan kan trekken wat ze wil. Of dat nu een Spiderman-shirtje is (die heeft ze!) of een prinsessenjurk. Een combinatie daarvan? Go ahead. Alleen maar leuk dat ze een eigen stijl ontwikkelt.

%d bloggers liken dit: