Close

Speeltijd versus strijd

Wij hebben de teugels laten vieren in de zomervakantie. Heerlijk! Laat naar bed, een extra ijsje en niets moet en alles mag. Nu het tropenrooster en tropische weer echt achter ons ligt, heb ik last van een ander probleem. Hoe krijg je alles weer op de rit?

Speeltijd of strijd?

We moeten weer van alles. Clubjes, school, sporten noem maar op. Ik ben mijn ritme een beetje kwijt. Ik sport, maar eigenlijk niet genoeg. en vooral s`ochtends is er nog een hoop gestress. Tijd voor actie!

Wat kan helpen is een lijstje maken wat je per week wil gaan doen. B.v. op een mooie weekplanner, maar wat echt helpt bij mij, is als mijn troepen een beetje mee werken.

Troepen? Ja want soms lijk ik wel hun drill instructor.  “Opruimen, wat doet die onderbroek hier!” Opschieten, NUUU! Ahum ja zo kom ik, vooral s`ochtends, uit de hoek. Niets frustrerender als een kind dat niet mee wil werken. Hoe meer wij als ouders willen dat zij iets doen des te meer gaan zij zich verzetten.fisherprice

Alleen kinderen moeten al zo veel. Wij vragen ook wel wat van ze. Ze sporten, hebben feestjes, moeten naar school. Eigenlijk hebben zij vooral die weekplanner nodig :), En dan moeten ze van mij ook nog van alles.

How 2 talk 2 kids

Ik heb een verkorte workshop gevolgd ‘How2talk2kids” erg interessant, en ik raad je aan om op de website een kijkje te nemen www.how2talk2kids.nl Hoe zorg je nu dat je effectief communiceert tegen je kind, en dat je kind met jou gaat meewerken. Het is te veel om er heel diep op in te gaan maar hier een paar tips en voorbeelden hoe je anders kan praten met/tegen je kind.

d.m.v. Informatie

in plaats van “wie heeft de melk niet in de koelkast teruggezet?” Geef je informatie: “Melk word zuur als je deze niet in de koelkast zet”

d.m.v. Humor

In plaats van “Mond verder open, zo kan ik er niet bij”   Gebruik je humor: “Hé zie ik daar achter nu een snoepje zitten, heb jij vandaag een geel snoepje op? hé wat zie ik nog een pokemon?”

Zeg het met 1 woord

In plaats van “Zeg  je weet toch dat je je geen televisie mag kijken als je je brood nog niet op hebt? Dat was toch een duidelijk afspraak, hoe vaak heb ik jullie dit al niet verteld?” Zeg je het met 1 woord  jongens “brood” (geen broohoood maar brood, vrolijk en luchtig)

14292481_1184841978226217_7863796941716496779_n
Zo, leesvoer

Soms helpt het je ook om er eens bij stil te staan, “wat zeg ik nu tegen mijn kind en wat wil ik daar mee bereiken” Uiteindelijk willen we als ouders allemaal dat het thuis soepel verloopt, zonder ruzies en ergernissen. Wij willen niet foeteren en het is veel leuker om te spelen met je kind! Als we onze energie niet hoeven te steken in het negatieve is er tijd, en zin over om te spelen!

Spelen is namelijk zo belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje. En samen spelen met je kind is iets wat in de waan van de dag wel eens vergeten word. Terwijl het zo gezellig en belangrijk is.

Fisher price heeft ontzettend leuke nieuwe items die uit zijn gekomen kijk je mee?

https://youtu.be/DVRioUwI5_I 

Hoe leuk om samen hiermee te spelen, kijken of de rups bij je fruit kan komen daarbij leert je kind een probleem oplossen.

img_5826

En deze wastafel dan waarmee je kind een rollenspel kan spelen, alleen of met jouw. Dit speelgoed kan je ook goed betrekken in je opvoeding. Wil je kind niet zijn handen wassen voor het eten, speel het na!

Zijn jullie bekend met how2talk2kids? Hebben jullie een goede tip die zorgt voor samenwerking met je kinderen?  Welk speelgoed is bij jullie favoriet? Ik hoor het graag, want voor je het weet is het december en ik kan altijd wel wat tips gebruiken.

 

Foto van de planner en de boze moeder met kind zijn van Shutterstock

About Betty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang